Menderes Taştı
GEÇEN YIL KURAKLIK NEDENİYLE SULARI ÇEKİLEN BÜYÜK MENDERES NEHRİ, ADETA HAYALET NEHİRE DÖNÜŞMÜŞTÜ. ANCAK AYDIN VE YÖRESİNDE SON 2 HAFTADAN BU YANA ARALIKLI ŞEKİLDE DEVAM EDEN YAĞIŞLAR NEHİRİ SİLMECE DOLDURUNCA, NEHİR SÖKE ALTINDA TAŞKIN VERDİ!
Yılmaz Ölmez
(Özel Haber)
Gerçek Gazetesi
Son 2 haftadan bu yana Kıyı Ege’de aralıklı şekilde devam eden yağışlar hiç kuşkusuz en çok üreticinin yüzünü güldürdü. Yağışlar nedeniyle kuruyan Büyük Menderes Nehri silmece dolunca da Söke altında taşkın verdi. Bu nedenle köylülerin meraları ve besi damları sular altında kalmaya başladı.
Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü 5 yıl önce Büyük Menderes Nehri’nde ıslah çalışmasına başlamış, ancak çalışmalar Aydın sınırında geçici olarak durdurulmuştu. Çalışmaların durdurulması ise Koçarlı ve Sökeli çiftçilerin tepkisine neden olmuştu. Çünkü Buharkent sınırlarından başlayıp, Söke Dalyan’dan Ege Denizine dökülen Menderes Nehir yatağı dar olduğu için, her yağmurun ardından taşkın veriyordu. Nehrin Aydın’ın doğusunda kalan bölümü temizlenip, genişletilince, başta Kuyucak olmak üzere Nazilli, Yenipazar, Sultanhisar ve Köşk ovaları sular altında kalmaktan kurtuldu.
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap Menderes Nehri’nin batı bölgesinde kalan bölümümde ıslah çalışmasına Çine Barajı’nın tamamlanmasının ardından başlayacağını ifade ederek, “Çine Çayı’ndan gelen miller, Menderes Nehri’ni dolduracağı için batı bölgesinde yapacağımı ıslah çalışmasının bir anlamı olmaz. Bu nedenle Çine Barajı’nın tamamlanmasını bekleyeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Fakat tamamlanması yılan hikâyesine dönen Çine Barajı’nın tamamlanması geçiktikçe, Aydın, Koçarlı, Söke ve hatta Didim ovalarında birçok besi damı ve mera sular altında kalıyor. Son yağmurların ardından Menderes Nehri’nin yanı sıra birde Kisir Çayı taşınca, Akçakaya, Pamukçular, Kisir, Sayrakçı ve Nalbantlar ovaları taşkın sularının tehdidi altında kaldı. Taşkın suları Nalbantlar altında Akçakaya köyüne doğru geniş bir alanı kaplarken, bazı besi damı sahipleri kendi önlemlerini şimdiden almaya başlamışlar bile. Pamuklçular Köyü’nden besici Âdem Bilir, besi damını selden korumak için 4 metre istinat duvarı oluşturmak için kolları sıvamış. Menderes Nehri’nin kuraklık nedeniyle tamamen kuruduğunu hatırlatan Bilir,”Menderes’te ıslah çalışmasının yapılmasının tam yılıydı. Fakat Çine Barajı’nı bahane göstererek bu bölgede genişletme çalışması yapmıyorlar. Zararını da biz görüyoruz. Kendimizce önlem almaya çalışıyoruz. Fakat birde Kisir Çayı taşınca yöre besicisi tamamen mağdur oluyor” dedi.
Çine Barajı’nın 2008 yılı başında en azından su tutma seviyesine getirileceği ifade edilirken, özellikle Aydın, Koçarlı, Söke ve Didim ilçelerindeki çiftçiler barajın bir an önce tamamlanmasını dört gözle bekliyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.