Prof. Dr. Kerem Alkinden resesyon uyarısı
Prof. Dr. Kerem Alkinden resesyon uyarısı
Gerçek Gazetesi
Ege Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Federasyonun 58.Yönetim Kurulu Toplantısı kapsamında Kuşadası Genç İşadamları Derneği (KUGİAD) tarafından "Dünya ve Türk Ekonomisinde Trendler, Beklentiler ve Seyri" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Tügik Yönetim Kurulu Başkanı Hazim SESLİ,TÜGİK YİK Başkanı Oktay MERSİN,EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan CEYLAN,Kuşadası GİAD Başkanı Fahri Alem GÜNAYDIN,Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar AKDOĞAN ve Kuşadası sakinleri dinleyici olarak katıldı.
Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Türk ekonomisinin 2009 yılındaki performansına ilişkin beklentilerin, resesyonu işaret ettiğini belirterek, resesyon uyarısında bulundu.
Kuşadası Ticaret Odası Yeni Hizmet binasında gerçekleşen konferansı aralarında Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan'ın da bulunduğu çok sayıda Kuşadalı turizmci ve işadamı izledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, global kriz ve krize karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi. Krizin nedenlerini Sovyetler Birliği'nin erken dağılması, haberleşme teknolojisindeki gelişmeler, 1990'lı yıllarda hızla büyüyen ABD ekonomisi ve güçlenen dolar, 1990'lı yılların sonunda şişen ve ardından patlayan internet balonu, 1980-2000 arası kamu açığı finansmanı için borçlanmak zorunda kalan gelişmekte olan ekonomilerin neden olduğu parasal genişleme olarak sıralayan Kerem Alkin, şu görüşlere yer verdi:
"Gelişmekte olan ülkeler küresel türbülansı tetikliyor. 2000'li yılların başına kadar, dünya bankacılık endüstrisi için en önemli müşteriler, ciddi boyutlarda kamu açığı veren gelişmekte olan ekonomilerdi. Bu ekonomiler,verdikleri kamu açıkları ve yaşadıkları ağır enşasyonla krize yenik düştüler ve 2000'li yılların başından itibaren gelişmekte olan ekonomiler kamu açıklarını azaltmak ve enşasyonla mücadele konusunda önemli reformlara imza attılar. Bu nedenle Türkiye, Arjantin, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya gibi önde gelen gelişmekte olan ekonomiler için uluslararası piyasalardan borçlanma eğilimi zayışadı.1980'lerden 1990'ların sonuna kadar, gelişmekte olan ekonomilere büyük miktarda para satmaya ve yüksek faiz geliri elde etmeye alışmış olan uluslararası finans kurumları, kendilerine en fazla para kazandıran müşteri grubunu kaybettiler. Krizin asıl sebebi 64 trilyon dolarlık dünya ekonomisinde 18 trilyon dolarlık mal ve hizmet üreten ülke tarafından tüketilmemesidir. Yani ABD tüketmeyince sistem çöktü."Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyduğunu savunarak, "Türk ekonomisinin 2009 yılındaki performansına ilişkin beklentiler, resesyonu işaret ediyor. Kamuda ve özel sektörde potansiyelin altında bir büyüme bekleniyor. Bu büyüme de tasarruf tedbirlerinden ve iç talepten kaynaklı olacak" dedi. Hükümetin bu yıl fiyat istikrarını ana öncelik olarak belirlemesini beklediklerini anlatan Prof. Dr. Alkin, "1980'li yıllardan bugüne izlenen politikalar gözden geçirildiğinde yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyulduğu göze çarpıyor. Krizle mücadele, beklentilerin iyi yönetilmesi ile mümkün olur. İşadamlarını uyarıyorum. Krizle yüzleşin,paydaşlarınızla konuşun. Para kaybetmeyi göze alın, ama itibarınızı kaybetmeyi göze almayın. Soğukkanlılığınızı asla kaybetmeyin.Çalışanlarınızla sık toplantı yapın, süreci istişare edin. Çalışanlarınızla zor günleri paylaşın, ama iyi günleri de paylaşın" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.