Gerçek Gazetesi
Avrupa Birliği (AB), "Türkiye'de Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirilmesi" başlıklı eşleştirme projesinin ikinci bileşen çalışmaları için Aydın'da bulunan AB heyeti Söke ilçesinde incelemelerde bulundu. Yaklaşık bir ay önce bölgeye gelerek Söke Belediyesi ve Söktaş İplik Fabrikası Arıtma Tesisleri ile Bafa Gölü Havzası'nda incelemelerde bulunan heyet üyeleri; bu kez Söke Ovası Sulama Birliği yetkilileriyle bir araya gelerek Büyük Menderes Nehri'nin denize döküldüğü yer olan Karina Dalyanı'nı gezdi. Gezi programına AB Eşleştirme Projesi Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Sterk, Aydın Çevre ve Orman İl Müdürü Veli Yorgalı, Devlet Su İşleri (DSİ) Aydın 21. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Kurugöllü, AB ile Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri katıldı.
Söke Ovası Sulama Birliği'nde Söke Ovası Sulama Birliği Encümen Üyesi ve Güllübahçe Belde Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş ve Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız tarafından karşılanan AB heyetine, sulama birliğinin faaliyetleri ve Söke Ovası'nın sulama sistemi hakkında bilgiler verildi.
Ziyarete konuşan AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Sterk; çiftçilerin yönettiği ve içinde çiftçilerin kendilerinin yer aldığı bir sulama birliklerinin başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Türkiye'deki mevcut sulama birliği yapısının bu şekilde oluşması nedeniyle önemli kazançların elde edildiğini belirten Strek, “Sulama birliklerinin üreticiler tarafından idare edilmesi Türkiye için büyük bir kazanç. Büyük Menderes Nehri Havzası'nda yürüttüğümüz ikinci bileşen çalışmaları kapsamında bölgede inceleme ve gezilerimizi sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında yetkililer ve bölge üreticileriyle fikir alışverişlerde bulunuyoruz. Bizim yapacağımız çalışmalarla birlikte Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliğinin bir an önce önlenmesi için yerleşim yerlerine büyük görev düşüyor” dedi.
Bölge çiftçisinin bir an önce Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin önlenmesini istediğine değinen Güllübahçe Belde Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş da, “Söke Ovası'nın can damarı olan Büyük Menderes Nehri'nin kirliliğinin önlenmesi için başlatılan çalışmalardan memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca son günlerde nehirdeki kirlilikle ile ilgili Uşak, Aydın ve Denizli illerinin içinde yer aldığı bir birliğin kurulmasının fayda sağlayacağını düşünüyorum. Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilikten en fazla etkilenen nokta Söke Ovası'dır. Uşak'tan atılan bir ilaç kutusu Söke'ye kadar gelebiliyor. Söke Ovası'nda sürdürülebilir bir üretim ve bölgenin geleceği için atılan adımları çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Söke Ovası Sulama Birliği'nde gerçekleşen ziyaretin ardından Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan heyet üyeleri, Büyük Menderes Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü nokta olan Karina Dalyanı'nda incelemelerde bulundu.
(iha)