Pamuk üreticisinde moraller bozuk
Pamuk üreticisinde moraller bozuk
Kocabaş, Pamuk ürünlerindeki son fiyat düşüşleri
nedeniyle 2012 yılı primi hemen 60 kuruşa çıkarılmalıdır
█ Gerçek Gazetesi
Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş yaptığı açıklama ile pamuk fiyatlarındaki düşüşü değerlendirdi. Pamuktaki destekleme priminin 60 kuruşa çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Kocabaş, pamuğun stratejik ürün ilan edilmesinin de altını çizerek, şunları söyledi, Mevcut pamuk üretimimiz tekstil, bitkisel yağ, hayvan yemi ve diğer sanayilerimizin talebini karşılayamamakta, açık ithalatla karşılanmaktadır. Bu durum önemli miktarda döviz kaybına neden olmakla ayrıca ülkemiz ekonomisi için sosyo-ekonomik bu sektörlerdeki ithalat bağımlılığı da artmaktadır. Bugün pamuk ithalatında 3.4 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Ülkemizdeki pamuk ithalatının bu kadar büyümesinin nedeninin pamuk üreticisinin yeterince desteklenmediği gerçeğinde yattığını ne zaman anlatacağız? Üstüne üslük zaten düşmekte olan pamuk fiyatları, 11 Mayıs Cuma günü dünya piyasasındaki gelişmeler nedeniyle bu yılın en düşük seviyesine indi
Pamuk ekiminin tamamlanmak üzere olduğu bu günlerde, pamuk fiyatlarındaki sert düşüşün moralleri oldukça bozduğunu da söyleyen Kocabaş, Öyle görünüyor ki bu maliyetler bizi pamuk üretiminde zorlayacak. Zorlanan yalnız biz olmayacağız. Çırçırcı, iplikçi başta olmak üzere bütün tekstil sektörü etkilenecek dedi.
Yine de panik yapmamak zorundayız. Amerikan tarım bakanlığının 2012-2013 sezonu için yayınladığı raporlarda öngördüğü rakamsal veriler ardından gelen pamuk fiyatlarındaki bu büyük düşüşün nedenleri içinde spekülatif bazı unsurları da barındırdığını gözlemek zorundayız. Bu raporda belirtilen fiyatın Newyork kontrat borsasının da hali hazır. Yeni mahsül pamuk kontratından oluşan bir kontrat fiyat olduğu fiziki piyasadaki pamuğun fiyatını dolaylı yansıdığını hatırlatmakta yarar var. Temmuz ayı siparişlerini %3.5 büyük düşüşün kaynağı, ABD Tarım Bakanlığı raporu olduğu söz konusu raporun sadece bir ulusal kurumun yayınladığı ve periyodik olarak revize ettiği bir istatistik olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bu kurumun yakın dönemlerde yayınladığı raporlarda gördüğümüz rakamsal tutarsızlıkların dünya pamuk durumunu ne kadar gerçekçi yansıttığı tartışılmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse Türkiye"nin devreden pamuk stok rakamları bu raporun varsayımlara dayalı olarak hazırlandığının kanıtıdır. Dünya piyasalarındaki bu yeni durum bizim borsamıza yansımış, İzmir Ticaret Borsası tepki olarak 11 mayıs 2012 Cuma günü fiyat tespiti yapmamıştır. Tepkide haklıdır dedi.
Kocabaş açıklamasına şöyle devam etti, Cuma günü yaşanan pamuk fiyatlarındaki bu düşüş, zaten ürününü dünya fiyatlarının altında satmak zorunda bırakılan çiftçimiz pamuk ekimini yaptığı şu günlerde karamsarlığa itmektedir. Bu karamsar ortamı bir nebze dağıtılması için hükümetimizin acil tedbirler alması gerekiyor. İsteklerimiz bellidir. Biz artık, acilen, ertelenmeden, hemen pamuktaki destekleme priminin 60 kuruşa çıkarılmasını istiyoruz. Pamuk üretiminde mazot desteği, alan bazında değil, üretime endekslenerek ve üretime ait mazot fiyatları üzerinden belirlenecek oranlarla verilmesini istiyoruz. Pamuk miktarları her yıl üretim maliyetleriyle enflasyon oranında yükseltilerek destek mekanizmasının oluşmasını istiyoruz. Pamuk stratejik ürün ilan edilmesini, destek primlerinin en az 5 yıllık dönem için belirlenmesini önümüzdeki yılın priminin pamuk ekimine girmeden önce belirlenmesini , geçtiğimiz yılın priminin yine pamuk ekimine girmeden önce ödenmesini istiyoruz. Sadece pamukta değil, mısırda buğdayda v.d. primler dünya fiyatları, yurtiçi fiyatları üretim maliyetleri arasındaki rakam esas alınarak 5488 sayılı tarım kanunu uyarınca FARK ÖDEME SİSTEMİ"ne göre belirlenmesini istiyoruz. Hükümetimizin bir an önce sesimizi duyacağını umuyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.