“Pamuk üretmeye mecburuz!”

“Pamuk üretmeye mecburuz!”

“Pamuğumuzu istiyoruz” kampanyası dalga dalga yayılırken, Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin, Didim çiftçisinin son yıllarda zarar etmesine rağmen pamuk üretmek zorunda kaldığına dikkat çekerek, “Arazilerimizin tuzluluk oranı yüksek olduğu için mecbur

Gerçek Gazetesi
Hükümetin bu yıl üretilecek pamuğa kiloda 42 kuruş destekleme primi öngörmesi Ege Bölgesi'nde tepkileri de beraberinde getirdi. Hükümet tarafından açıklanan 42 kuruşluk prim desteğinin geçen yıl üretilen pamuğa verildiğini hatırlatan üreticiler, bu yıl en az 60 kuruş istiyor. Pamukta girdi maliyetlerinin sürekli atmasına rağmen destekleme priminin yerinde sayması nedeniyle Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanları yıldan yıla daralıyor. Türk tarımına ve ülke sanayine sağladığı yüksek katma değer ile öne çıkan pamuk, düşük alım fiyatı ve destekleme primleri nedeniyle gözden düşmeye başlamıştı. Fakat TARİŞ Pamuk Birliğinin Sökeli başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, ”TARİŞ'i ayağa kaldırmaya geldik. TARİŞ demek pamuk demektir. Biz de pamuğa eski itibarını kazandırmak için pamuk üretimini cazip hale getirmemiz gerekiyor. Bunun içinde TARİŞ olarak pamuk ekim sezonundan hasada kadar uzanan süreçte üreticilerimizin gübre, ilaç, mazot gibi temel girdi ihtiyaçlarını sağlamaları için özel bir banka ile anlaşma sağladık. Devletimizin de iyi bir prim desteklemesi açıklaması halinde Ege Bölgesi beyaza bürünür” demektir.
Ege'de pamuk üretiminin artmasının iyi bir desteklemeyle olacağına vurgu yapılırken, Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin bu yıl üretilecek pamuğa verilmesi öngörülen 42 kuruşluk primin çok düşük olduğunu söyledi. Didimli üreticinin eli mahkum pamuk ürettiğini hatırlatan Çetin, ”Arazilerimizin taban suyu çok yüksek. Bu nedenle de topraklarımız çoraklaşıyor. Bu topraklarda da sadece pamuk üretebiliyoruz. Pamuk üretmek bizim kaderimiz oldu. fakat düşük prim miktarı kader olmamalı. Bu nedenle primin yükseltilmesini bekliyoruz. Ayrıca taşkınlar iç bölgelerde üretilen buğday tarlalarımıza ulaştığı için, buğdayı da taşkın riskine rağmen üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.