Organik tarım atağı
SÖKEYE BAĞLI ÇAVDAR KÖYÜ ÜRETİCİLERİ ORGANİK TARIMA BAŞLADI.
AYDIN"DA BİN 275 ÇİFTÇİ VE İŞLETMEDE TOPLAM 90 BİN 810 DEKAR ALANDA ORGANİK TARIM YAPILIYOR.
Gerçek Gazetesi
Aydın"ın Söke ilçesine bağlı Çavdar köyünde yürütülen eğitim çalışmalarının ardından, üreticiler tarafından organik tarım faaliyetlerine başlandı.
Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, Organik Tarım yanlış uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden korumaya yönelik; sentetik ilaç, gübre ve büyüme maddeleri kullanmadan, sadece üretimde izin verilen girdiler kullanılarak yapılan; üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı, insana, çevreye dost alternatif bir tarım sistemidir. Amacı toprak, su kaynakları ile havayı kirletmeden; insan, çevre, hayvan ve bitki sağlığını azami derecede korumak olan ve önemi de gittikçe artan bu sistem Aydın"da da uygulanmaktadır denildi.
2008 yılı verilerine göre Aydın"da geçiş dönemi dahil olmak üzere bin 275 çiftçi ve işletmede toplam 90 bin 810 dekar alanda organik tarım yapılmakta olduğu kaydedilen açıklamada, İlimizde üretilen organik ürünlerin başında yaklaşık 44 bin dekar alanla kuru incir yer almaktadır. Daha sonra gelen zeytin 33 bin dekar alan varlığı ile 2. sıradadır. Bunların yanı sıra diğer meyve, sebze ve tarla ürünlerinde de organik tarım yapılmaktadır. Organik ürün üretimi açısından önemli potansiyele sahip olan bölgelerimiz vardır. İl Tarım Müdürlüğü olarak İlimizde özellikle de böyle yerlerde organik tarımın geliştirilip yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla Söke ilçemize bağlı Çavdar köyünde organik tarım çalışmalarına başlanılmış olup, 85 çiftçimiz zeytinde organik tarım yapmak üzere sözleşmelerini imzalamışlar ve bu köyde ilk defa organik tarım yapmaya başlamışlardır ifadelerine yer verildi.
Organik tarım yapmak isteyen üreticilere uyarlılarında yer aldığı açıklamada, şöyle denildi: Organik tarım yapmak isteyen üreticiler, bireysel ya da grup olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın yetki verdiği Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarından biri ile sözleşme yapmak zorundadırlar. S.S. Çavdar Kalkınma Kooperatifi"ne bağlı üretici grubu olan ve yaklaşık 3 bin 623 dekar alanda organik üretim yapacak olan bu çiftçilerin sertifikasyon ücretleri İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden ayrılan ödenekten karşılanmıştır (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.