25 ülkenin koordinatörü ‘Nazilli’

25 ülkenin koordinatörü ‘Nazilli’

Ger­çek Ga­ze­te­si
Na­zil­li Pa­muk Araş­tır­ma Ens­ti­tü­sü sa­hip ol­du­ğu la­bo­ra­tu­ar­lar ve tek­no­lo­ji sa­ye­sin­de 25 is­lam ül­ke­si­nin pa­muk araş­tır­ma ko­or­di­na­tö­rü ol­ma ba­şa­rı­sı­nı gös­ter­di.
Ens­ti­tü­de ku­ru­lu olan 6 la­bo­ra­tu­ar­da ça­lı­şan 12 mü­hen­dis Ege ta­rı­mın göz­be­bek­le­rin­den olan pa­muk üze­rin­de in­ce­le­me­ler ya­pı­yor. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar ne­ti­ce­sin­de renk­li pa­muk da­hi üre­ten mü­hen­dis­ler, yap­tık­la­rı ça­lış­ma­la­rı so­nun­da pa­mu­ğu top­ra­ğa ek­me­den özel kap­lar­da üret­me­yi de ba­şar­dı­lar.
Na­zil­li Kay­ma­ka­mı Ca­ner Yıl­dız, İl­çe Mil­li eği­tim Mü­dü­rü Fa­ruk Er­can ve Ak Par­ti İl Ge­nel Mec­lis Üye­si Ka­dir Mut­lu Na­zil­li Pa­muk Araş­tır­ma Ens­ti­tü­sü"nü zi­ya­ret ede­rek, ens­ti­tü­de yü­rü­tü­len ça­lış­ma­lar hak­kın­da bil­gi­ler al­dı.
Ens­ti­tü­nün ça­lış­ma­la­rı hak­kın­da bil­gi­ler ve­ren Na­zil­li Pa­muk Araş­tır­ma Ens­ti­tü­sü Mü­dü­rü Yük­sel Ka­bak­cı, “Na­zil­li Pa­muk Araş­tır­ma Ens­ti­tü­sü Mü­dür­lü­ğü 1934 yı­lın­da ku­rul­muş, ül­ke ta­rı­mın­da özel ye­ri ve eko­no­mik ön­ce­li­ği olan pa­muk bit­ki­si ko­nu­sun­da de­tay­lı araş­tır­ma­lar ya­pan ko­nu araş­tır­ma ens­ti­tü­sü ve ül­ke­sel ko­or­di­na­tör­dür. Ül­ke­sel baz­da pa­muk­ta ve­ri top­la­mak, de­ğer­len­dir­mek, pro­je­ler ha­zır­la­mak, eği­tim prog­ram­la­rı dü­zen­le­mek, pa­muk araş­tır­ma­la­rın­da ül­ke­sel ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­mak gi­bi gö­rev­ler üst­len­miş­ti­r” de­di.
Ens­ti­tü bün­ye­sin­de fa­ali­yet­te olan “Is­lah ve Ge­ne­tik Bi­ri­min­de” ül­ke­de­ki pa­muk üre­tim sa­ha­la­rı­nın eko­lo­ji­le­ri­ne uy­gun ye­ni pa­muk çe­şit­le­ri­nin ge­liş­tir­mek­te ve mev­cut çe­şit­le­rin sa­fi­ye­ti­nin ko­ru­na­rak nü­ve to­hum­luk­la­rın üre­ti­mi­nin ya­pıl­mak­ta ol­du­ğu­nu açık­la­yan Ka­bak­çı, “Bu­gü­ne ka­dar ya­pı­lan ıs­lah ça­lış­ma­la­rı so­nu­cun­da 24 adet or­ta er­ken­ci çe­şit, 2 adet er­ken­ci, 1 adet ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı, 4 adet uzun lif­li, 1 adet gland­sız (Goss­ypol­süz Na­zil­li) ve 1 adet renk­li ol­mak üze­re top­lam 33 adet pa­muk çe­şi­di tes­cil et­ti­ril­miş­tir. 2003 yı­lı­na ka­dar Ens­ti­tü­müz­de ge­liş­ti­ri­len çe­şit­ler el­le top­lan­ma­ya çok uy­gun ol­du­ğun­dan ge­niş alan­lar­da ekil­miş­tir. An­cak son yıl­lar­da ül­ke­miz­de pa­muk­ta ma­ki­ne­li ha­sa­dın yay­gın­laş­ma­sı ve özel sek­tör to­hum­cu­luk fir­ma­la­rı­nın ge­liş­me­si ile bu çe­şit­le­rin ekim ala­nı da­ral­mış­tır. Pi­ya­sa­da yük­sek be­del­le sa­tı­lan ya­ban­cı pa­muk to­hum­la­rı­na ra­kip ola­rak Ens­ti­tü­müz ta­ra­fın­dan ma­ki­ne­li ha­sa­da uy­gun ve yük­sek ve­rim­li GSN 12 pa­muk çe­şi­di ge­liş­ti­ri­le­rek 2007 yı­lın­da tes­cil edil­miş ve to­hu­mu ço­ğal­tı­la­rak 2009 yı­lın­dan iti­ba­ren sa­tı­şı­na baş­lan­mış­tı­r” di­ye ko­nuş­tu. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri