Kurban uyarısı
Kurban öncesi kurbanlık ve kesim yeri uyarısı
█ Gerçek Gazetesi
Kurban Bayramına sayılı günler kala yaşanan kurbanlık telaşıyla birlikte alınacak kurbanlık ve kesim yerleri konusunda dikkatli davranılması gerektiği belirtildi.
Kurban Bayramı öncesi toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu, bayram öncesi ve sürecinde alınacak tedbirleri belirledi. Alınan komisyon kararlarıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Hayvan kesimlerinin ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonu"nca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen geçici kesim yerlerinde yapılacağı belirtilerek, Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Cadde ve sokakları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile Kurban kesiminden sonra kan, atıklar ve iç organlarını sokak ve caddelerde bırakanlara gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır denildi.
Kurbanlık satın alacak vatandaşlara da uyarılara yer verilen açıklamada, Köylerde kestikleri hayvanlarının kulak küpeleri ve pasaportlarını doğrudan köy muhtarına teslim etmeleri; köy muhtarları da kendilerine teslim edilen kulak küpeleri ile pasaportları bağlı bulundukları yerdeki İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir. Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve Serbest Veteriner Hekimler bu durumu Mülki İdare Amiri veya İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. Kurbanlık olarak alınacak olan hayvanların veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olması; sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunması; çok zayıf olmaması; gebe olmaması; yeni doğum yapmış olmaması; yüksek ateşi olmaması; çok genç ve etleri olgunlaşmamış olmaması; tüyleri karışık ve mat olmaması; bakışları ve dış görünümü cansız olmaması; pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmaması ve de çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir ifadelerine yer verildi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.