Narencile rekoltesinde düşüş yaşanıyor

Narencile rekoltesinde düşüş yaşanıyor

Narencile rekoltesinde düşüş yaşanıyor

Gerçek Gazetesi
Ege Bölgesi"nde 2011-12 sezonu Narenciye rekoltesinin bir önceki yıla göre yüzde 9"luk düşüşle 441 bin 421 bin ton olarak tahmin edildiği belirtildi.
Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü uzmanlarından oluşan Narenciye Rekolte Tespit Komisyonu, 2011 yılı Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi"ni 441 bin 421 ton olarak tespit etti. Portakal 242 bin 31 ton ile ilk sırada yer alırken, Mandalina 139 bin 194 ton, limon 60 bin 196 ton ve greyfurt 2 bin 515 ton olarak tahmin edildi.
Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi Tahmin Heyeti, Ege Bölgesi"ndeki portakal rekoltesinde yüzde 23"lük artış öngörürken, Mandalina rekoltesinde ise yüzde 40"lık düşüş tahmininde bulundu. Limon rekoltesi yüzde 5"lik artış gösterirken, greyfurt rekoltesi geçen yılki seviyesini korudu.
Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde portakal yüzde 55"lik pay alırken, mandalina yüzde 32"lik pay ile ikinci sırada yer aldı. Rekoltede limonun payı yüzde 14 olurken, greyfurt yüzde 0.5"lik paya sahip oldu. Ege Bölgesi Narenciye Tespit Komisyonu, Muğla"nın 4, Aydın"ın 7 ve İzmir"in 6 ilçesinde rekolte tespit çalışmalarına katıldı. Komisyon, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında üretim gerçekleştiren önder çiftçilerin üretim alanlarının incelenmesine ağırlık verdi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi Narenciye rekoltesinin bu sezon yüzde 9 düşük olmakla birlikte ürünün kaliteli olduğunu ihracatta bir gerileme beklemediklerini söyledi. Bu yılki yüzde 9"luk gerilemenin ana nedeninin mandalinada 238 bin ton"luk rekor üretim olmasından kaynaklandığını belirten Türkmenoğlu, geçen sezon mandalina ve limondaki üretimin 80 bin tonunun çöpe gittiğini hatırlatarak, “Rekolte, hem iç piyasa, hem de dış piyasa için yeterlidir. Bu yıl iklim koşulları nedeniyle meyveler 10 gün daha geç olgunlaşıyor. Bu da dikkate alındığında ürünlerin iç ve dış piyasada layıkıyla değerlendirilmesine zemin hazırlayacak bir sezon geçireceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye"nin yaş meyve ihracatının her yıl artış gösterdiğini belirten Türkmenoğlu, şöyle konuştu; “2009 yılında yüzde 37"lik ihracat artışı ile 801.8 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık, 2010 yılında ise yüzde 6"lık ihracat artışı ile 847 milyon 989 bin dolarlık narenciye ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yılki 1 milyar dolar hedefimizi aşırı değerli TL nedeniyle tutturamadık. Bu yıl döviz kurlarındaki olumlu gelişmenin etkisiyle ihracatta dış ülkelerle rekabet edebileceğimiz bir ortamın oluşacağını ve 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu sezon, hem üreticinin, hem de ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon olacak”
Türkiye"nin ikinci büyük narenciye üretim bölgesinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Türkiye"nin Narenciye üretiminin yüzde 14"ü Ege Bölgesi"nden sağlanıyor. Türkiye 3 milyon ton"un üzerinde narenciye üretim kapasitesine ulaştı. Muğla, Aydın ve İzmir illerimizde yoğun bir şekilde narenciye üretimi yapılıyor” diye konuştu.
Ege Bölgesi"nde narenciye rekoltesine iller bazında bakıldığında en fazla üretimin olduğu ilin Muğla olduğunu belirten Türkmenoğlu, Muğla"yı sırasıyla, İzmir ve Aydın"ın takip ettiğini belirtti. Rekolte Tespit Komisyonu"nun araştırmasına göre; 2011 yılında Muğla"da toplam 248 bin 677 ton rekolte olacak. 2011/12 sezonunda İzmir"de 105 bin 910 ton narenciye rekoltesi beklenirken toplam 7 ilçesinde narenciye üretimi yapılan Aydın"ın 2011 yılı narenciye rekoltesinin 87 bin 509 ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Türkiye"nin 3 milyon tonluk narenciye üretimi ile dünyanın en büyük 10 üretici ülkesinden birisi olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye"nin 2010 yılında gerçekleştirdiği 847 milyon 989 bin dolarlık narenciye ihracatında 311 milyon 778 bin dolarlık ihracatla limonun ilk sırada yer aldığını söyledi. Narenciye ihracatında limonu 283 milyon 410 bin dolarlık ihracat ile mandalinanın izlediğine işaret eden Türkmenoğlu, “Türkiye 2010 yılında 151 milyon 230 bin dolarlık portakal, 101 milyon 461 bin dolarlıkta greyfurt ihracatından döviz girdisi elde etti. Narenciye üretimi ve ihracatı bölgemiz ve ülkemiz açısından büyük önem taşıyor. Yaklaşık 150 bin kişi narenciye sektöründen geçimini sağlıyor” diyerek sözlerine son verdi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.