Ne bulurlarsa yiyiyorlar!
Ne bulurlarsa yiyiyorlar!
█Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Yaban domuzları pamuktan mısıra, zeytinden tüm tarla ürünlerine kadar ne bulurlarsa yiyiyorlar, bir de çevrelerine korku salıyorlar.
Çiftçi köylünün ürününü talan ederek adeta besiye çekilen domuzlar, ulaştıkları cüsseleri ile de danayı aratmıyorlar. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş domuzların yol açtığı zararları rakamlarla ortaya koydu, sürek avının yanı sıra Milli Park Müdürlüğü"nden de destek istedi.
Ziraat Odası"ndan yapılan açıklamada, Söke Ovası"nın büyük bölümünü oluşturan pamukta kozaları emerek verimi düşürmesi ve tarlanın içinden geçtiği için tüm alandaki pamukları ezerek %10 oranında, mısır tarlalarında yeni ekili tarlaların tohumlarını yerinden çıkartarak yetişmiş mısır koçanlarını da yiyerek %60 oranında, ayçiçeğinde ve buğdayda ürünün hasatını imkânsız hale getirerek, yatırıp ve ezmesiyle %40 oranında, dağ köylerimizde zeytinlerin yeni fidanlarını yerinden sökerek %100 oranında, yetişmiş olan zeytinliklerde yeni sürgün ve dallara zarar vererek, yerlere dökülen ürünlere de % 40 oranında, sebze, kavun, karpuz gibi ekili alanlarda %40 civarında zarar verirken, bahçe tesisi yapılmış şeftali, erik, nar, narenciye alanlarının zeytindeki gibi yeni fidanlara yerinden sökerek kurumasına, mevcut durumdaki gelişmiş ağaçlarda yeni sürgün ve dallarının kırarak verimi %40 oranında etkilemektedir. Üreticilerin tüm mal kayıplarının yanında, köy ve tarım arazilerinde çalışan üreticilerimize sürü olarak gezen yaban domuzlarının saldırabildiği ve insan sağlığı için tehlike yarattığı göz ardı edilemez. Bu nedenlerden dolayı Söke Ziraat Odamız başkanımız M. Kemal Kocabaş Aydın Doğa Koruma ve Milli parklar ve Genel Müdürlüğünü ziyaret etti.
Kocabaş Aydın Doğa Koruma ve Milli parklar ve Genel Müdürüne yaptığı sunumla Söke ovasının ve kapsamındaki arazilerinin Türkiye üretimine olan katkısı ve üretimindeki kalite ile rekoltenin devamlılığının sağlanması için yaban domuzu dolayısı ile yaşanan kayıplara engel olabilmek için ve ekolojik dengenin yeniden sağlanması açısından sürek avının dışında doğal yollarla mücadele yapılmasını yani doğal ortamda çakal, tilki vs. üretiminin gerçekleştirilip doğaya salınmasını, sürek avında kullanılmak üzere avcılarımıza mermi desteğinin yapılmasını ve vurularak getirilen domuzlar için bir ödül desteğinin verilmesini istedi.
Öte yandan gün geçmiyor ki basın-yayın kuruluşlarında domuz vakası haberi yer almasın. Ülkenin çeşitli bölgelerinden hemen her gün yaban domuzu vaksı geliyor. Kimisi domuz yerine arkadaşını, ya da bir yakınını vuruyor, kimi zaman yola çıkan domuzlar kazaya neden oluyorlar, kimi zaman ise domuz saldırısından dolayı insanlar yaralanıyor, hatta yaşamlarını kaybediyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.