Okullara Anne Eli değecek
Okullara Anne Eli değecek
OKULLARDA ERKEK EGEMENLİĞİNİ BİTİRECEK PROJENİN TEMELİ AYDIN"DA ATILDI
- "ANNE ELİ" PROJESİYLE SORUNLARINI ERKEK İDARECİLERE ANLATAMAYAN KIZ ÖĞRENCİLER ANNE ŞEFKATİYLE TANIŞACAK
- AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ PERVİN TÖRE:
- OKULLARIMIZDA BAYAN İDARECİ SAYISI ÇOK DÜŞÜK
KIZ ÇOCUKLARIMIZIN ARKADAŞLARI, AİLESİ VE ERKEK ÖĞRETMENİYLE PAYLAŞAMADIKLARINI BAYAN İDARECİLERLE PAYLAŞARAK REHBERLİK HİZMETİNDEN FAYDALANMASINI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ
█Gerçek Gazetesi
Türkiye"de yaşamın birçok alanında olduğu gibi eğitimde de erkek egemenliğini sonlandıracak ilk adım Aydın"da atıldı. Erkekler kadar çoğunluğa sahip olmalarına rağmen sıkıntılarını anlatacak kadın idareci bulamayan kız öğrenciler göz önünde bulundurularak hazırlanan "Anne Eli" projesinin yurt geneline yayılarak okulları sıcak yuvalara dönüştürmesi amaçlanıyor.
Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye"de kadınların iş yaşamında erkeklere göre daha az yer almasından yola çıkarak bir ilke imza attı. İl genelindeki 656 okulda yapılan araştırmada, ilk ve ortaokullar ile ortaöğretimde 78 bin 290 kız ve 81 bin 976 erkek öğrenci eğitim öğretim görüyor. İlkokullarda yüzde 94.4, ortaokullarda yüzde 92.3 ve ortaöğretimde yüzde 82 gibi büyük bir oranla erkek idareci hakimiyeti olduğu tespit edildi. Aydın Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan Anne Eli projesi kapsamında eğitim öğretimde kadına daha fazla yer vermek ve öğrencilere anne şefkatiyle daha sıcak ortam hazırlamak adına bir çalışma başlatıldı. Kadın müdür, müdür yardımcısı ve öğretmen görevlendirmeleri kapsamında ilk etapta 25 okula kadın müdür ataması yapıldı.
Okul idarelerinde kadına daha fazla yer verilmesini amaçlayan projeyle, ev hayatı ve çocukların gelişiminde önemli bir role sahip olan annenin okullardaki şefkat duygusu, fiziki ve temizliğe dair bakış açısına olumlu yönde katkı yapacağı öngörülüyor. "Anne Eli" çalışmasıyla; kız öğrencilerin erkek öğretmenler ve erkek yöneticilerle paylaşamayacağı özel sorunlarını daha yakından dinleyebilmek, tüm öğrencilere anne şefkatiyle yaklaşabilmek, öğrenci öğretmen ve de öğrenci okul yönetimi problemlerinin çözümünde anne eli uzatarak kadın yöneticilerden köprü olmaları isteniyor. Öğrenci sayısı 500"ün üzerinde olan okullarda önemli görev üstlenen müdür yardımcıları arasında kadın idareci sayısını artırarak, başta kız öğrenciler olmak üzere tüm öğrenciler için anne şefkati sıcaklığında daha sıcak ortam oluşturularak sorunların daha süratli çözebilmesi ve yönetici başına düşen öğrenci sayısını azaltarak okulun işleyişinde kalitenin artırılması amaçlanıyor.
SONUÇLAR
BAKANLIĞA İLETİLDİ
Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, ilk etapta 25 kadın müdür atamasının ardından okullardaki değişimi takibe aldı. Aydın merkez Abdullah Gül İmam Hatip Ortaokulu ve Abdullah Gül Ortaokulu"na müdür olarak atanan Selma Ural"ı ziyaret eden Töre, öğretmen, öğrenci ve velilerle sohbet ederek uygulamadan memnun olup olmadıklarını sordu. Kısa sürede olumlu gelişmelerin sağlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı"na da rapor olarak sunulan Anne Eli projesinin, ülke genelindeki okullarda hayata geçirilmesi hedefleniyor.
