4. Aydın İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı bu yıl Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Aydın MÜSİAD ve Aydın TÜMSİAD tarafından organize edilerek açıldı. Aydın’da istihdamın korunmasına, arttırılmasına, geliştirilmesine ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak için düzenlenen fuara 68 firma katıldı.
Fuarın açılışına Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili, Aydın Çalışma ve İş Kurumu Müdürü rahmi terzi, Aydın Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın TÜMSİAD Başkanı Nusret Ünal, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işverenler, iş arayanlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Konuşmasına gerçekleştirdiklere proje ve çalışmalara destek verenlere teşekkür ederek başlayan Rahmi Terzi, “İŞKUR, Ulusal istihdam politikalarının uygulayıcısı olarak aktif iş gücünün niteliğinin artırılması, işsizliğin azaltılması, işsizlik sigorta işlemlerinin yürütülmesi, istihdamın korunması, engellilerin istihdamı gibi son derece önemli ve hayati görevleri yerine getirmektedir. Küresel ölçekte yaşanan krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahil milyonlarca insan işsiz kalmaktadır. Küresel ekonomik krize rağmen son dönemde reform niteliğinde alınan tedbirlerle ekonomimiz büyümekte ve bu sebeple krizden en az etkilenen ülkelerin başında gelmektedir” dedi.
68 FİRMA KATILDI
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizlik son derece önemli ve çözüm üretilmesi gereken en öncelikli konulardan biri olduğunu vurgulayan Terzi, “İŞKUR hizmetleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturarak, işverenlerimiz ile iş arayanları bir araya getirmek için bu fuarı düzenledik. Firmalarımızın nitelikli işgücü ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir ortam oluşturmak, işgücünü arz edenler ile talep edenleri, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde bir araya getirerek, insan kaynakları konusunda taraflar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla gıdadan otomotive, madenden turizme varıncaya kadar pek çok sektör temsilcisinin yer aldığı 68 firmanın katılımı ile ‘Aydın İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“AYDIN’DA TEMEL SORUN İŞSİZLİK DEĞİL, MESLEKSİZLİKTİR”
İŞKUR’un temel gayesinin Aydın’da istihdamı artırmak işverenlerin aradığı nitelikli insan gücünü karşılamak olduğunu kaydeden Terzi, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün çabamız kendini yetiştirmiş, mesleğinde uzman, işini seven mutlu bireylerdir. Temel amacımız 2023 hedeflerimiz olan yüzde 5 işsiz oranını yakalamaktır.Aydınımız Türkiye’de Jeotermalin merkezidir. Bu süreç arkasından tarımı, kaplıca turizmini ve sağlık turizmini getirecektir. Şuan bile sanayide ve hizmet sektöründe yetişmiş eleman sorununu çözemeyen Aydınımızda ilerisi için daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Ülkemizde olduğu gibi Aydın’da da temel sorun işsizlik değil, mesleksizliktir. Bu şu demektir; Kapasite artırımına gitmek isteyen firmalarımız kapasite artıramamakta, yeni yatırımlar yapmak isteyen işverenlerimiz yeni yatırımlarını ertelemek zorunda kalmaktadır. Bu durum 2023’te 500 Milyar ihracat hedefleyen ülkemiz için bir risktir”
TERZİ,İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN FAYDALANMAYA DAVET ETTİ
Yaptıkları anket ve araştırmalarda Aydın jeotermalde, tarımda ve hizmet sektöründe çalışacak eleman bulmakta çok zorlanacaklarını iddia eden Terzi, “Bu kapsamda Aydın Çalışma ve İş Kurumu olarak iş arayanlarımızın işe girmelerini kolaylaştırıcı, başta Mesleki Eğitimler ve İşbaşı Eğitim Programları olmak üzere diğer bütün faaliyetlerimizin tüm kesimlere ulaşması için büyük çaba sarf etmekteyiz. Buradan özellikle ‘deneyimli eleman bulamıyoruz’ diyen işverenlerimize ve ‘tecrübem olmadığı için kimse bana iş vermiyor’ diyen iş arayanlarımıza ve üniversitede okuyan öğrenci kardeşlerime sesleniyorum. İŞKUR’un işbaşı eğitim programlarından sizleri faydalanmaya davet ediyorum. İşbaşı eğitim programlarıyla amaçlanan; teorik eğitimini tamamlamış, ancak tecrübesi olmadığı için iş bulmakta zorlanan, özellikle işgücü piyasasına ilk defa atılacak gençlerimize, üniversite öğrencilerimize tecrübe kazandırmak suretiyle istihdam edilmelerini sağlamak iken diğer taraftan işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını kendi işletmelerinde işbaşı eğitim verilmesini sağlayarak tecrübeli, donanımlı ve kendi işletme kültürlerini kazanmış işgücüne kavuşmalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
“HEM İŞ TECRÜBESİ KAZANIN, HEM ZORUNLU STAJINIZI TAMAMLAYIN”
Üniversite okuyan öğrencilere seslenen ve işbaşı eğitimlerinin önemini anlatan Terzi sözlerini şu şekilde tamamladı: “İş Kurumu olarak işbaşı eğitim programı kapsamında her katılımcıya aylık 950 TL maaş ile birlikte hem kendilerinin hem de bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının tüm sağlık sigortalarını İŞKUR olarak biz karşılıyoruz. Bu programdan en az 2 çalışanı olan tüm işyerlerimiz faydalanabilir. Katılımcıların yeterli tecrübeyi kazanana kadar geçen sürede sigorta ve işçi ücretleri gibi masraflarını İŞKUR’un karşıladığı, aynı zamanda işçiyi kendi işletmesinin kültürüne göre yetiştirme olanağına sahip olma fırsatından tüm işverenlerimizi faydalanmaya çağırıyorum. Buraya özel bir parantez açarak üniversiteli kardeşlerime sesleniyorum. Hem iş tecrübesi kazanın, hem zorunlu stajınızı tamamlayın hem de 950 TL maaşla ailenize yük olmadan eğitiminizi devam ettirin”
“KALİTELİ İSTİHDAM EŞİTTİR İŞ GÜCÜDÜR”
Aydın TÜMSİAD Başkanı Nusret Ünal da fuarın misyonuna değinerek, “İşgücü doğru işverenlerin doğru çalışanlarla buluştuğu durumlarda işgücü olgusunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Doğru istihdamın sağlanmadığı birlikteliklerde hem işveren hem de çalışan açısından uzun soluklu olmayan kötü tecrübeler ortaya çıkar. Bunun da sonucunda maddi kayıpların yanı sıra kötü meslek hafızası ve yanlış sosyal konumlanmalar gelir. Sonuç olarak niteliksiz istihdam memleket çapında mental yoksunluğa ve telafi edilemez kayıplara neden olur. Memleketimizin kalkınması için ilk hamleyi nitelikli istihdam olarak gören İŞKUR Müdürü Rahmi Terzi ve ekibine teşekkür ediyorum.TÜMSİAD olarak işgücüne katkılar yapacak bu organizasyonda proje ortağı olmaktan kıvanç duyuyoruz. Kaliteli istihdam eşittir işgücü diyoruz. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Aydınlılara hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmalar sonrasında İŞKUR tarafından hazırlanan belgeler protokol üyeleri fuara katılan firmalara takdim edildi. Daha sonra Aydın Zübeyde Hanım Kız Teknik Lisesi Halk Oyunları ekibi Aydın yöresine ait zeybek oynadı. Program protokol üyelerinin standları gezmesi ile son buldu.