Şehircilik masaya yatırıldı

Şehircilik masaya yatırıldı

“Sağlıklı Şehir” kavramını anlamak, anlatmak ve bu kavramın yaygınlaştırılması amacını güden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 5. faz toplantıları Aydın'da başladı.

Gerçek Gazetesi
26-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek toplantı Sağlıklı DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 2. kez Sağlıklı Şehir ilan edilen Aydın, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği"nin Sağlıklı Seminer Projesinin 5. faz ilk eğitim toplantısına ev sahipliği yapıyor. Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt"un yanı sıra İstanbul Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, Kocaeli Büyükşehir, Karşıyaka, Kırıkkale, Kırşehir, Nilüfer, Denizli, Odunpazarı, Amasra, Gölcük, Osmancık, Tepebaşı, Derince belediyeleri koordanitörleri katıldı. Şehirler Belediye Koordinatörleri eğitime tabi tutulacaklar. Eğitimlerde özellikle sağlıklı yaşam ortamları sağlamak için “Sağlıklı Şehir Planlamasının” nasıl yapılacağı anlatılacak ve “Eşitsizliklere” yönelik yerel yönetimlerin yapacakları tartışılacak.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Özlem Çerçioğlu, “Hiç bir kavram modern şehirlerin ortaya çıktığı son 200 yılda "sağlıklı şehir" kavramı kadar değişim yaşamadı, ilgi görmedi ve birbiriyle çelişen tartışmaların konusu olmadı. Bu zaman zarfında değişen sadece şehirler değildi. Sağlığımızı, bedenimizi ve yaşamımızı tehdit eden tehlikeler ile ilgili düşünce ve tasavvurlar da değişti. "Sağlıklı Şehir" kavramına ait düşüncelerin yaşandığı dönemle ilişkili olduğunu dünya tarihine bakarak görmemiz mümkündür. Henüz 19. Yüzyılın ilk yarısında şehirlerin mimari özelliklerinden ve alansal darlığındanşikayet edilmekte, el sanatlarına dayanan ufak çaplı endüstriyel üretimler konuta ve içme suyu-na yakınlık ile ilişkilendirilmekteydi. Bu yüzden ilaçlarla tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, şehirlerde yaşayanlar açısından en büyük tehlikelerden biriydi. Endüstrileşme ve "köyden kaçı-şın" etkisiyle şehirler 19. Yüzyılın ikinci yarısında hızla büyüdü. İşgücü olarak çocukluktan ölüme kadar endüstrinin hizmetine koşulması, haftanın 6 günü, günde 16 saate varan çalışma süresi yetmiyormuş gibi, dar, nemli ve havalandırması kötü evlerde ikamet edilmesi, evlerin, şehirlerin belirli bölgelerinde yoğunlaşması, kirlenen hava ve yetersiz beslenme koşulları insanın sağlığını bozmaktaydı. Bunun sonucu ortalama yaşam süresi kısa, çocuk ve bebek ölümlerinin bol ve sürekli tekrarlanan salgın hastalıklardan ötürü kitlesel ölümler, yaşamın değişim gösterdiği parçalarıydı. Bu yüzden, şehirlerin nüfusu, doğal yoldan kendini yenile-yemiyor, göçlerle besleniyordu. Şehirlerde sağlığı destekleyici koşulların geri dönüşü, toplumsal ve ekonomik değişimlerle olmuştur. Başlangıçta kimsenin sormadığı, duymadığı, konuşmadığı alarm sinyali veren yoksulluk ve sağlık istatistiklerine kulak kabartılması için mücadele verildi. Hijyen konusuyla ilgili sergiler ve kongrelerde şehirleşme, sağlık sorunları, enfeksiyonlarla mücadele ve kanalizasyon konuları birlikte ele alınmakta ve yeni bir bilinçlenme sürecine girilmekteydi. Bunu reformlar takip etmiştir. Örneğin ilk hastalık sigortaları o zaman kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı sonrasında günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi, farklı konut politikalarının izlenmesi ve emlak sektöründe yapılan müdahale de reformların içersinde yer almaktadır. 1918 den itibaren "sağlıklı şehir" şehir planlamacılığının ilkesi kabul edilerek "ışık, hava ve güneş" parolasıyla yeni bir şehirleşme sürecine girilmiştir. Ama şehirlerin sağlıklı hale getirilmesi, bunun ötesinde yer alan hedeflere ilişkilidir” dedi.
ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci"nin “Sağlıklı Şehirler Süreci”, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Şehirler Proje Yöneticisi Jülide Alan"ın “Şehir Sağlık Profili ve Şehir Sağlık Gelişim Planı”, Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı, Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü, Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü A.Nalan Fidan"ın “5. Faz Ana Temaları ve Yerel Yönetimin Sorumlulukları”, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu"nun “Sağlıklı Şehir Planlaması” konulu eğitim sunumlarıyla ilk günü tamamlanacak toplantıda bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Erdem Saker"in “Yerel Yönetimler ve Katılımcı Yönetim”, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel İrgil"in “Eşiksizlikler” konulu eğitim sunumlarıyla toplantı son bulacak. Ayrıca saat 13.30"da katılımcılara Tralleis Antik Kenti, Zincirlihan,Cihanoğlu Külliyesi ve Aydın Müzesi programından oluşan şehir gezisi düzenlenecek. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.