DÜNYANIN EN PAHALI MAZOT, GÜBRE VE ZİRAİ İLACINI KULLANARAK İNADINA ÜRETİM YAPAN TÜRK ÇİFTÇİSİ 2012 YILINI MAALESEF KAYIP BİR YIL OLARAK KAPATIYOR. KAVUN"DAN DOMATES"E, ZEYTİN"DEN, PAMUK, MISIR, NARENCİYE VE ÜZÜME KADAR NE ÜRETTİYSE ZARAR EDEN TÜRK ÇİFTÇİSİ 2013 YILINDA HEM İYİ BİR DESTEKLEME, HEMDE İHRACAT KAPILARININ AÇILMASINI İSTİYOR. ZİRA BAŞTA RUSYA OLMAK ÜZERE, SURİYE, İRAN VE IRAK GÜMRÜK KAPILARININ KAPATILMASI NEDENİYLE İHRAÇ ÜRÜNLER İÇ PİYASADA ŞİŞİP KALINCA, ÜRÜN TARLADA ÇÜRÜDÜ, ZARAR EDEN ÜRETİCİ DE, NE BANKALARA, NE DE PİYASAYA OLAN BORCUNU ÖDEYEMEDİ.
█ Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
(Haber-Yorum)
Hangi üründen başlasak bilemiyorum; 1 Lira 80 kuruş masraf ederek ürettiği 1 kilo pamuğu 1 lira 20 kuruşa satmak zorunda kalan Sökeli pamuk üreticisinden mi, yoksa ürettiği tonlarca portakalı depolarda çürümeye terk eden Kuyucaklı portakal üreticisinden mi? Bereketli topraklarında muz, fındık ve çayın dışında hemen hemen her türlü ürünün yetiştirildiği Aydın"da zeytin de para etmedi, kavun"da. Hal böyle olunca da, 2012 yılı Aydın tarımı için kara bir yıl oldu.
İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, İlçemiz çiftçisi bu yıl ne ürettiyse zarar etti. Bunlar yetmiyormuş gibi birde İkizdere barajının nemi ile jeotermal tesislerinin havaya bıraktığı buhar incirde kalite kaybına neden oldu. Hal böyle olunca da 2012 yılı İncirliova tarımı için kayıp bir yıl oldu. Domatesin kasası 7 lira, 8 liradan gitti. dedi.
Pamuğun başkenti Söke"de 1 lira 80 kuruş üretim maliyetine rağmen üreticinin pamuğunu 1 lira 20 kuruşa satmak zorunda kaldığını hatırlatan Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke toprak yapısı ve iklim koşullarından dolayı mecburen pamuk üretimi yapıyor. Mekanizasyonumuzda pamuğa göre şekillendirilmiş durumda. Fakat biz eli mahkûm pamuk üretmeye çalışırken, yetersiz devlet destekleri, bize adeta, üretme diyor. Pamuk stratejik bir ürün ve katma değeri çok yüksek. Bu nedenle de ülke ekonomisine büyük katkı koyuyor. Pamuk üretimi teşvik edilmesi gerekirken, maalesef ithalat özendiriliyor. Fakat unutulmamalıdır ki, pamuk üreticisi bu şartlar altında üretimini idame ettiremez. İşte bu nedenle de üreticiyi küstürmemek gerekir. Biz yeni yeni ürüne en az 80 kuruş prim istiyoruz. Ayrıca pamuğa verilen mazot ve gübre desteklemeleri dekar üretim maliyetlerine göre belirlenmelidir.Pamuk üretimi ile buğday üretimine aynı mazot ve gübre desteğini verirseniz,pamuk üreticisini bile bile zarara uğratırsınız.dedi.
Koçarlı Ziraat Odası yönetim Kurulu Başkanı Rıza Arslan, Bıyıklı, Kasaplar ve Haydarlı"da kavun üreticisinin bu yıl yüzünün gülmediğini söyledi. Karacasu"da nar, Bozdoğan"da patates, Kuyucak"ta portakal adeta yerlerde süründü. Zeytin fiyatları ise 60 kuruşlara kadar geriledi. İç piyasada zeytinyağının 1 litresi 3,5 lira seviyelerinde dolaşırken, üretici bir de Suriye darbesi yedi. Suriye"den yurda kaçak yollarla sokulduğu iddia edilen zeytinyağları henüz sezon başında zeytinyağı piyasasını olumsuz şekilde etkiledi. Sonuç olarak ta üretici 2012 yılında ne ürettiyse zarar etti. Fakat 2013 yılından beklentiler yüksek. Başta mazot ve gübre desteklemelerinin artırılması. Gümrük kapılarının açılmasının sağlanması.