Minik Nergisin Dramı

Minik Nergisin Dramı

- HERGÜN ONLARCA RESMİ GÖREVLİNİN GELİP GEÇTİ⁄İ MEYDANDA MİNİK KIZI KİMSE GÖRMÜYOR


Gerçek Gazetesi
Ülkemizde çocukların çalıştırılması yasak olmasına rağmen birçok çocuk kötü şartlar altında çalışmaya devam ediyor. Aydın Adliye Sarayı önünde 8 yaşındaki ilköğretim 2. sınıf öğrencisi bir kız çocuğunun okul harçlığı için tartısıyla çalışması kimsenin dikkatini çekmiyor. Dar gelirli bir ailenin çocuğu olan Aydın Gazi Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Nergis G., her gün binlerce kişinin adalet aradığı adliye önünde okul harçlığı arıyor. Sabah saatlerinde Adliye ve Hükümet Sarayı önüne gelen Nergis, günlük 1 YTL olan okul harçlığını çıkarınca çok mutlu oluyor.
Hergün sabah kendisinden büyük tartısıyla Aydın Adliyesi önüne gelen Nergis, bir bankın önüne tartısını koyup müşteri bekliyor. Saat 12:00'de birçok yetkili, tartısıyla para kazanmak için Adliye ve Valilik önünde bekleyen Nergis'i fark etmiyor. Bugün öğle saatlerine kadar hiç kimsenin tartılmadığı için okul harçlığını çıkaramayan Nergis'e adliyeden çıkan bir bayan 1 YTL verdi. Her gün birçok olaya şahit olan ve Aydın Valiliği'ndeki bir toplantıdan çıkan gazeteciler de Nergis'in bu durumunu öğrenince kızın okul harçlığını çıkarabilmesi için tartıya çıkarak kıza para verdi.
UTANIYORUM
Kendisini haber yapan gazetecilerin soruları karşısında utandığını, ancak okul harçlığını çıkarmak için çalışma ihtiyacı duyduğunu belirten Nergis G., "Beni ailem çalıştırmıyor. Hatta annem izin vermek istemiyor. Tartıyı bir akrabamız hediye etmişti. Ben de bu tartıyla okul harçlığımı çıkarıyorum. Çalışmak için küçük değilim" sözleri adeta yürek burktu.
Okul zilinin çalmasına dakikalar kala harçlığını çıkarmanın mutluluğunu yaşayan Nergis, daha sonra bugün kazandığı 2 YTL ile birlikte tartısını kucaklayıp önlüğünü giymek üzere evinin yolunu tuttu. Babasının bir iş yerinde asgari ücretle çalıştığını, annesinin ise kendisiyle birlikte 3 kardeşine baktığını belirten Nergis, ailesinin zoruyla değil kendi isteğiyle çalıştığını belirtti.
ÇOCUK İŞÇİLİ⁄İ
Türk-İş- tarafından yapılan "Türkiye'de Çocuk İşçiliği" konulu araştırmaya göre, ülke genelinde çalışan her 100 kişiden 5'inin 6-14 yaş grubu çalışan çocuklar, her 100 kişiden 14'ü 15-19 yaş grubu çalışan gençlerden oluşuyor. Ülkemizde 6-14 yaş grubundaki çocukların yüzde 87'si okula devam ediyor, yüzde 27'si hem okuyor hem de çalışıyor. Çocuğun çalışması aile için 'gelir', çocuğu çalıştıran için 'ucuz emek' anlamına gelirken, çalışan çocuk için ise 'para kazanma' olgusu, büyüme, yetişkin olma olarak algılanıyor. Araştırmaya göre, gelişmekte ve AB yolunda olan Türkiye'nin günümüzde önemli temel sorunları bulunuyor ve temel sorunlarla ilişkili olarak çocuk işçiliği çok boyutlu bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların çalışması eğitimden uzaklaşmalarına, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra çeşitli istismarlara uğramalarına neden oluyor. Yine araştırmalara göre, Türkiye genelinde 6-14 yaş grubunda ekonomik işlerde istihdam edilen çocukların yüzde 68'i hane halkının
ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için, yüzde 21'i ailesi istediği için, yüzde 6'sı iş öğrenmek, meslek sahibi olmak için, yüzde 4'ü kendi ihtiyaçlarını karşılamak için, yüzde biri ise diğer nedenlerle çalışıyor.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.