Şap ve yem krizi hayvancıları çıkmaza soktu
Şap ve yem krizi hayvancıları çıkmaza soktu
AYDIN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNGÖR:
- BİRÇOK İŞLETME KARAR AŞAMASINDA, BU NEDENLE BAKANLIK"TAN DESTEK BEKLİYORUZ
█ Gerçek Gazetesi
Aydın ve çevresinde yaşanan şap ve yem krizi hayvancılık sektörünü çıkmaza soktu. Aydın"da geçimini hayvancılıktan sağlayan binlerce kişinin ödeyemediği kredi borcu ve tedarik edemediği yem için çıkmaza girdiğini belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, soruna el atılmaması halinde 2008 krizine benzer bir krizin kapıda olduğunu söyledi. Başkan Güngör devlet yetkililerine ve ilgili bakanlıklara seslenerek sorunun çözümü için hayvancıların kredilerinin 2 yıl ertelenmesini 5 yıla yayılarak yeniden yapılandırılmasını istedi.
ÜLKE GÜNDEMİNE
İLK DEFA OT VE
SAMAN
İTHALATI GİRDİ
Son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıların zor şartlarda üretim yapmaya çalışan üreticilerin hareket mesafesini iyice daralttığını belirten Başkan Mehmet Sedat Güngör, Geçmiş yıllarda yaşanan krizlerin yarasını henüz sarmaya çalışan süt ve et üreticileri günümüzde yaşanan krizle iyice sarsılmış ve işin içinden çıkamaz hale gelmiştir. Küresel kuraklık nedeniyle ve ülkemizde son yıllarda artan hayvan popülasyonu tüm yem hammaddelerinde yüzde 30-50 dolaylarında fiyat artışına yol açmıştır. Bu durum kaba yem fiyatlarına daha sert bir şekilde yansımış ve saman fiyatlarında % 400-500 yoncada %100-150 ve slajda %80 oranlarında artış görülmüştür. Ülkemizin yem bitkisi konusunda verimli bölgelerinden olan Ege Bölgesi dahil olmak üzere tüm ülkede yem sıkıntısı yaşanmaktadır. Şöyle ki ülkemiz ilk defa gündemine ot ve saman ithalatını getirmiştir diye konuştu.
KABA YEM
FİYATLARININ
ARTIŞ SEBEBPLERİ
Açıklamasında kaba yem fiyatının artışına dair değerlendirmelerde de bulunan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Sıfır faizli kredi ile kurulan binlerce işletmeye hayvan ithal edilmiştir. Hayvan sayısı artmasına rağmen kaba yem üretimi aynı oranda artırılmadığı için arz talebi karşılamaması, Yem bitkilerine verilen desteklerin son 5 yılda birkaç kuruşluk artış dışında sabit kalması, üreticilerin yem bitkileri üretimine teşvik edilmemesi nedeniyle üretimin artırılamaması. Daha önce hayvancılık yapmamış ve sıfır faizli kredinin cazibesi ile sektöre girenlerin bilinçsiz kaba yem talebi. Yoncayı, samanı, otu bilmeyen tanımayan bu yatırımcılar piyasaya bilinçsiz ve kontrolsüz girerek fiyatı yükseltmesi. Piyasadan yüksek miktarda kaba yem alarak stoklayan spekülatörlerin fiyat artışında önemli rolü üstlenmesi. Ürdün, Libya, Suudi Arabistan"a kaba yem ihracatının yapılması fiyatı artırmıştır diyerek geçen yıl kilogram fiyatı 20 kuruş olan samanın 75 kuruşa, yoncanın 30 kuruştan 55 kuruşa, mısır slajının 8 kuruştan 15 kuruşa, kesif yemin 70 kuruştan 80 kuruşa yükseldiğini belirtti.
Yaşanan sıkıntılarla ilgili Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetiminin toplanarak Bakanlığa yazı gönderdiklerini de belirten Başkan Sedat Güngör, şap ve yem kriziyle karşı karşıya kalan üreticilerin, geçtiğimiz yıllarda bankalardan almış olduğu kredileri ödemede çeşitli zorluklar yaşadığını, bu sıkıntıların devam etmesi durumunda 2008 yılında yaşanan krizin tekrarlanmasından endişe ettiklerini söyleyerek sorunun bir an önce hükümet nezdinde masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.