Organik tarım

Organik tarım

Aydın organik tarımda Türkiye’nin en büyük 4. üreticisi


Gerçek Gazetesi
Coğrafi ve ekolojik konumu nedeniyle Türkiye"nin tarım deposu olarak adlandırılan ve nüfusunun yüzde 57"si tarım ve hayvancılıkla geçinen Aydın ilinin, organik tarımda Türkiye"nin en büyük 4. üreticisi olduğu belirtildi.
Adnan Menderes Üniversitesi ADÜ Haber dergisinde yer alan habere göre; Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı"nın 2007 yılı verilerine göre organik tarım pazarına 31 bin 597 ton organik ürün sunan Aydın, bu alanda taşıdığı yüksek potansiyel ile liderliğe oynuyor. Organik tarımda gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile de dikkat çeken Aydın 2006 yılı ihracat rakamlarına göre Manisa ve Şanlıurfa"dan sonra Türkiye"nin en büyük organik tarım ihracatçısı.
Avrupa Birliği"ne uyum yasaları çerçevesinde 2002 yılında yönetmelikle revize ettiği organik tarımda Türkiye, 2007 yılında toplam 135 bin 359 hektar alanda üretim gerçekleştirdi. Bu alanda yapılan toplam üretim miktarı ise 431 bin 202 ton olarak gerçekleşti. Bu ürünlerden 67 tanesi Aydın ilinde üretiliyor. Toplam 67 üründe 31 bin 597 ton üretim miktarı ile organik tarım pazarında yerini alan Aydın"ın en büyük organik üretimi; pamuk, incir, nar, mısır, zeytin, buğday gibi ihracat değeri yüksek ürünlerde gerçekleşiyor.
Aydın organik olarak üretimi yapılan pek çok üründe, Türkiye"nin sayılı şehirlerinden. Organik pamukta 2006/2007 sezonunda yüzde 40"lık pazar payı ile dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi olan Türkiye"nin, Şanlıurfa"dan sonra en büyük organik pamuk ihraç eden şehri Aydın. Aydın"ın organik üretimde dikkat çeken diğer bir üretimi büyükbaş organik hayvancılık konusunda. Dünyada Amerika ve Kanada"nın başını çektiği, Avrupa"da ise İngiltere, Hollanda ve Almanya"da yaygın olarak gerçekleştirilen organik büyükbaş hayvancılıkta Aydın, Iğdır Aralık ve Gümüşhane Kelkit"tin yanı sıra Türkiye"nin organik hayvancılık yapılan üç şehrinden biri. Aydın"ın organik üretimde başı çektiği bir diğer alan organik etli piliç ve yumurta üretimi. Aydın Erbeyli İncir İşletmeleri gerçekleştirdiği organik etli piliç ve yumurta üretimi projesi ile Türkiye"de birçok kuruluşa öncülük etti. Organik etli piliç ve yumurta üretimi yapan diğer iller ise Samsun, Konya, Bolu, Kırklareli, Pınarhisar ve Bursa.
Aydın ilinin organik tarım alanında yakaladığı başarının bu alandaki potansiyeli dikkate alındığında oldukça az olduğunu savunan ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ekmel Tekintaş, “ Aydın, devletin doğrudan gelir desteği ile desteklediği 2 milyon 717 bin 694 dekarlık alanın sadece 21 bin 822 dekarlık alanında organik tarım yapılıyor. Bu da desteklenen tarım alanlarının sadece binde 5"i demek. Bu oran gösteriyor ki¸Aydın"ın gelecekte Türkiye"yi dünyanın sayılı organik tarım ürünü ihracatçısı ülkeler arasına taşıma potansiyeli oldukça yüksek. Zeytin, incir, kestane gibi ürünlerin üretiminde Türkiye"de ilk sıralarda yer alan Aydın, sürdürülebilir tarım prensiplerine uygun olarak ve nerede ise hiçbir kimyasal gübre ve pestisit kullanmadan yetiştirilen bu ürünlerin tamamını sertifikalandırırsa dünya organik tarım pazarını kökünden sallayacak potansiyele sahip. Dünya kuru incir üretiminin yüzde 60"ını Aydın"ın karşıladığı düşünüldüğünde bu potansiyelin büyüklüğü daha da dikkat çekiyor” dedi.
Aydın"ın değerlendirebileceği bir diğer potansiyelin de organik hayvancılık olduğuna işaret eden Tekintaş, “Aydın sertifikalı olmamakla beraber organik tarım koşullarına uygun koyun eti üreten illerin başında geliyor. Uzmanlara göre ilaçlama, gübreleme yapılmayan meralarda otlayan bu hayvanlar organik tarım geçiş sürecini çok kolay atlatabilir. Aydın"ın çok geniş açılımlı organik tarım pazarında, ihracat değeri yüksek fakat sertifikalandırılmayan birçok tarım ürünü ile dünya organik tarım pazarının büyük bölümünü ele geçirmek için ihtiyaç duyduğu tek şey ise etkili bir koordinasyon” diye konuştu.
ADÜ ORGANİK
TARIMI DESTEKLİYOR
ADÜ"nün organik tarım çalışmalarına destek verdiğinin altını çizen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ekmel Tekintaş, şöyle konuştu: “Adnan Menderes Üniversitesi, ekonomik değer yaratmasının yanı sıra doğal kaynakların ve insan hayatının korunmasındaki önemi nedeniyle organik tarıma büyük önem ve destek veriyor. Lisans ve lisansüstü eğitimde öğrencileri organik tarım konusunda bilinçlendiren üniversite, ihtiyaç duyulduğunda sahaya inerek çiftçiye de organik tarım konusunda eğitim veriyor. Organik tarım yapan üreticilere Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi vasıtası ile danışmanlık hizmeti veren üniversite, tarımsal hastalıklarla mücadelede kimyasal ilaçlama ile ürünlerini koruyamayan üreticilere, alternatif bitki koruma yöntemleri de sunuyor”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.