Kuşadası'ndaki 16 ağacın koruma altına alınması isteniyor

Kuşadası'ndaki 16 ağacın koruma altına alınması isteniyor

Kuşadası’nda 16 ağacın ’Anıt ağaç’ statüsüne kavuşturulması için Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), tarafından çalışma başlatıldı.

Kuşadası EKODOSD, geçen yıl, kriterlere uyan ağaçlara ’Anıt ağaç’ statüsü kazandırılması için, Çevre ve Şehircilik Aydın İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu”na başvurdu. Bu süreç devam ederken, Koçak Kanyonu’nda, başvuru listesindeki bir sandal ağacının kesilmesi EKODOSD’u tekrar harekete geçirdi. Kuşadası’nda her yıl düzenli olarak takip ettikleri 16 ağacın aynı akibete uğramaması için bir çalışma daha başlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bilim danışmanı üyelerinden Prof.Dr. Hüseyin Cahit Şat ile ağaçları yerinde inceledi. Ağaçlarda inceleme yapan Prof. Dr. " Bu kadar yoğunluk içinde, asırlardır yaşamlarını sürdürmeyi başaran ve günümüze kadar ulaşan ağaçlarla karşılaşmamız çok sevindirici. İncelediğimiz bu ağaçlar insanların olumsuz ve bilinçsiz müdahaleleri, bazılarının iyi niyetle ama yanlış uygulamalar nedeniyle, ama hepsinde sorun olduğu tespit edilmiştir. Bu durumları nedeniyle doğanın bizlere tarihsel bir miras olarak bıraktığı bu canlıların acil bir şekilde rehabilite edilerek, yaşamlarını biraz daha ileriye götürülmesi gerekir. Yapılacak onarım çalışmalarında hemen hepsinin beslenme zorluklarının bulunduğu gözlenmiştir. Bu durumun sonucu olarak hastalanan bu ağaçlar en kısa süre içerisinde gerekli bakım ve onarımı yapılmalıdır.Yaptığımız incelemelerde gördüğümüz 16 ağacın anıt nitelikte olması olasılığı üzerine, en kısa zamanda bunların yaş, çap, boy, tür, göğüs ve tepe çaplarının ilgili araç ve gereçle saptanması için EKODOSD ile bir çalışma gerçekleştireceğiz. Her bir ağacın özellikleri gerçeğe yakın bir şekilde tespit edildikten sonra, anıt nitelikleri meydana çıkacaktır. Bu ağaçların korunması, aynı zamanda bir turizm kenti olan Kuşadası için çok önemlidir“ dedi.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerini yaşamış ve günümüze kadar gelebilmiş ağaçların korunması için çalışma yaptıklarını belirterek, , "İçlerinde 4 çınar, 2 meşe, 4 zeytin, 4 menengiç, 1 dişbudak ve 1 ekşikaradut olan ve her birinin ayrı bir hikayesi bulunan ağaçların, Kuşadası turizmine de kazandırılması için tanıtım ve bilgilendirme panoları ve broşürleri hazırlamayı düşünüyoruz. Hem ağaçları görmek, hem de Kuşadası”nın doğasını yakından izlemek isteyen yerli yabancı konuklar için, turizm acenteleri bu konuda 1 günlük tur programı düzenleyebilir. Aynı zamanda ağaç rotaları üzerindeki yerel mutfak, Kuşadası”nın köyleri ve otantik müzeleri de gezme imkanı bulabilirler. Aynı şey Söke için de geçerli“ diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.