4 yılda 3 bin boşanma mercek altına alındı

4 yılda 3 bin boşanma mercek altına alındı

█Gerçek Gazetesi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), toplumda sık görülen anlaşmalı boşanmalara mercek altına aldı. Aydın"da 2009 yılından beri sürdürülen denetimler kapsamında bugüne kadar yaklaşık 3 bin şikayetin incelendiği, şuanda ise 450 başvurunun daha inceleme aşamasında olduğu belirtildi.
SGK Aydın Müdürlüğü uzmanları, şehir genelinde ölen büyüklerinden veya eşlerinden kalan emekli maaşlarını almak için anlaşmalı boşanma yaptıkları iddia edilen Bin 800 çift üzerinde inceleme yaptı. Araştırmada, 450 çiftin maaş alabilmek için anlaşmalı olarak boşanmalarına rağmen, birlikte yaşadıkları belirlendi. Usulsüzlükle maaş alan çiftlerin maaşları kesildi, aldıkları paralar ve yasal faizleri tahsil edilme yoluna gidildi.
SGK Aydın İl Müdürlüğü ekipleri, şehir genelinde anlaşmalı boşanarak, ölen anne-baba ve eşlerinin maaşlarını almalarına rağmen evliliklerini sürdürdüğü iddia edilen çiftleri yakın takibe aldı. Gerek kuruma gerekse "Alo 170' hattınrla gelen yaklaşık 3 Bin ihbarı değerlendiren ekipler, yıllardır devletten haksız yere maaş alan çiftleri tespit etti.
Konu ile ilgi olarak değerlendirmelerde bulunan SGK Aydın İl Müdürü Yavuz Poyraz, bu konuda vatandaşları uyararak, “Halkımız özellikle bunların anlaşılmayacağını veya bunların tespit edilmeyeceğini düşünerek bu yola başvurmamalarını istiyoruz” dedi.
Anlaşmalı boşanma sürecini anlatan Poyraz, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması" başlığını taşıyan 34"üncü maddesi uyarınca, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kız çocukları, prim ödeme gün sayısı ve diğer şartlar da tutuyorsa ölen anne veya babası üzerinden ölüm yani yetim aylığı alabiliyorlar. Ancak kız çocukları lehine getirilmiş bu iyi niyetli düzenleme bazen kötüye kullanılabiliyor. Kız çocuğu eğer evli ise diğer şartlar tutsa bile yetim aylığı alamıyor, aylık almakta iken evlenirse de almakta olduğu aylığı kesiliyor. Bu nedenle diğer şartlar tuttuğu için anne veya babasından ölüm aylığı alabilecekken, sırf evli olması nedeniyle ölüm aylığı alamayan bazı kız çocukları (kadınlar) mahkemeye başvurarak muvazaalı yani hileli olarak kocalarından boşanıp, bu şekilde ölüm aylığı almaya devam ediyorlar. Aslında bu boşanma gerçek bir boşanma olmayıp, kağıt üzerinde yapılan bir boşanma olduğundan, boşanan kadın kocasıyla birlikte yaşamaya devam ediyor” dedi.
Bununla ilgili yapılan düzenlemeyi anlatan Poyraz, “Bu tür kötü niyetli devleti veya kurumu zarara uğratıcı uygulamaları engellemek için, 5510 sayılı kanunun 56"ncı maddesinin son fıkrası "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96"ncı madde hükümlerine göre geri alınır” dedi.
GENELLİKLE YAKINLARI İHBAR EDİYOR
Poyraz, anlaşmalı boşanarak devletten maaş almaya devam edenlerin, genellikle orta yaştaki çiftler olduğunu, bu kişiler arasında çok zengin insanların da yer aldığını belirterek, “Haksız yere devletten maaş alan birçok çiftin olduğunu gördük. Biz konuyla ilgili yapılan bütün ihbarları değerlendirmeye alıyoruz. 2009 yılından beri yaklaşık 3 Bin dosya incelendi. Şuanda 450 dosya daha incelenmeyi bekliyor. 2012 yılında 800"e yakın ihbarı araştırdığımızda, 450 çiftin anlaşmalı boşanarak maaş aldıklarını belirledik. Zaten genellikle bize bu şikayetleri haksız maaş alan çiftlerin yakınları yapıyor. Bazen de bu ihbarlar komşuları tarafından yapılıyor. Kuruma gelen ihbarların çoğunluğunun kız kardeşler ve anneler tarafından yapıldığı tespit edildi” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri