Serbes, Türk Tarımında dönüm
Serbes, Türk Tarımında dönüm noktası, havza bazlı destekleme modeli
Gerçek Gazetesi
AKP Söke İlçe Tarım Komisyonu adına bir açıklama yapan Murat Serbes, Havza bazlı destekleme modelinin Türk tarımında bir dönüm noktası olacağına işaret etti.
Serbes açıklamasında, bu proje ile Türk tarımının ivme kazanacağını ve en yüksek verimin alınmasına katkı sağlayacağını belirterek, açıklamasına şöyle devam etti, Türkiye Cumhuriyeti tarım tarihinin en önemli ve heyecan verici projesinin hayata geçirilişi ile ilgili, Sayın Tarım Bakanımız Mehmet Mehdi Eker"in dün (13.07.2009) ulusal basın da haber bültenlerine bizzat katılmak suretiyle ifade ettiği "HAVZA BAZLI DESTEKLEME MODELİ" tüm kamuoyu gibi Ak Parti Söke Teşkilatı olarak bir tarım şehri olmamız sebebi ile bizleri de büyük bir memnuniyete ve heyecana sevk etmiştir. Bu vesile ile projenin içeriğini açarak heyecanımızı ve memnuniyetimizi paylaşmak istedik.Havza Bazlı Destekleme Modeli; hangi ürünün hangi bölgede en verimli şekilde üretilebileceğine, eldeki verilerin yönlendirmesi ile karar verilip, bu ürünlerin uygun görülen bölgede yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla devletin desteklemesidir.
Bu noktada verilerin zenginliği, sonucun tatmin edici olmasına katkı sağlamakla beraber çok ciddi ve Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı tarım envanterinin de oluşturulmasını sağlamıştır. Söz konusu havzaların oluşturulmasında; İklim, Toprak, Topografya, Nüfus, Hayvancılık, Dış Ticaret gibi konularla ilgili olarak 527 milyon 782 bin 613 veri toplanmış ve değerlendirilmiştir. Verilerin 3 yıl gibi uzun bir sürede 500 milyonunun topografya 21 milyonunun iklim, 2,2 milyonunun toprak ile ilgili olarak toplandığı düşünülecek olursa ve 160 ülkeyle gerçekleştirilen 4,5 milyon dış ticaret verisinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB), Birleşmiş Milletler Gıda Örgütünün (FAO), Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (DTÖ), Euro Stat, Üniversitelerin ve ilgili bakanlıkların verilerinin de katkıları düşünülürse projenin büyüklüğü daha iyi anlaşılır kanaatindeyiz.
Bütün verilerin aydınlatmaları ile Türkiye Cumhuriyeti tarım arazileri 190 havzaya ayrılmış daha sonra havzaların özelliklerinin benzerliklerine ve yönetilebilirliklerine göre 30 havza olarak son halini almıştır. Havzalarda yetiştirilecek 24 ürün tespit edilmiş ancak 2010 yılı üretim sezonunda, halen pirim uygulaması yapılan 16 ürüne fark ödemesi destekleme uygulamaları başlatılacak, 2011 de ise destekleme ödemeler yapılacaktır.
Sonuç olarak bu denli büyük bir projenin hazırlanması Ak Parti Hükümetinin Devletin kurumlarını halkının menfaatleri ve refahı için çalıştırdığını göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti"nde tarım, bu projenin hayata geçmesi ile ivme kazanacak ve çok daha verimli, getirisi yüksek, planlanabilir, geleceğe dönük öngörüye açık, arz talep dengesi içerisinde organize bir hal alacaktır.
Bu proje aynı zamanda tarıma dayalı sanayi için de bir klavuz olup , her havzanın yetiştirdiği ürünlere göre oluşacak sanayi kuruluşları ile tarım ve tarıma dayalı sanayinin tam bir entegrasyonu sağlanacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.