NAZİLLİ'DEN BENİN'E 'PAMUK' DESTEĞİ
NAZİLLİ'DEN BENİN'E 'PAMUK' DESTEĞİ
Gerçek Gazetesi
Türkiye'ye gelen Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, bakan, bürokrat ve mühendislerden oluşan 30 kişilik heyetle birlikte 1934 yılında Atatürk tarafından kurulan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü"nü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Tarım Politikaları Genel Müdürü Mustafa Burak ve Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur"un ev sahipliğinde yapılan ziyarette, 5 yıl önce iki ülke arasında başlatılan pamuk araştırma ve geliştirme çalışmaları değerlendirildi. Türkiye ekonomisinin dünyanın 16., Avrupa"nın 6. büyüğü olmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu"ndaki sunumdan sonra tesisi gezdi.
İki ülke arasındaki diyalogdan mutlu olduklarını ifade eden Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Cumhurbaşkanı Yayi"ye pamuk toplayan köylü kadınların tasvir edildiği bir tablo, Yayi ise ülkesinde üretilen pamukla kadınların dokuduğu kumaşlardan hediye etti.
BENİN'E AR-GE DESTEĞİ YAPIYORUZ
Vali Erol Ayyıldız ise TİKA desteğiyle yapılan pamuk araştırma çalışmalarının Benin için büyük önem arz ettiğini ifade ederek, Türkiye'nin gururu olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, Benin başta olmak üzere Afrika'nın diğer ülkelerine araştırma-geliştirme desteğini sürdürüyor. Ticaretin ikinci planda olduğu bu destek sayesinde Türkiye'nin dostluğu, kardeşliği daha da pekişiyor. Ziyaretlerinde Aydın'ı da seçen Sayın Benin Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra Türkiye başta olmak üzere Aydın ile olan ilişkilerinin artarak sürmesini ve birlikte çok daha fazla işlere imza atmayı bekliyoruz. Bu ikili ilişkilerin ileride ticaretimize de büyük katkı olacağını düşünüyorum" dedi.
TÜRK YATIRIMCI
AFRİKA'YA YÖNELMELİ
Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"e desteklerinden dolayı teşekkür ettikten sonra yaptığı konuşmada, Türkiye"nin Afrika ile diyalogunun artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Boni Yayi, Bu iki taraf evlilik yolunda ilerliyor. Boşanmaları mümkün değil. Şu an Türkiye, dünyanın 16. büyük ekonomisi. Bu büyük ülke esasında 16. sıradan daha iyi yerde. Çok önemli bir aktör. Bundan böyle Türkiye"yi kimse bir kenara atamaz. Türkiye"nin büyük hedefleri var, ilk 8 ya da 9 ekonomiden biri olmayı planlıyor. Neden olmasın? Ama bu plan için, ilerleme için Afrika ile daha çok el ele vermeli dedi.
Thomas Boni Yayi, Afrika ticaretinde Türkiye"nin payının 10 milyar dolardan 50 milyar dolara geldiğine işaret ederek bu rakamın yakın vadede 2"ye, 3"e katlanacağına temas etti. Benin Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Benin"in daha yakın olması, ithalat ve ihracatlarını artırması temennisinde bulunup Türkiye"den şirketleri tarım, gıda, tekstil maden ve liman yatırımları için ülkesine davet etti.
ÖNEMLİ
İMKANLAR VAR
Cumhurbaşkanı Yayi, ülkelerinde Mısır, pirinç, palmiye yağı, ananas üretildiğini ve deniz ürünlerinin de bulunduğunu sözlerine ekleyerek, "Burada önemli olanaklar var. Yine Benin sanayisi tam olarak ilerlemedi. Bu nedenle biz Türkiye"nin önde gelen şirketlerinden fabrika için, cam ve karton üretimi için yardım talep ediyoruz. Tekstil ve pamuktan büyük gelirler elde edilebileceği gibi ilave olarak imar faaliyetlerinde Benin"de yapılacak havalimanı, limanlar ve barajlar, yenilenecek yollar bağlamında önemli imkanlar var" dedi.
TÜRK YATIRIMCIYA
DAVET
Yayi, Tarım, enerji, yapı, nakliye, mineral ve hidrokarbon alanlarında büyük fırsatlar barındıran Benin, Batı Afrika"ya varmak için önemli bir durak olabilir. Benin, sunduğu yatırım teşvikleri, barışçıl iklimiyle Türkiye"den yatırımcılar için 150 milyon bireyin bulunduğu Batı Afrika"ya açılan kapı konumundadır. Mümbit alanlar Benin"i tarım alanında güçlü kılmaktadır. Tarım ürünlerinin başında ülkede üretilen ve büyük bölümü ihraç edilen pamuk yer alıyor. Türkiye ve Beninli girişimcilerin bu alanda yapacakları ortak yatırımların iki ülke bağlarını güçlendireceğini umut ediyorum. Türkiye"den şirketler; imar ve inşaat projelerinden tekstile, gıdaya, iletişime ve enerjiye kadar pek çok alanda karlı yatırım e-ticaret olanağını Beninli ortaklarıyla el ele vererek ortaya çıkaracaktır."
