Okullardaki Enerji Verimliliği masaya yatırıldı
Okullardaki Enerji Verimliliği masaya yatırıldı
█ Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Okullardaki Enerji Verimliliği konulu panelde, okullardaki enerji verimliliği masaya yatırıldı.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu"nda gerçekleşen panele ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yunus Çengel, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Böğrekci, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcı Prof. Dr. Yunus Çerçi, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Demircioğlu, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Akçıl ve kurum yöneticileri katıldı.
Açılışta konuşan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Maliyeti azaltarak verimliliği nasıl sağlayabiliriz? Bunların düzenlemeleri nasıl olacak? Bugün ülkemizin bu konuyla ilgili üç uzmanı sizleri bilgilendirecek, çok şanslıyız. Hepsi çok kıymetli hocalarımız ve bu konudaki uzman kişiler, güzel bir panel olması dileğiyle hepinizi sevgiyle selamlıyorum dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel de, Neden Enerji Verimliliği, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı/Enerji Verimliliği Daire Başkanı Dilek Öznur Enerji Verimli Binalara Doğru:Politikalar ve Uygulamalar ve Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı Okullarda Enerji Verimliliği ve Yönetimi Uygulamaları konulu konuşmalarıyla katılımcıları bilgilendirdi
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel Neden Enerji Verimliliği başlıklı konuşmasında, enerji verimliliğini en büyük, en düşük maliyetli enerji kaynağı olarak tanımlayarak Enerji verimliliği seçeneği varsa tartışmasız birinci seçenek olmalı, çünkü en ucuzu en temizi bu. Amaç; üretim yapıyorsak üretim kalitesini, bir yerde yaşıyorsak yaşam kalitesini, bu kaliteyi daha da geliştirerek konforu, üretim kalitesini ve karlılığı hiç düşürmeden en az enerjiyi kullanmak. Hiç bir şekilde konfordan fedakarlık yapmayacağız, aynı konforu daha az enerjiyle daha düşük maliyetle sağlayacağız, maliyeti yarı yarıya indirmekte mümkün diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Enerji Verimliliği Daire Başkanı Dilek Öznur ise, Enerji Verimli Binalara Doğru: Politikalar ve Uygulamalar başlıklı konuşmasında; sıfır enerjili binaları, bir yıl içerisinde tükettiği kadar enerjiyi üreten binalar olarak tanımladı ve farklı ülkelerde farklı uygulamaların işlediğini, en çok kullanılan tanımların pasif evler veya düşük enerjili evler olduğunu belirtti. Öznur, 2017 yılına kadar mevcut binalar için enerji kimlik belgesi alınması gerektiğini vurgulayarak Enerji Kaynaklarının ve Enerji Kullanımında Verimliliğinin Arttırılmasına İlişkin Yönetmeliği katılımcılarla paylaştı.
Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı da, Okullarda Enerji Verimliliği ve Yönetimi Uygulamaları konulu konuşmasında Tasarruf teknolojileri basit ve denenmiştir. Bunların uygulamaya nasıl döküleceği öğrenilmeli diyerek enerji yönetimi sistemi standardı kapsamında çeşitli çalışmalar yapıldığını, bir işletmede enerji verimliliği sistemi nasıl kurulduğunun detaylı olarak anlatıldığını belirtti. Hepbaşlı, yöneticilere faturaları takip etmeleri ve okullarda enerji duyuruları köşeleri oluşturmaları önerisinde bulundu.
Kurum yöneticilerinin hazır bulunduğu paneli, salondan yaklaşık 800 kişi, ADÜ"nün internet sayfası üzerinden de 2 bin 824 kişi izledi. Panel, ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel"in katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.