Nehir ve havza yönetimini yerinde gördüler

Nehir ve havza yönetimini yerinde gördüler

Nehir ve havza yönetimini yerinde gördüler



█GerçekGazetesi
Avrupa Birliği"nin desteklediği "Nehir Havza Yönetimi ile Su Kapasitesinin Artırılması Projesi" kapsamında İsveç ve Letonya'da uygulama eğitimine katılan kursiyerler, çalışmalarını tamamlayarak Aydın"a döndü.
Aydın Teknik Elemanlar Derneğinin (AYTED) yürüttüğü proje kapsamında katılımcı kuruluşlardan 51 bin 856 avro destek alan proje kapsamında uzman kişilerden oluşan 30 katılımcı, önce yurtiçi eğitimler aldıktan sonra İsveç ve Letonya"da uygulamalı eğitimlere katıldı. Nehir Havza Yönetimi ile Su Kapasitesinin Artırılması Projesi" kapsamında İsveç ve Letonya'da uygulama eğitimine katılan kursiyerler, çalışmalarını tamamlayarak Aydın"a döndü.
İsveç ve Letonya'da AB Su Çerçeve Direktifinin uygulanması yönünde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren AYTED Genel Sekreteri ve Proje Yöneticilerinden Eyüp Taytan; "Her iki ülkede yapılan çalışmalar sonucunda önemli deneyimler edindik. Ülkemizin havza yönetimi konusunda güçlü ve zayıf yönlerini irdeleme fırsatı bulduk. AB Su Çerçeve Direktifinin Ülkemizde de uygulanması konusunda, özellikle Büyük Menderes Havzasında, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceği konusunda tecrübeler edindik. Suyun koruma-kullanma dengesi gözetilerek, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde yönetimi için, AB mevzuatı ile Ülkemiz mevzuatının uyumlaştırmasının önemli ama yeterli olmadığını vurgulayarak, suyu temin eden, farklı maksatlarla kullanan, dağıtan ve bir şekilde su yönetiminden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen tüm paydaşların su yönetimine etkin bir şekilde katılımı büyük önem arz etmektedir" dedi.
Taytan, ülkelerarası işbirliğinin önemine vurgu yaparak bu faaliyetlerin ileriki yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu.
Proje ortaklarından Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği Genel Sekreteri ve yine proje ortağı kurumlardan Aydın İl Özel İdaresi"nden Genel Sekreter Yardımcısılığı görevini yürüten ve İsveç"e düzenlenen hareketliliğin de grup lideri olan Hasan Sarıoğlu da, “Yapılan çalışma sonucunda gerek kültürel gerekse mesleki anlamda önemli deneyimler kazandık. Bu hareketliliğe katılan tüm arkadaşlarımızın, AB konusunda kültürel, sosyal ve teknik anlamda ön yargılardan sıyrıldığını, AB normlarına ulaşma yolunda özgüven kazandığını gördüm. Proje hem benim fiilen yürüttüğüm görev, hem de diğer katılımcıların kendi sektörlerindeki çalışmaları bakımından da çok faydalı oldu. AB Su Çerçeve Direktifi'nin ülkemizde de uygulanması konusunda, öncelikli olarak da şehrimizde bulunan Büyük Menderes Havzasında, bundan sonraki çalışmalarda nasıl ilerlenebileceği konusunda yol gösterici oldu” diye konuştu.
Proje kapsamında İsveç"te düzenlenen eğitime iştirak eden Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) Müdürü Nizamettin Opanoğlu ise, “Proje ile AB üye devletlerinin özellikle tarım sektöründen kaynaklı yayılı kirliliğin azaltılması yönündeki çalışmalarını görme ve bu çalışmaları ülkemizde yürütülen çalışmalar ile kıyaslama imkanı bulduk. Bu manada projenin bana ve diğer sektör çalışanlarına ciddi katkıları oldu. Eğitim, teknoloji, insan kaynağı, ekip ve ekipman bakımından AB ülkeleri ile aramızda fark olmadığını görmüş olmamız ülkemize ve ülke insanımıza özgüvenimizin pekişmesini sağladı. Uygulamaya yönelik eksiklerimizin ise sektörde bulunan tüm kurumlar ve sivil toplum kuruluşları arasında etkin bir işbirliği ile kolaylıkla giderebileceğimizi müşahade ettik” şeklinde konuştu.
Proje sonunda elde edilen deneyimler, Aydın"da suya dayalı üretim yapan üreticilere ve sektörde çalışanlara aktarılacak. Projeyle tarımda su kullanan ve yöneten tüm paydaşlara, iyi su kullanımı ve iyi tarım uygulamaları konularında eğitim verilmesiyle, Büyük Menderes Nehri için önemli baskılardan olan yayılı kirliliğin azaltılması için havzada Su Çerçeve Direktifinin de hedefi olan kimyasal ve ekolojik bakımdan iyi su kalitesine ulaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.