Özel yurtların tercihi

Özel yurtların tercihi

Özel yurtların tercihi


Gerçek Gazetesi
Mehmet Özçakır
Aydının merkezinde yeralan en eski mahallelerinden Zafer mahallesinin, Adnan menderes Üniversitesi merkez kampüsüne yakınlığı nedeniyle, ÖZEL YURTLAR ve ÖĞRENCİLER tarafından tecih edilmesi ile çehresi değişmeğe başladı.
1919 yılı öncesin-de genelde  Rumlar tarafından iskan edilen ve eskiden  RUM MAHALLESİ olarakta bilinen Zafer mahallesinde tek veya iki katlı bahçeli yapıların yerlerini  özel yurtlar almağa başladı. 1920 yılında işgal altındaki Aydının yiğit efelerinin ve Kuvayi milliye  askerlerinin önüne kattığı işgalci yunan askerleri ile yataklık eden rumların terk etmesiyle boşalan mahalleye 1948 yılında Denizlinin Babadağ İlçesinde yaşanan büyük yangın sonrası göç eden Babadağlı vatandaşlar yerleştiler.
Dönemin Aydın belediye başkanı  Fuat ERLAÇİN  tara-fından kendilerine arsa tahsis edilerek kurdukları ilk Yapı kooperati ve yerel idarelerin desteğiyle  bahçeli ve tek veya iki katlı yapılara yerleşen Babadağlılar arasında bugün  Aydının tanınmış bir çok simaları  konut sahibi oldular.
Manzaralı ve  havadar yüksek  eğimli mahallenin son misafiri olan  Babadağlılar aralarında  özellikle lakap-larıyla tanınmaktaydı. Bugün hatırlanan   İrfan Atmaz ve Atmazlar sülalesi, Başterziler sülalesi, Rüştü Şensoy (şehir lokantası sahibi ), OSMAN ORAL (OPPAN), ŞÜKRÜ TOLACIOĞLU, ALİ KELLECİ, OSMAN KURT (İLHAMİ ORTEKİNİN  KAYINPEDERİ ), MARANGOZ  OSMAN YAPICIOĞLU, NAİL ERTUNA ve Babadağlı olmayan Dr. BEDRİ NOYAN  (HANIMI  BELEDİYE BAŞKANI FUAT ERLAÇİN  kızı ) ilk sakinleriydi.
Merkez Kampüse yakınlığı nedeniyle, bir dönem Baba-dağlıların yerleştiği  Zafer mahallesi sırtlarında bugün 5  kız öğrenci yurdu ve bir kreş çocuk yuvası açılmış ve devam eden bir yeni yurt inşaatı ile adeta  özel yurtlar bölgesi  oldu.
Bir bölümü Aytepe cami-sinden itibaren 3. derece arkeolojik SİT alanı içinde kalan  mahallenin bu alan dışında kalan Bahçeli  yapı dokusu değişerek  5 katlı imara açılan yüksek katlar mahallenin sakin ve dingin görünümü beton yığınına dönüştürdü
Bugün bile bahçeli kalan eski evleriyle 60 yıl öncesinin Nostaljisi yaşanan mahallemiz betonlaşmaya yenik düşerek, şimdilerde eğitime  hizmet vermeğe başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.