Oyuncakların çocuklar üzerindeki etkileri
PSİKOLOJİK DANIŞMAN SAFİYE KAYMAZ: - "ELEKTRONİK OYUNCAKLAR, ÇOCUĞUN SOSYAL VE FİZİKSEL GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR" - "İYİ BİR OYUNCAĞIN TEMEL KURALI, ÇOCUKTA EYLEM GÜCÜNÜ GELİŞTİRMESİDİR"
Gerçek Gazetesi
Gelişen teknoloji ve internet birçok alanda hayatı kolaylaştırırken, bilinçsiz kullanımı halinde çocuklara ciddi zararlar verdiği bildirildi. Aydınlı psikolojik danışman Safiye Kaymaz elektronik oyuncakların çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, "Elektronik oyuncaklar, çocuğun dar bir mekanda sıkışıp kalmasına neden olan bireysel bir oyundur. Hareket kısıtlılığına ve paylaşımdan uzak aynı zamanda şiddet içerikli bu oyunlar çocukların hem fiziki hem de ruhi gelişimini olumsuz etkilemektedir" dedi.
Son yıllarda gelişen teknoloji ve nerdeyse her eve giren bilgisayarın sosyal diyalogları ortadan kaldırdığını ve saatlerce bilgisayar başında kalan çocukların paylaşımdan uzak bir yaşama alıştığını ifade eden Psikolojik Danışman Safiye Kaymaz okullarda ve aile ortamında çocuklara eski oyunların özendirilmesini istedi. Toplumda birçok kişinin çocuğuna elektronik oyuncak almayı bir ayrıcalık olarak gördüğünü, oyuncak seçiminde de uzmanların görüşlerinin alınması gerektiğini kaydeden Kaymaz, "İyi bir oyuncağın temel kuralı, çocukta eylem gücünü geliştirmesidir. Oysa elektronik oyuncaklar, çocuğun dar bir mekanda sıkışıp kalmasına neden olan bireysel bir oyundur. Elektronik oyuncaklar, çocukları arkadaşlarından ve sosyal gelişimden uzak tutuyor. Bugün çocuklarımızın uyum sorunu arttıysa bunda maalesef bilgisayar ve diğer elektronik oyuncakların payı büyüktür" dedi.
Çocuklarda oyun saatinin çok önemli olduğunu belirten Kaymaz "Oyunlar, çocuklarımızın eğlenerek öğrenmesinde ilk basamağı oluşturuyor. Çocuk, oyun yoluyla fiziksel ve zihinsel yönden gelişirken, deneme yanılma yoluyla da kendi başına bir şeyler öğrenmenin zevkini yaşıyor ve kendine güven duygusu gelişiyor. Çocukların gelişiminde oyun kadar oyuncağın da önemi vardır. Elektronik oyuncaklar, çocuğun dar bir mekanda sıkışıp kalmasına neden olan bireysel bir oyundur. Çocuğu arkadaşlarından uzaklaştırır ve sosyal gelişimini olumsuz etkiler ve çocuktaki eylem gücünü geliştirme yeteneğinin gelişmesini de engeller. Bu nedenle çocuklarda oyun kadar oyuncak seçimi de önemlidir. Özellikle şehirde ve apartmanda yaşayanlar, elektronik oyuncaklarla çocukları çok mutlu olsa da haftada bir çocukları parka veya mesire alanlarına götürüp toprakla bizzat temas etmelerini sağlasınlar" dedi.
Utangaç ve saldırgan çocukların su ile oynatılmasını tavsiye eden Safiye Kaymaz, "Kaynaklara ve deneyimlere göre suyla oynayan çocukların utangaçlık ve saldırganlık duygularının azaldığı görülmüştür. Çocukları çok utangaç ve çok saldırgan olan aileler, çocuklarını su ile oynatsınlar. Deneyim ve keşif olanakları sağlayan su sayesinde utangaç çocuk uyarılıyor, saldırgan çocuk sakinleşiyor. Su aynı zamanda çocuğun dikkatini bir konu üzerinde uzun süre toplamasına da yardımcı oluyor. Kum ve su, 2 yaşından itibaren tüm yaşlar için temel bir oyun malzemesi olarak kabul ediliyor. Bunun yanında gurup oyunları çocuklarda sosyalleşmeyi ve uyumu geliştiriyor" ifadelerine yer verdi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.