BENİNLİ PAMUK
UZMANLARINA EĞİTİM
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, 2012 yılında Benin Cumhurbaşkanının, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül"e ziyaretlerinde Benin pamuğunun yetiştiriciliğinde yardımcı olunmasını talep ettiği ve bilgi, deneyimlerimizden istifade etmek istediklerini belirtmişlerdi. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül"ün talimatları doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile enstitümüz iş birliğine giderek "Benin"de Pamuk Yetiştiriciliği" diye bir proje oluşturduk. Bu projede ilk iş olarak TİKA ve istasyonumuzun elemanları 2012 ve 2013 yıllarında değişik zamanlarda Benin"e gittiler ve orada durum tespiti yaptılar. Türkiye olarak hangi konularda onlara yardımcı olabileceğimiz konusunda bir rapor oluşturduk. Bu arada da Benin"deki 9 pamuk uzmanı kurumumuza gelip 15 gün eğitim aldılar. Onlarla birlikte tekrar bir rapor hazırlandı. Bu rapor doğrultusunda Türkiye"nin gerek maddi gerekse teknik olarak neler yapabileceği bu raporda dile getirildi. Biz kurum olarak bütün bilgi ve deneyimimizi Benin ile paylaşabileceğimizi dile getirdik. Benin"in pamuk üretimindeki en büyük sıkıntısı verimin çok düşük olması. Buna örnek verecek olursak Ege Bölgesi"nde 1 dekarda verim 500-600 kiloyken Benin"de bu 100 kilonun altında. Bunun da nedeninin yeterli gübrelemenin, ilaçlamanın, mekanizmanın olmaması ve iptidai olarak insan eliyle yapılıyor olması.
35 ÇEŞİT PAMUK
TOHUMU BENİN"E
GÖTÜRÜLECEK
Pamuk bitkisinin Benin"in en önemli sanayi bitkisi ve ihraç ürünü olduğunu söyleyen Sadettin Öztürk, Halkın yüzde 60"ı geçimini pamukla sağlıyor ve Benin"de 50 bin ton pamuk artışı gayrisafi hasılayı yüzde 1 etkileyebiliyor. Bu kadar önemli olduğu için bizde gerek Cumhurbaşkanımızın gerekse Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda kurumuzun elinde bulunan 35 verimli çeşit pamuk tohumunu 2014 yılında Benin"e götürerek orada adaptasyon deneme ekipleri yapılacak. Bu çeşitlerden ülke ekolojisine uyum sağlayanlar tohum üretimi yapılarak gerek ilk başta Türkiye"de gerekse orada tohum üretimi yapılarak, Benin"in pamuk veriminin artırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Biz kendilerine bakanlık ve kurum olarak eğitim açısından Türkiye"nin pamuk yetiştiriciliği konusunda bilgi birikimi olarak dünyada sayılı olduğunu anlattık. Gururla söyleyebiliyoruz ki verim açısından dünyada ikinci sıradayız. Dolayısıyla kurumumuzun 79 yıllık bu bilgi birikimini dost ülke Benin Cumhuriyeti ile paylaşmak istiyoruz ve değişik zamanlarda arkadaşlarımız gidecekler ve orada o insanları eğitecekler. Onlar buraya gelerek burada eğitilecek.
"AMAÇ BENİN"İN PAMUK
VERİMİNİ ARTIRMAK"
Türkiye"nin dost ülke Benin"den ekonomik bir beklentisi olmadığını dile getiren Sadettin Öztürk, Bu projeyi ekonomik kazanç olarak düşünmememiz gerekiyor çünkü projenin finansmanı TİKA. Bu kuruluşumuzda genel itibariyle yardıma muhtaç ülkelere yardım, hibe kuruluşu tarzında faaliyetlerini yürütüyor. Dolayısıyla bu proje iki ülke arasındaki dostluğun ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi bakımından çok önemli. Bu dostluğun gelişmesi için TİKA, bu projeye hibe olarak katkıda bulunuyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde de traktörle tarım, alet ve makineleri hibe edecek. Geçen yıl da 500 tane Pülverizatörü hibe etti. Buradaki amaç bu hibelerle, bu küçük desteklerle Benin Cumhuriyeti"ndeki pamuğu verimli hale getirmektir dedi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.