Kuşadası’nda kültür buluşması
TÜRSAB TARAFINDAN KUŞADASI’NDA DÜZENLENEN “KÜLTÜR TURİZMİ SEMPOZYUMU-3" İLE KUŞADASI KÜLTÜR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gerçek Gazetesi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından Kuşadası’nda düzenlenen “TÜRSAB Kültür Turizmi Sempozyumu-3" ile Kuşadası Kültür Buluşması gerçekleştirildi. Kuşadası Adakule Otel’de düzenlenen ve birçok bilim adamı ile turizmcinin konuşması olarak katıldığı Kuşadası Kültür Buluşması’nda Kuşadası ve Selçuk bölgesinin kültür turizmi sorunları masaya yatırıldı.
TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi tarafından organize edilen ve bilim adamları ile turizmcilerin büyük ilgi gösterdiği “Kuşadası Kültür Buluşması" etkinliğine Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Mesut Kırcalı, İzmir Vali Yardımcısı Fethi Özdenir, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, TURSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Gürhan Hurda, Kuşadası Turist Rehberleri Derneği Başkanı Ali Karapınar ve çok sayıda davetli katıldı.
Kuşadası Kültür Buluşması’nın açılışında konuşan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, TÜRSAB Kültür Turizmi Sempozyumu’nun daha önce İstanbul ve Kapadokya’da gerçekleştirildiğini belirterek, 3. sempozyum için ise Kuşadası’nın seçildiğini söyledi. Turizmin Kuşadası’nda başladığını ve Kuşadası’nın da Ege’nin incisi olduğunu kaydeden TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, “Bu ülkede yaşayan herkesin ülkesine borcu olduğu gibi Kuşadası’nda yaşayan insanların da bu yöreye bir borcu vardır. İstanbul kongre şehri olarak biliniyorsa, Ege’de fuarlar kentidir. İzmir’i fuar kenti yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada elimizden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, Fransızlar ile yapılan yatırımlardan olan Kuşadası Kongre Merkezi’ni de işin içine dahil etmek zorundayız. Biz tüccarız ve turizme yararlı olacak işler yapıyoruz. Kültüre ağarlık vererek ortaya çok güzel işler çıkartmak istiyoruz. Kuşadası, bugüne kadar yapılan işlere her zaman sahip çıktı ve ben bu nedenle büyük bir gurur duymaktayım. Kuşadası her şeyin en güzeline sahip bir belde. İnsanların bakış açıları tamamen olumlu ve bize kalan görev sadece çalışmak ve gayret sarf ederek, Kuşadası’nı istediğimiz turizm kenti haline getirmektir” dedi.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise “Turizme, turizmde aranılan ve beklenen özellikler çerçevesinden bakıldığında, bu kriterlere her anlamda uyan çok güzel bir bölgede yaşıyoruz. Kuşadası, havası, doğal güzellikleri, insanları, tarihi değerleri ile adını turizmin en iyileri arasında duyuracak nitelikleri içinde taşımaktadır. Bizlere düşen görev bu güzellikleri ve her şeye sahip olan beldemizi, kültür mirasımızı gelecek kuşaklara en iyi biçimde koruyarak ulaştırmaktır” diye konuştu.
Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ise Kuşadası’nın sahip olduğu iklim, tarihi değerler, sokakları gibi sahip olduğu niteliklerinin, dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını belirterek, “Kuşadası kruvaziyer turizmine, Selçuk ile birlikteliği ile başlıyor. Kuşadası kendi kültürünü yaşamını, kendi elindeki güzel evini ve sokağını, kendi şirin ikliminin ötesinde, etrafındaki tarihi güzellikleri de kruvaziyer olarak ön plana çıkartmayı başardı. Kuşadası nitelikleri bakımından bu beldelere göre çok nitelikli turizm değerlerine sahiptir. Kuşadası Belediyesi olarak, beldemizin daha güzel bir hale gelmesi ve Kuşadası’nda turizmin arzu edilen noktaya ulaşması için elimizden gelenin en güzelini yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda, Kuşadası’nda 680 civarında evi restore etmeye çalıştık. Kadıkalesi çalışmamızın 7’nci senesine girdik ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Önümüzdeki sene Kadıkalesi’ni ziyaretçilere açmayı düşünüyoruz. Bu sene, küçük bir belediye konaklama tesisi açıyoruz. Çalıkuşu Evi’ni konaklama tesisi olarak düzenleyerek, Belediye Konuk Evi adı ile hizmete açacağız. Kentimizin, sahip olduğu değerlere layık bir turizm beldesi olabilmesi için elimizden geleni yaparak, Kuşadası’nın adını en iyi yerlerde duyuracağız ” dedi.
Kuşadası ve çevresinin dünyanın en büyük sergi salonu olduğunu özellikle belirten Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Mesut Kırcalı’ da, “Kuşadası ve çevresi dünyanın en büyük sergi salonlarından birisidir. Burada var olan gerek tarihi gerekse kültürel güzellikler ve değerler dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Dünya, artık kendisini sorguluyor ve bütün dünya artık buraya gelecektir. Burası, dünyanın cennetidir ve bu cenneti görmeye herkes gelecektir” dedi.
Kuşadası’nın, Türkiye’de turizmin başladığı yer olduğuna dikkati çeken AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise kültür buluşmasının önemine değinerek, "Değişime ihtiyacımız var, değişimle beraber gelişimin de gelmesi lazım" dedi.
Kuşadası Kültür turizminin sorunlarının masaya yatırıldığı “Kuşadası Kültür Buluşması”nın sempozyum bölümünde ise konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İrfan Arıkan, 9 Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Uhri, Kuşadası Rehberler Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar, Tv proğram yapımcısı ve gazeteci Mithat Bereket, Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Gürhan Hurda, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahimYazar katıldı.
Sempozyumda Kültür turizmi kavramı, Kuşadası-Selçuk Bölgesi’nde kültür turizminin yakın ve uzak geleceği gibi değişik konular ele alındı.
Bu arada, Kuşadası Kültür Buluşması’nın son bölümünde ise konuşmacılara ve katılımcılara TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy tarafından teşekkür plaketi verildi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.