Sağlıkçılardan otomasyon sorununa tepki

Sağlıkçılardan otomasyon sorununa tepki

Sağlıkçılardan otomasyon sorununa tepki


Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası ve SES Aydın Şubesi üyeleri, Efeler ileçisindeki 2. basamak sağlık kuruluşlarında otomosyon sisteminin neden olduğu aksaklıklara tepki gösterdi.
Aydın Tabip Odası ve SES Aydın Şubesi üyeleri, Efeler ileçisindeki 2. Basamak sağlık kuruluşlarındaki otomosyon sisteminin neden olduğu aksaklıklara tepki gösterdi. Aydın Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Aydın Tabip Odası ve SES Aydın Şubesi üyeleri katıldı.
Aydın"ın sağlık kuruluşlarının donanımı ve sağlık çalışanlarının sayısı bakımından Türkiye"de orta sıralarda yer aldığına işaret eden Dr. Metin Aydın, “1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren Aydın İli merkezinde Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ve Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde değiştirilen bilgisayar otomasyon sistemleri sonucu bu kurumlarda verilmekte olan sağlık hizmetleri hem sağlık çalışanları hem de hastalar için işkence haline gelmiştir. Bu otomasyon sistemi sonrası tüm sağlık hizmetlerinde yavaşlama, hatalar yanında yapılan bu hizmetlerin faturalandırılmasında da ciddi şekilde hatalar olmuş ve bu hatalar hala devam etmektedir. Günümüz bilişim uygulamalarından uzak, pratik olmayan hangi amaçla ve kime hizmet etmek için kurulduğu belli olmayan bu otomasyon sisteminin kuruluşu üzerinden 2 ay geçmiş ve bugün itibari ile baktığımızda sağlık çalışanlarının performans puanı belli değildir. Hastanelerdeki ortalama hizmet puanı, hastanelerin ürettikleri hizmeti faturalandıramadıkları, tahsil edemedikleri ve sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan döner sermayeleri tam olarak veremedikleri görülmüştür. Bu kadar süre geçmesine rağmen hala hangi sağlık çalışanının ne kadar hizmet ürettiği, hastanelerin ne kadar gelir hakkı olduğu, ne kadarının tahsil edileceği ne kadarının dağıtılacağı belli değildir. Bizler bu hatayı, sorumluluğu mali faturanın bedelinin sağlık çalışanlarına çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Biran önce bu hatadan geri dönülmelidir. Aksi bir durum sağlık çalışanları ve kurumlarının kalıcı zararlara uğramasına sebep olacak olup bu ise zaten iyi olmayan, Aydın ili sağlık hizmet durumunun daha da kötü hale gelmesine sebep olacaktır” dedi.
“HUKUSAL SORUMLULUK UYGULAMAYI YAPANLARINDIR”
Otomasyon sistemindeki sıkıntıların bir an önce giderilmesini isteyen Aydın, “Otomasyon sisteminde ki hatalardan dolayı, döner sermaye ödemelerinin durdurulması, geciktirilmesi, azaltılması, çalışanlara döner sermaye ödemesinin yapılması engellenemez. Böyle bir uygulama çalışanların sahip oldukları bir özlük hakkının belirsiz bir süre için geciktirilmesi anlamına geleceğinden bu uygulamayı yapanlara yasal sorumluklar doğurur. Mevcut sağlık politikaları sağlık çalışanların gelirlerini büyük ölçüde döner sermaye ek ödemesine bağlı hale getirmiştir. Çalışanlar buna güvenerek gelecek planlaması yapmaktadırlar. Ödemenin bir şekilde engellenmesi sebebiyle uğranacak ekonomik zararların hukuksal sorumluluğu bu uygulamayı yapanlarındır” diye konuştu.
“PERFORMANSA GÖRE ÜCRETLENDİRME GÜVENCESİZDİR”
Sağlık çalışanlarının performans sistemi ile daha çok çalıştırılıp az bir ücrete mahkum edildiğini iddia eden Dr. Aydın, “Döner sermaye uygulaması ise tamamen ne verilip verilmeyeceği belli olmayan bir ücretlendirmedir. Sağlık çalışanları arasında rekabet arttırıldı, iş barışı bozuldu. Emeğimiz değersizleştirildi. Özveri ile ürettiğimiz hizmetlerin karşılığını alamaz hale geldik. Sağlıkta uygulanan politikalar sonucunda halk ile karşı karşıya getirildik. Hedef gösterilerek her türlü şiddete maruz kaldık. Dövüldük, öldürüldük. Performansa göre ücretlendirme güvencesizdir. Sağlık ortamına sayısız zararlar vermiştir. Hakkaniyet için getirildiği iddia edilmektedir, ancak açık biçimde yöneticiler korunup yüksek ücret alırken, emeğiyle geceli gündüzlü çalışan "puan toplamaya" zorlanan hekimler ve sağlık çalışanları mağdur edilmektedir. Performans ücretlerinin "bugün var yarın yok" olduğunu yapılan hatalarla keyfi uygulamalarla açık şekilde görüyoruz. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının güvenceli emekliliğe yansıyan ücretlerini düşük tutan, sağlık çalışanlarını puan toplamaya zorlayan, hastalarımızı puan haline getiren mevcut sağlık politikalarının uygulayıcıları için bu durum yüz kızartıcıdır” ifadelerini kullandı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.