Manastırının kubbesi çöktü
10. yüzyıldan kalma Yediler Manastırının kubbesi çöktü
Gerçek Gazetesi
Latmos olarak da bilinen Söke ilçesi sınırları içerisinde Beşparmak Dağları"nda bulunan 10. yüzyıldan kaldığı iddia edilen Yediler Manastırı"nda tüm uyarılara rağmen önlem alınmaması üzerine, manastırın kuleleri çökmeye başladı.
Tarih ve doğa severlerin yazılı başvurularına rağmen önlem alınmaması, bölge için çok önemli olan bir tarihi eserin yok olmasına neden oluyor.
Bölgede yaptıkları inceleme ve araştırmalarla dikkat çeken Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), yaşanan gelişme üzerine yazılı bir açıklama yaptı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yayınlanan açıklamada, Beşparmak Dağları (LATMOS)"nın, en etkileyici manastırlarından biri olan Yediler Manastırı"nda 2009 yılında yapmış olduğumuz incelemeler sonunda, manastır duvarlarının çökebileceğini bildirmiş ve mutlaka önlem alınması konusunda Muğla Valiliği"ne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü"ne ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu"na gerekli bilgilendirmeleri yaparak uyarıda bulunmuştuk. Kurumlardan bize gelen yazılarda; İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Milas Müze Müdürlüğü"nün ortak çalışmaları ile, tarihi manastırın korunmasına yönelik olarak projelerin hazırlandığı tarafımıza bildirilmişti. Bugüne kadar herhangi bir iyileştirme çalışması yapılmayan Yediler Manastırı"nın kuzey bölgesinde bulunan en yüksek kulesi durumunda olan surların tamamen çöktüğünü gördük denildi.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yetlilileri bir kez daha uyardıklarını belirterek, Yapmış olduğumuz bilgilendirmelerde, eğer acele edilmezse yüzlerce yıllık tarihi mirastan geriye bir şey kalmayacağını, daha da önemlisi altından birçok insanın geçtiği bir sırada çökme durumunda çok üzücü durumlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştuk. Tek tesellimiz çöktüğünde kimselerin olmayışı oldu. En yüksek kulesi yerle bir olan manastırın diğer duvarları şimdilik ayakta durmaktadır. Manastıra gelenlerin fotoğraflarında artık eski kule manzarası olmayacak. Çevre duvarı daha önce desteklenmediği için yıkılan manastırın bugün kulesi yerinde yok. Kalan sağlam duvarlarının akibeti, eğer gerekli önlem alınmazsa sonlarının aynı olacağını tahmin ediyoruz. Manastıra birçok ziyaretçi gelmektedir. Hiçbir uyarıcı yazı ve tabela olmadığı için çok riskli olmasına karşın ziyaretçiler dilediği gibi surların üzerinde dolaştığı görülmektedir. İyileştirme çalışmaları bitinceye kadar manastır içine ziyaretçilerin alınmaması güvenlikleri açısından iyi olacaktır. Manastırı görmek isteyen ziyaretçiler için, hem bu tarihi yapının hem de Bafa Gölü"nün panoramik görüntüsünün görülebildiği doğal teraslardan izlenilmelidir. Gelen ziyaretçilerin güvenliği açısından acilen uyarı tabelaları konulmalı ve surların üzerine çıkılması engellenmelidir.
Bölgede yer alan Gölyaka ve Kapıkırı"nda yaşayan yöre insanların ekonomisine önemli katkısı bulunan ve yüzlerce yıllık insanlık mirası olan Yediler Manastırı için bir an önce koruma çalışmaları başlatılmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır diye konuştu.
- YEDİLER MANASTIRI
Bugün Yediler Manastırı olarak bilinen Kellibaron"daki Lavra"nın, 10. yüzyılda varlığı bilinmektedir. Lavra"nın mevcut binaları bugün harap durumda olmasına rağmen, geniş alana yayılırlar ve T. Wiegand"ın onları bulduğu haldedirler. İkisi aşağıda ve bir tanesi de üst manastır kesiminde bulunan üç küçük kilisesi vardır. Güney kilisesinin doğusundaki bir diğer tek nefli kilisenin ise yalnızca izleri günümüze ulaşabilmiştir. Aşağı manastırdaki diğer önemli yapı trapezedir. Apsisin doğu ve batı duvarları boyunca üç yan mekan sıralanır. Fakat bugün sadece batıdakiler bir miktar ayakta kalmıştır. Manastırın yapı tarzı, bu yörede sürekli olarak düşman saldırılarının beklendiği dönemde yapıldığını göstermektedir. Yediler Manastırı"nın doğusundaki bir kayanın içinde H. İsa"yı betimleyen freskler bulunmaktadır.(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.