Reçete olmadan tarım ilaçlarının satışında sorunlar yaşanıyor
Reçete olmadan tarım ilaçlarının satışında sorunlar yaşanıyor
Hüseyin
ÇETİNKAYA
Gerçek Gazetesi
Didim Balat Ovası ve Söke Ovası ekili alanlarında işlerin yoğun olduğu bu günlerde çiftçilerin mahsullere ilaç atmak için reçeteyi yazacak Mühendis arayışları devam ediyor.
İlaç bayilerinin, bize verilen talimata göre Reçetesiz İlaç veremiyoruz demeleri üzerine çiftçiler soluğu Tarım İl/ilçe Müdürlüklerinde alıyorlar.
Alt yapı oluşturulmadan böyle bir uygulamaya geçildiğini söyleyen İlaç Bayi Ziraat Teknikeri Hüseyin Çelen, Reçete ile ilaç satışı görüşü doğru, fakat uygulama yanlıştır. Teknik elemanların tarlaya veya bahçeye bizzat gidip yerinde teşhis koyduktan sonra reçete yazılıp ilaç verilmesi gerekiyor. Şu anda çiftçinin talebi üzerine ilaç veriliyor. Çiftçi alacağı ilacı beyan ediyor.
Fakat hangi ilacın nerede kullanılacağına dair yeterince takip edilemiyor. Çiftçi domates için aldığı ilacı başka bir ürün içinde kullanabiliyor. Uygulama o gün yapılması gerekirken 6 gün sonra uygulanıyor. Ara süresi kısalıyor. İlaçlama zamanında yapılmadığı sürece amacına ulaşmıyor. Ben emekli bir ziraat teknikeri olarak reçete ile ilaç satışını yerinde buluyorum. Fakat bunun bir an önce alt yapısının oluşturulması gerekir. Ziraat Mühendisleri masa başında bekletiliyor. Sürekli evraklar üzerinde değişiklikler yapılıyor. Evrak memurluğu yapıyorlar. Çiftçiye yeterince hizmet sunulamıyor. Devletimiz denetleyici olmalıdır. Şu anda bu denetlemeler yeterince yapılamamaktadır. Reçete ile tarım ilaçlarının satışı yapılması gerekir. Fakat bu yıl Aydın İlimizde ziraat mühendisleri reçete yazabilmeleri için 5 günlük bir eğitimden geçirildiler. 80 civarında Ziraat mühendisine reçete yazmaları için yetkililerce yetki verildi. Şu anda bu ziraat mühendisleri hala uygulamaya geçmiş değiller. İlaç almak için tarım ilaç bayilerine gelen çiftçiler reçetesiz ilaç verilemediğinden Tarım il veya ilçe müdürlüklerine gidiyorlar. Bir şekilde işlerini halledip en yakın bayilerden ilaçlarını alıp işlerini görüyorlar. Reçete yazma yetkisi olan Ziraat Mühendisleri alt yapı olamadığı için henüz uygulamaya geçilmedi. Bu işi yapmak için kaynak oluşması gerekiyor. Yapacakları iş için karşılığında para alamadıkları için bir türlü reçete yazmaya geçemediler. Reçete yazma belgesi alan ziraat mühendisleri alt yapı oluşamadığı için büro açamadıkları gibi araziye çıkıp bitki hastalık ve zararlıların teşhisi yönünde uygulama ya gidilemedi. Zemin hazırlanmadan karara bağlanan bu iş aceleye getirildi. Önemli olan ilaç vermek değildir. Öncelikle teşhis konulmalıdır. İlaçlar verildikten sonra ilaç zamanında kullanılabiliyor mu? İlaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulabiliyor mu? Bunlar önemlidir dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.