Özekmekçi, “Susuz yaza hazır olmalıyız”

Özekmekçi, “Susuz yaza hazır olmalıyız”

Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, ''Bizim derdimiz, şu anda çiftçimize tav suyu veremiyoruz, sulama sezonunda sıkıntı ne olur.''


Arif Akçay
Gerçek Gazetesi
Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, salı günü yeni belediye binası yapımı ihalesi ile ilgili basın açıklamasından önce, pazartesi günü Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı sıfatıyla katıldığı Aydın'da yapılan Aydın'da Tarımsal Kuraklık İl Kriz merkezi'nin ilk toplantısını değerlendirdi.
Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi değerlendirmesinde özetle, "toplantının büyük bölümü DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere, bu ölçümlerin diğer yıllarla karşılaştırmaları gibi bilimsel konulara ayrılmış. Verileri çiftçimiz zaten yaşayarak biliyor, ancak kuraklığa karşı ne yapılmalı barajlardaki az suyla sulama sezonu nasıl daha az zararla atlatılabilir, ürün deseni konusunda ne gibi yaptırımlar uygulanabilir konuları hiç konuşulmadı. Sulamada kriz nereden geliyor, niçin geliyor, şu anda derdimiz değil. Bizim derdimiz, şu anda çiftçimize tav suyu veremiyoruz, sulama sezonunda sıkıntı ne olur. Programlı su kullanma olacak veya uyulacak mı, ürün deseni planlamaları yapmalımı gibi konuları, Çine Barajı'nın bitmesini,, İkizdere'nin neden işlemediğini konuşmamız gerekir. İkizdere Barajı, baraj gölü alanında 90 hanelik  İkizdere Köyü'nün bulunması nedeniyle su tutmuyor. Köyü taşımanın bugünkü maliyeti en çok 20 Trilyon lira. Sökeli çiftçimizin sadece geçen sezon susuzluk nedeniyle uğradığı verim kaybı ürün olarak 100 trilyon lira. Bunun piyasaya yansıması 180-200 trilyon lira civarında oldu. Eğer İkizdere su tutmaya başlasaydı bu gün itibarıyla en az 50 milyon metreküp su toplanmış olurdu. Geçen yıl Söke Ovası'na 70-80 milyon metreküp su gönderildiğini düşünerek bakarsanız konuya İkizdere'nin ovamıza ne kadar takviye sağlayacağı ortaya çıkar . Bir köyü taşımak o kadar mı zor? Şu ana kadar susuzluk karşısında alınan ciddi bir karar yok. Su istemeyen bitkilerin ekilmesi yolunda tavsiye kararları alınırken o ürünü ekmeyi düşünen çiftçilerimizin uğrayacağı kayıp düşünülmüyor. Dileğimiz nisan ayı sonuna kadar yöremize yeterli yağış düşmesi. Aksi halde bu yılın da geçen yıldan farkı kalmayacak" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.