Pamukta kalite konuşuldu

Pamukta kalite konuşuldu

Pamukta kalite konuşuldu


█GerçekGazetesi
Kerim YALÇINKAYA
Söke Ziraat Odası"nda yapılan “Pamukta verimin arttırılması ve zararlılarla bilinçli mücadele” konulu toplantıya İl Tarım Müdürü Salih Köksal ve Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş"ın yanı sıra İlçe Tarım Müdürü M.Ali Körlü, İl Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Hüsamettin Küçükekşi, İl Ziraat Mühendesi Deniz Çetinkaya, Söke Ziraat Odası"ndan Ziraat Mühendisi Dilek Çetinkaya, Meclis Başkanı Kemal Göven, pamuk üreticileri ve bazı kurumlardan davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptı. Kocabaş, “Bölgemizde pamuğun kalitesini nasıl arttırabiliriz?, Pamukta kaliteyi arttırırken, masrafları nasıl düşürebiliriz, diye düşündüğüm için İl Tarım Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapmaya karar verdim. Toplantıyı bunun için düşündüm” diye konuştu.
Bu arada söz alan İl Tarım Müdürü Salih Köksal Söke"de bir araya gelmenin önemine dikkat çekti. Birçok önemli konu ve sorunları konuşacaklarını işaret eden Köksal, “Bizler pazarlarda pamuk fiyatlarını oluşturmuyoruz. Eğer oluşturmuş olsak bugün burada bunlara kafa yormazdık. Gübre, ilaç kullanıyoruz. Bunları dengelemiyorsak, başımıza sorunlar çıkıyor. Bizim gibi ülkelerde tarımsal planlama yapılamıyor. Biz ancak çeşitli desteklerle yardımcı olabiliyoruz. Mesela hayvancılık desteklemelerinde başarılı olunmuştur. Şimdi pamukta maliyetimizi düşürmek için neler yapmamız gerektiğini dile getireceğim” şeklinde konuştu. Çiftçilerin söylentilere bakarak gübre, ilaç kullanmaması gerektiğini vurgulayan Köksal, mibzer ile ekim yapıldığı zaman masrafların düştüğünü kaydetti. Elimizdeki en büyük kaynağın toprak olduğunu söyleyen İl Tarım Müdürü Köksal, yeraltı kaynaklarının yanlış gübreleme nedeniyle kirlendiğine dikkat çekti. Aşırı gübre kullanıldığı zaman toprak ve suyun da kirleneceğini belirten Köksal, 5996 sayılı kanunun, ne kadar gübre atarsan at, kimse karışamaz döneminin sona erdiğini ifade ederek, “Bugün uzmanlar çıkıp "Kanser" yediklerimiz ve içtiklerimizle ilgili diyorlar. Artık bundan böyle çiftçi ruhsatsız ilaç kullanıyorsa, o tarla imha edilecek” dedi. Köksal muntazam olarak bölgede su analizlerinin yapıldığını ve yapılan araştırmalarda suların kirlenmediğinin görüldüğünü ifade etti.
İl Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Hüsamettin Küçükekşi, çiftçilere ilaç kullanımı ve pamuk kozasının oluşumu hakkında bilgiler vererek, taraklanmanın evrelerini anlattı. Küçükekşi, pamukta fazla azotlu gübrelerin kullanılmamasını önerdi. Toprak analizlerinin muhakkak yapılması gerektiğini belirten Küçükekşi, bu araştırmaların çiftçinin kendis tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. Pamukta görülen haşereler hakkında, hastalığın tepe noktasında yakalanması halinde daha az masraf edileceğini sözlerine ekleyen Küçükekşi, “Doğru zamanda, doğru ilaçlama yapılırsa başarı gelir” dedi.
Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya ise pamukta hastalık ve zararları anlattı. Toprak altı zararlılarını da dile getiren Çetinkaya, tohum, ilaç ve toprak işleme yöntemlerini kaydetti. Derin ekim yapmaktan kaçınmanın gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisi Çetinkaya, “Daima ilaçlı ve delinte tohumlar kullanılmalı” şeklinde konuştu. Bitkide bir ergin görüldüğünde muhakkak mücadele edilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Deniz Çetinkaya, “Yaprak bitleri yağışlı havalarda daha çok artıyor. Toprak bitleri larva değil, zararlı canlı doğurmaktadır. Onun için çiftçiler zararlılarla mücadele ederken, muhakkak ekonomik zarar eşiğini dikkate almalıdırlar” diye konuştu.






























































































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.