Kuşadası’nın önemli bitkileri tanıtıldı
Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde “Kuşadası’nın Önemli Bitkileri” adlı kitabın tanıtımı ve kitap ile aynı adı taşıyan fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile EKODOSD işbirliğinde Kuşadası’nın flora açısından zenginliğini ortaya koymak amacıyla 2010 yılından bu yana yürütülen envanter çalışması sonucunda hazırlanan ve basımı Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan “Kuşadası’nın Önemli Bitkileri” adlı kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışına Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası Liman Başkanı Yaşar Karabacak ve çok sayıda Kuşadalının katıldı. Açılışta "Kuşadası’nın Önemli Bitkileri ve Anıt Ağaçları" isimli kitap katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılırken büyük çoğunluğu Kuşadası Doğal Botanik Park’ında çekilen fotoğraflardan oluşan sergi büyük ilgi gördü.
Serginin açılışında konuşan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü endemik bitkilerin de içinde bulunduğu Kuşadası florasının, kentleşme ve turizm baskısından dolayı zarar görmesini engellemek ve en aza indirmek için, 2010 yılından bu yana Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle envanter çalışması yürüttüklerini belirterek “Ülkemizde yaklaşık 12 bin tür bitki yetişmektedir. Bu sayının Avrupa kıtasının tümünde yayılış gösteren bitki türlerine yakın olması, bitki türleri açısından Türkiye’nin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir. Kuşadası ve çevresi ülkemizdeki bitki çeşitliliğinin yoğun görüldüğü alanlardan birisidir. Özellikle soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler açısından oldukça önemli olan Kuşadası, tüllüşah ve campanula tomentosa gibi birçok bitki türünün bilim dünyasına tanıtıldığı yer olarak da bilinmektedir. Bu zenginliğin ortaya çıkarılması sürecinde bizlere her zaman destek veren Kuşadası Belediyesi’ne ve Kuşadası Kaymakamlığımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Sürücü’nün ardından konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı "Bu tür doğa araştırmaları ile farklı bitki türlerini ortaya çıkaran ve bu sayede Kuşadası’nı dünyaya tanıtan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne destek olmak bizim görevimizdir. Kuşadası, aralarında 1751 yaşında olan ve halen zeytin vermeye devam eden bir ağacın da bulunduğu çok sayıda anıt ağaca ev sahipliği yapmaktadır. Bu ağaçlar ile ilgili olarak bakım ve koruma çalışmaları yürütüyoruz. Kuşadası. anıt ağaçların yanı sıra endemik bitkileri de barındırmaktadır. Bu endemik türlerden tüllüşahı EKODOSD’un çalışmaları ilçemize kazandırdık. Doğal değerlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaptığımız çalışmaları önümüzdeki süreçte de sürdüreceğiz” dedi.
Açılışta konuşan Kuşadası Kaymakamı Aksoy ise doğal değerlere sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Pek çok imkâna ve avantaja sahip olabilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz doğal değerlerin farkında değilseniz ve onları koruyamıyorsanız diğer şeylerin bir önemi kalmaz. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve barındırdığı bitkisel çeşitlilik Kuşadası’nın en önemli zenginliklerindendir. Kuşadası’nın sahip olduğu bu zenginliklerin ortaya çıkarılmasında ve korunmasında büyük payı olan EKODOSD’a, Bahattin Sürücü’ye ve tüm ekibine teşekkür ediyorum.”
"Kuşadası’nın Önemli Bitkileri" isimli fotoğraf sergisi, 11 Şubat 2018 tarihine kadar İbramaki Sanat Galerisi’nde görülebilir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.