2013-2014 eğitim yılında Aydın"da bir ilki gerçekleştirmek istediklerini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye"deki kadın ve erkek nüfusunu incelediğimizde birbirine çok yakın olduklarını gördük. Aydın"daki okullarımızda öğrenci sayılarını irdelediğimizde yüzde 50 oranında kız ve yüzde 50 oranında erkek olduğunu tespit ettik. Bu tespitten sonra bayan idareci sayılarımızı gözden geçirdiğimizde ilkokullarda yüzde 94, ortaokullarda yüzde 92 ve ortaöğretimde yüzde 82 oranında erkek idareci olduğunu tespit ettik. Bu oran bizim çok dikkatimizi çekti.
Bilgileri paylaştıkları Vali Erol Ayyıldız"ın talimatlarıyla Aydın"da bir proje çalışması başlattıklarını kaydeden Töre, okullarda öncelikle kız öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilere anne elinin değmesini arzuladıklarını söyledi. Anne Eli projesi kapsamında okullara bayan idareci atamaya başladıklarını belirten Töre, sözlerine şöyle devam etti: Aydın genelinde ilk etapta 25 bayan müdürümüzü okullarımızda görevlendirdik. Atamaların ardından okullarımızdaki değişikliği izlemeye başladık. Okullarımızda büyük oranda bir değişiklik olduğunu görüyoruz. Düzen ve tertip konusunda ilerleme sağlayan okullarımızda temizliğe daha fazla önem verilir hale geldi. "Anne Eli" projesiyle çocuklarımızın okullarında bir şefkat kucağında olduklarını gözlemledik. Bu durum bizleri çok mutlu etti. Bu projenin tüm Türkiye"ye örnek olmasını temenni ediyorum.
KIZ ÖĞRENCİLER ERKEK
ÖĞRETMENE DERDİNİ
ANLATAMIYOR
Kız öğrencilerin sorunlarını erkek idarecilerle paylaşmakta sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Töre, şunları söyledi: Öğrencilerimiz öncelikle ortaokullarda ve ortaöğretimde ergenlik çağını yaşarken bir bayanın şefkati ve rehberliğine ihtiyaç duyuyor. Başarılı bir bayanı kendilerine model olarak almak istiyorlar. Biz bu modelleri bayan idarecileri okullara atayarak oluşturmak istiyoruz. Kız çocuklarımızın arkadaşları, ailesi ve erkek öğretmeniyle paylaşamadıklarını bayan idarecilerle paylaşarak, rehberlik hizmetinden faydalanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu aşamadan sonra kademe kademe atamalarımız devam edecek.
BAYANLAR
DAHA HASSAS
Kendisinin de bir bayan olmasının yanı sıra bayan idarecilerin başarısının da projenin hazırlanmasında önemli bir etken olduğunun altını çizen Töre, şöyle konuştu: Bir bayan olmamım yanı sıra yaşamımda bayan yöneticilerin daha ayrıntılı baktıklarını ve daha hassas olduklarını gözlemliyorum. Bu yüzden bu projeyi önemsiyorum ve değer veriyorum.
Tüm Türkiye"ye örnek olan proje kapsamında atanan ilk bayan idarecilerden olmanın gururunu yaşadığını kaydeden Okul Müdürü Selma Ural da, sözlerini şöyle sürdürdü: Bir bayan idareci olarak "Anne Eli" projesinin kadın yöneticilerin sayısını artırma ve pozitif ayrımcılık düşüncesinin sadece sözde gerçek hayatta da oluşturulması açısından çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Elinin değdiği her yerde farklılık oluşturan kadınlarımızın yönetici olarak okullara atanması okullarımızın gelişimi açısından çok önemli. Bayanların biraz daha titiz olması ve hassas davranmasının okullarda büyük değişime yol açacağını düşünüyorum.
İLK İCRAATI
TEMİZLİK OLDU
Atanmasının ardından okulda yaptığı ilk icraatın bir bayan olarak temizlik konusunda olduğuna dikkat çeken Ural, sözlerini şöyle tamamladı: Okulumda ilk önce temizlik konusuna önem verdim. Öğrencilerimizin davranış, tertip düzen ve eğitimlerini geliştirmeye çalışıyorum. Halen çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra da artarak devam edecek."
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.