NYSA Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu
NYSA Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu
Gerçek Gazetesi
Aydın"ın Sultanhisar ilçesinde geleneksel olarak gerçekleştirilen Nysa Kültür ve Sanat Festivalinin 42.si cuma günü törenlerle başladı. İlçe meydanında top atışları ve mehteran gösterileri ile başlayan festival üç gün sürdü. İlk gün çilek üreticilerinin yarıştığı festivalde geçmişten günümüze Nysa kültürü gösterileri festivale renk kattı.
42. Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali"nin açılışına Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, RecepTaner, ADÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Birincioğlu, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal çevre ilçe ve belde belediye başkanları, vatandaşlar, milletvekili adayları ve davetliler katıldı.
ADÜ Sultanhisar Meslek Yüksek Okulu"nun düzenlediği ve 250 öğrenciden oluşturduğu geçmişten günümüze NYSA kültürünü yansıtan "Muhteşem Yüzyıllar" isimli kortej ekibi festivale renk kattı. Top atışlarının ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileri sunuldu.
Festivalin geçmişi, geleceği, amacı ve ilçeye kazandıracakları hakkında bilgiler veren Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, bu yıl 42."si düzenlenen festivalin uzun bir geçmişi olduğunu söyledi. Kürsünün önüne konulan resmin festivalin ilk kutlanmaya başlandığı yıllarda çekilmiş bir resim olduğunu dikkat çeken Başkan Ünal, Festivalimiz başta kardeşlik ve dostluk bağlarını pekiştirmek ülkemizin başka illerin kültürlerini korumak, paylaşmak ve bölgemizin kültür, sanat, tarım ve turizmini tanıtmak amacıyla düzenlenmektedir. Sultanhisarımızda geçmiş yıllarda Edirne"yi ağırladık. Bu yıl ise Ordu, Ankara ve Gaziantep"i ağırlıyoruz. Bundan sonra ülkemizin bütün illerini ilçemizde ağırlamayı amaçlıyoruz. Bu festivalimiz ilk olarak 1941 yılında Portakal Panayırı olarak kutlanmaya başlanmasına rağmen, ilçemizde üretim yapılan ürünlerin desen çeşidinin değişmesiyle yıllar içerisinde Çilek Festivaline dönüşmüştür. Bugün ise Nysa Kültür ve Sanat Festivali adı altında kutlamalarımızı sürdürüyoruz şeklinde konuştu.
YILLIK 20 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILIYOR
7 bin 500 dekarlık alanda yıllık ortalama 35 bin ton çilek üretimi gerçekleşen Sultanhisar"da ortalama 15-20 milyon dolar civarında ihracat yapıldığını kaydeden Başkan Ertegün Ünal, Ekonomik zorluklar nedeniyle zaman zaman ara verilen festivali son yıllarda düzenli şekilde gerçekleştirmekten mutluyuz. Sultanhisar her şeyin en iyisini hak etmekte ve hak ettiğini de almaya başlamaktadır dedi.
Festivalde konuşmaların ardından konuk illerin geleneksel halk oyunları gösterileri sunuldu. Festival kapsamında düzenlenen çilek yarışmasına 19 üretici katılırken dereceye girenler, üretim alanları, çilek ebadına, tadına bakılarak belirlendi. Jürinin değerlendirmesi sonucunda Birinci Serkan Aşan, ikinci Salih İzan olurken, üçüncü Sadık Coşkun isimli üretici oldu. Dereceye girenler çeyrek altın, çilek fidesi ve çilek gübresiyle ödüllendirildi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.