Kuşadası’nda tarihi evlerin restorasyonu için proje hazırlandı

Kuşadası’nda tarihi evlerin restorasyonu için proje hazırlandı

Kuşadası’nda tarihi evlerin restorasyonu için proje hazırlandı

Kuşadası Belediyesi, geleneksel kent dokusunun korunması ve tescilli yapıların restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile geçtiğimiz yıl başladığı projelendirme çalışmalarına devam ediyor.
2015 yılında yapılan alan çalışması ile 11 adet tescilli yapının projesi tamamlanırken 1 adet yapının projelendirme çalışmaları ise devam ediyor. 8 tarihi ev, Kale Kapısı, Pygela Su Kemeri ile Camiatik Mahallesi Yıldız Sokak’ta çıkan yangında zarar gören 7 ev ise 2016 yılı alan çalışması kapsamına dâhil edildi.
Kuşadası Belediyesi, ilçenin belleğini, kimliğini ve geçmişini temsil eden sokak ve evleri korumak amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Kuşadası’nda Alacamescit, Camiatik, Hacıfeyzullah ve Dağ mahallelerinde yerleşimin üç ana aksı olarak kabul edilen tarihi Yıldırım Caddesi, Aslanlar Caddesi ve Anıt Sokak’ta geleneksel kent dokusunun korunduğu tescilli yapıları ilçeye kazandırmak amacıyla yola çıkan Kuşadası Belediyesi tarafından YTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı işbirliği ile sürdürülen çalışmalar sonuç vermeye başladı.
2015 yılı başlarında Kuşadası’na gelen 17 yüksek lisans öğrencisi ile 13 öğretim üyesinin Rölöve-Restorasyon Lisansüstü Programı Koruma Projesi ve Tarihi Çevre Değerlendirme dersleri kapsamında başlattığı inceleme ve çalışmalar sonucunda 11 adet tescilli yapının Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na verilecek nitelikte rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanırken 1 adet tescilli tarihi projelendirme çalışmaları ise sürüyor. Bu evler dışında, çalışmanın ikinci etabını oluşturan 2016 yılı alan çalışması kapsamında 8 tarihi ev, tarihi şehir surları içinde yer alan ve “Kale Kapısı” olarak adlandırılan yapı ile “Pigale Su Kemeri” ve Ocak ayında Camiatik Mahallesi Yıldız Sokak’ta çıkan yangında zarar gören 7 evin restorasyon projeleri hazırlanacak.
Arkeolog Ayşe Gökdemir’in koordinasyonunda Yrd. Doç. Dr. Uzay Yergün, Doç. Dr. Ayten Erdem, Doç. Dr. Aynur Çiftçi, Yrd. Doç. Dr. İrem Gençer, Arş. Gör. Aylin Akçabozan, Arş. Gör. Zeynep Uzun, Arş. Gör. Melis Bilgiç tarafından Anıt, Yıldız, Güzel, Menekşe, Gökçen, Değirmen ve Kutlu sokaklarda yapılan incelemeler sonucunda acil müdahale gerektiren tescilli yapıların seçilmesi ile başlayan çalışmaların ikinci etabı ise Doç.Dr. Zeynep Gül Ünal, Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, Yrd. Doç. Dr. Banu Çelebioğlu, Öğr. Gör. Dr. Burcu Yağan, Arş. Gör. Nur Umar, Arş. Gör. Elifnaz Durusoy’un katılımıyla sürdürülecek. Çalışma kapsamında geçtiğimiz hafta Kuşadası’na gelerek saha çalışması yapan yüksek lisans öğrencileri 2017 öğretim yılı boyunca öğretim üyeleri danışmanlığında rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini tamamlayacak.
Kuşadası’na gelen akademisyen ve yüksek lisans öğrencileri ile bir araya gelen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası’nın önemli bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirterek “İlçemizin geçmişini, kültürünü yansıtan sokak ve evlerin korunarak turizme kazandırılması amacıyla YTÜ ile birlikte 2015 yılında başlattığımız çalışmalar 2017 yılında tamamlanacak. Bir yandan kentimizin belleğini oluşturan tescilli binaların projeleri hazırlanırken bir yandan da hazırlanan projelerin yaşama geçirilebilmesi için finans sağlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Projelerin hazırlanması sürecinde emeği geçen tüm öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.