Sanayi sicil belgesinde son gün 31 Aralık

Sanayi sicil belgesinde son gün 31 Aralık

Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, yapılan tüm uyarılara rağmen sanayi sicil belgelerini almayan işletmeleri 31 Aralık’ta bitecek başvuru konusunda uyardı.

Mustafa Görgülü, sanayi işletmelerinin idari para cezasına maruz kalmaması için 31 Aralık 2014 tarihine kadar Sanayi Sicil Belgesi almak zorunda olduğunu söyledi. Sürekli kamuoyuna duyuru yaptıklarını kaydeden Görgülü, buna rağmen il müdürlüklerine başvuran, telefon açan çok sayıda işletme sahibinin kayıt yaptırmak zorunda olup olmadığı konusunda hala tereddüt yaşadığını açıkladı. Kayıt yatırmak zorunda olan işletmeler hakkında bilgi veren Görgülü, “Bir maddenin niteliğini, şeklini, özelliğini, içeriğini veya biçimi kısmen veya tamamen değiştiren veya bu maddeleri işleyen yerler, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, enerji üretim santralleri, araç yetkili servisleri gibi tamirat yapan yerler, ister sipariş, ister sezonluk, ister fason, ister devamlı ve seri olarak faaliyet göstersin kayıt olmak zorunda. Sanayi Sicil Bilgi sistemine kayıt yaptırması zorunlu işletmeleri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Türkiye Sanayi Ürünleri Listesinde (PRODTR) tanımlanan ürün kodlarını esas alarak belirliyoruz. Buna göre 34 hariç ‘05-35’ arası kodlar ile ‘45.20’, ‘46.71’, ‘58.20’ ve ‘58.29’ ürün kodlarına sahip faaliyetlerin kayıt yaptırması zorunlu. Ancak, nihai değerlendirmeyi işletmeler başvuru yaptıktan sonra kesinleştirebiliyoruz. Özellikle ne tür mikro ve küçük ölçekli işletmelerin kayıt yaptırmak zorunda olduğu bilinmiyor. Demir, ahşap, PVC, alüminyum gibi doğrama konusunda faaliyet gösteren yerler, metal işleme (torna) yerleri, marangoz, kereste imalatçıları, taş ve mermer kesim yerleri, unlu mamul, taze pastane ürünleri imalatçıları, ekmek fabrikaları, yemek fabrikaları gibi yerler kayıt yaptırmak zorunda. Simit, poğaça, börek, gözleme, yaş pasta gibi unlu mamuller ve taze pastane ürünleri, yemek üretimi yapan yerlerin kayıt yaptırmak zorunda olup olmadığı çok karıştırılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken üretim ve imalat yapılan yerde garson servisi veya self servis hizmeti sunulmayacak. Yani müşteri orada üretilen ürünleri yiyip içmeyecek. Lokanta, pide ve lahmacun salonları gibi. ‘Mobilya tamiri veya döşemesini değiştirme’, ‘Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yetiştiriciliği’, ‘Yumurta, mantar, sebze ve meyve üretimi, soğuk hava depolama faaliyeti’, ‘Bitki, sebze ve meyvelerin tabi halde kurutulması’, ‘Bakliyat, buğday, hububat, sebze, meyve tasnif muhafaza, ebatlama, eleme, ilaçlama, mumlama gibi faaliyetler’, ‘Paketleme ve ambalajlama’, ‘Terzi, kasap, el ve ev sanatları, küçük tamirhaneler, alım-satım işleri, perakende veya toptan ticaret yapan yerler” gibi faaliyetler kayıt yaptırmayacak” dedi.
CEZA AFFINDAN YARARLANMAK İÇİN EN SON KAYIT GÜNÜ 31 ARALIK
İşletmeleri son kez bir defa daha uyardıklarını ifade eden Görgülü, “En son kayıt günü 31 Aralık. 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren süresi içerisinde Sanayi Sicil Belgesi almayanlara idari para cezası uygulamaya devam edeceğiz. İşletmeler, İl müdürlüğümüze gelmeden bulundukları yerden doğrudan Bakanlığımızın www.sanayi.gov.tr internet adresinde ‘E-Hizmetler’ bölümündeki ‘Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ üzerinden elektronik ortamda başvuru yapacak. Google, yandex gibi arama motorlarına sadece ‘Sanayi Sicil’ kelimesi yazsalar dahi doğrudan sisteme ulaşabilirler. On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon TL’sini aşmayan işletmeler varsa kapasite raporu, yoksa ekspertiz raporundaki bilgilere göre veya doğrudan beyanları üzerine makine ve tesisat, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi bilgilerini dolduracaktır. Yani, mikro işletme tabir edilen işletmeler kapasite raporu veya ekspertiz raporu olmasa dahi doğrudan beyanları üzerine Belge sahibi olabilecek. Kayıt işlemleri ve Sanayi Sicil Belgesi düzenlenmesi için il müdürlüğü olarak hiçbir ad altında ücret almıyoruz. Ücretsiz olarak verdiğimiz Sanayi Sicil Belgesi ise işletmelere elektriği yüzde 15-20 civarında daha ucuz kullanmak, ihraç kaydıyla mal teslimlerinde Devlete ödedikleri KDV’yi geri almak, Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak ihalelerde öncelik tanınmak gibi sayısız avantajlar sağlıyor. Gerekli şartları taşıyan işletmelerimizin, idari para cezası affından yararlanmaları için 31 Aralık tarihine kadar elektronik ortamda başvuru yapmalarını istiyoruz. İl müdürlüğü olarak daha sonra biz zaten sisteme eksik bilgi giren işletmelerimize geri dönüş yapacağız. Yeter ki işletmelerimiz süresi içinde kayıt yaptırsın. Her şeye rağmen tereddüt yaşayan işletmeler, il müdürlüğümüzün 225 17 55 nolu telefonundan bilgi alsın veya [email protected] adresine elektronik posta göndersin. Arzu eden veya sorun yaşayan, sağlıklı bilgi alamayan işletmelerimiz doğrudan 0538 867 06 28 nolu cep telefonumdan bana ulaşsın veya [email protected] adresine elektronik posta göndersin” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.