Örme sepetler teknolojiye meydan okuyor
Örme sepetler teknolojiye meydan okuyor
Aydın’ın Nazilli ilçesinde ev hanımlarının bin bir zahmetle ördükleri sepetler teknolojiye adeta meydan okuyor. Plastik ürünlerin yaygınlaşmasına rağmen ilçe halkı örgü sepetten vazgeçemiyor.
Nazilli’de ev hanımları plastik ürünlere rağmen el emeği sepetlerden vazgeçmiyor. Arslan’lı Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, sepet örerek ev ekonomisine katkı sağlıyor. Sabah 8’de mesai yapan örgü ustaları sepetleri 6-7 farklı aşamadan geçirerek hazırlıyor. Yol kenarında oturarak sabahtan akşama kadar kargı soyan ev hanımlarına tatildeki çocukları da yardımcı oluyor.
Sıcağa aldırış etmeden 19 saat sepet ördüklerini söyleyen Şerife Kıvrak, ev ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti. 27 yıldır sepet ördüğüne değinen Kıvrak, “27 yıldır uğraşıyorum. Ödemiş’ten gelin geldim, kayınvalidem sepet örüyormuş ben de ondan öğrendim. Devamlı sepet örüyoruz. Eşim hasta olduğu için çalışamıyor. Ben destek oluyorum. Bununla geçiniyoruz. Sabah 8’de başlıyoruz, akşam 8’e kadar devamlı çalışıyoruz” dedi.
Plastik ürünlere rağmen Ege’de sepete ilginin azalmadığına dikkat çeken Kıvrak, “Genellikle işletmeler alıyor sepetleri kuru incir için. Çamaşır için sepetler yapıyoruz. Hazırladığımız ilk sepetler incir için gidiyor. Kargıyı ise bazen topluyoruz, bazen satın alıyoruz. Aç da kalmıyoruz, zengin de olmuyoruz. İdare ediyoruz. Sepet örmek zahmet isteyen bir iş, çok farklı aşamalardan geçiriyoruz. İlk önce kargıyı kesiyoruz, soyuyoruz, soyduktan sonra kargıyı 8 parçaya bölüyoruz. Akşamdan ıslatıyoruz sabaha kadar kuruyor, örme işlemlerini yapıyoruz. Soyması ve yarma aşamaları var bunlar çok emek istiyor. Bir günde 12 tane sepet örüyoruz. Küçük sepetler 3 ila 3,5 TL arası değişiyor. Büyük sepetler var onlar 5 TL’den gidiyor. Sipariş olduğu zaman siparişe, isteğe göre de hazırlıyoruz. Yoldan geçenler alıyor genelde. Özellikle de incir üreticileri alıyor.” diye konuştu.
Örme sepetlerini eski canlılığını koruduğunu ifade eden Mehmet Çelik de, “Sepetleri incir toplarken kullanıyoruz. Uzun süre kullanabiliyoruz. Köylerde biz mecburen bu sepetleri kullanıyoruz. Ben 3 tane sepet aldım. Emekliyim, incir bahçemiz var. İşçilere sepet aldım. Sepet örmek zor iş. Ablalar sabahtan başlayıp örüyorlar örebildikleri kadar. Bunu herkes örebilir ama beceri ister.” İfadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.