200 yıllık kütük ambara devlet kuşu kondu

Teknolojinin gelişmediği dönemde çuval ve naylon torbaların yerini doldurarak tahıl ürünlerine ambarlık yapan içi oyulmuş asırlık kütük Aydın Arkeoloji Müzesi tarafından koruma altına alındı.

Müze görevlileri tarafından yerinde incelenerek tarihi eser damgası vurulan kütük ambar, artık emin ellerde muhafaza edilerek etnografya müzelerinde sergilenecek.
Aydın’ın Yenipazar İlçesi Karacaören Mahallesi Karacaağaç Sokak’ta tarihi eser niteliğinde olan ve oyularak içinde yıllarca tahıl ürünleri saklanan kütükten yapılmış ambarı Aydın Arkeoloji Müzesi sahip çıktı. Aydın Müzesi Restorasyon ve konservasyon laboratuarına getirilen çınar ağacından yapılmış ambar müze restoratörü tarafından malzemenin ihtiyacı ve durumuna uygun şekilde koruma ve onarım müdahalelerinden geçirilerek ilk haline kavuşturulmaya çalışılacak.
200 YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP
Harabe bir evin köşesinde atıl bir şekilde kaderine terk edilen asırlık kütük Aydın Arkeoloji Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ve inceleme sonrasında tarihi eser niteliği taşıması üzerine koruma altına alındı. Gelişen teknolojinin ürünleri saklama yönünden sunduğu alternatifler nedeniyle yüzüne bile bakılmayan çınar ağacından oyma kütük ambar, tarihin tozlu sayfaları arasında miâdını tamamlamayı beklerken bir an da başına devlet kuşu kondu. Yıllardır yüzüne bakılmayan asırlık kütük şimdi de sergileneceği müzede kendine baktırmaya ve görücüye çıkmaya hazırlanıyor. İçinde başta buğday olmak üzere yıllarca tahıl ürünleri saklanan tarihi ambarın herhangi bir yıpranmaya uğramadan günümüze kadar ulaşması ambarın sağlamlılığını gösterirken tahıl saklama yönünden inginçliğini de gözler önüne seriyor. Yapılan ilk incelemeler sonrasında çınar ağacından oyularak yapılan ambarın yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğu öğrenildi.
“SERGİLENECEK ESERLER ARASINDA YERİNİ ALACAK”
Kütük ambarın ilginç olduğunu ifade ederek bugüne kadar böyle bir eserle karşılaşmadıklarını kaydeden Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, “Bu ambar bir çınar ağacının gövdesi alınarak üzerinde birtakım ekleme ve tamir işleri yapılıp altı da kapatılarak yıllarca ambar olarak kullanılmış. Çok sağlıklı bir ambar ve hiçbir yanık izi yok. Alttan ve üstten kapatıldığında tahılı sağlıklı bir şekilde saklayabilecek bir özelliğe sahip. Bu ambar alınan bilgilere ve yapılan görüşmelere göre 200 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Bu da halkın kullandığı bir araç olarak otantik, etnografik bir eser niteliği taşıması nedeniyle saklamaya değer ve sergilemeye değer bir eser olduğunu düşündük. Restoratörümüz bu ambarı temizleyecek bakım ve onarımını yapacak. Daha sonra da sergilenecek eserler arasında yerini alacak. Bu eserde etnografya müzesi teşhir ve tanziminde kullanılabilecek bir eser niteliğinde olduğu düşünüyorum. Teşhir ve tanzim projesi içinde yer aldığında bu asırlık kütük ambar etnografya müzesinde sergilenebilecek” dedi.
“AMBARIN KONDİSYONU İYİ DURUMDA”
Kütük ambarın yakın döneme ait bir eser olduğunu öne sürerek ambar hakkında teknik bilgiler veren Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz Akkan da, “Ağacın korunmasına ilişkin kimyasal maddeler ile korunmasına yönelik işlemleri başlattık. Ambar 152 cm yüksekliğinde 101 ila 71 santimetre ağız çapına sahip. Doğal iç oyuklarının yanında bir bölümü oyularak yapılmış olan ambarın altı 2,5 cm kalınlığında tahtalar çakılarak depolamaya uygun hale getirilmiş. Çınar ağacından yapılan ambar üzerinde çeşitli onarım müdahaleleri yapıldığı, iç kısmında ve yer yer dışına da yansıyan kısmen derin çatlar var. Ambarın kondisyonu iyi durumda” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri