KURAKLIK DEFNE YAPRAĞI İHRACATINI OLUMSUZ ETKİLEDİ
KURAKLIK DEFNE YAPRAĞI İHRACATINI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde etkili olan kuraklık, Türkiye'nin odun dışı orman ürünleri ihracatında önemli bir yere sahip olan defne üretimini de olumsuz etkiledi. Son bir yıl içerisinde fiyatı yaklaşık 2 kat artmasına rağmen, bu yıl geçen yılın ihracat rakamlarına ulaşılmayacağı iddia ediliyor. Yılık ortalama 4 bin 500 ton defne yaprağı ihracatı yapılan ülkemizde, bu kapasitenin büyük bölümü Ege ve Akdeniz sahil şeridinden elde ediliyor. Hatay'dan başlayarak Kuzeydoğu Karadeniz'e kadar bütün kıyılarda yetişebilen bitki, daha çok diğer türler içerisinde küme ve gruplar halinde yayılış gösteriyor. Kuraklık nedeniyle ormanlardaki nemim azalması ve meydana gelen yangınlar defne bitkisi varlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Defne genel olarak Akdeniz iklim bölgesinde; Portekiz, İspanya, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Türkiye ve Afrika'nın güney sahil bölgelerinde bulunur. Bu ülkeler arasında Türkiye, defne ticareti yapılan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İnsan sağlığına iyi geldiği bilinen ve tıbbi olarak kullanılan 500 bitki türüne ev sahipliği yapan ülkemizden, 1960 yılından bu yana İngiltere, İsviçre, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Kanada, Batı Almanya, Hollanda, Suriye, Avusturya'ya defneyaprağı ve defne yağı ihracatı yapılıyor. 1997-2003 yılları arasındaki verilerine göre sırasıyla Hong Kong, ABD, Almanya, Brezilya, Japonya, Polonya, Hollanda ve Fransa Türkiye'den defne yaprağı ithal eden ilk sekiz ülke olarak sıralanıyor. 2007 yaz sezonunda ortaya çıkan olumsuz tablo nedeniyle defne yaprağı üretimindeki rakamlarda yüzde 40'lara varan bir azalma olması bekleniyor. İhracatçı birlikleri, özellikle İzmir- Karaburun yarımadasında yayılış gösteren defnelerden; 15-20 sene önce yıllık 300 ton yaş defneyaprağı üretildiği, son yıllarda ise aynı yarımadadan birkaç ton yaş yaprak ancak alınabildiğini belirtiyorlar.
Yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin en büyük bitki ihracatçısı olan Kütaş A.Ş'ye defneyaprağı ve kekik temini yapan Aydınlı işadamı Ercan Aldı, her yıl Ege Bölgesi'nin çeşitli bölgelerinden 300 tonu yaş olmak üzere toplam 400 ton defneyaprağı alımı gerçekleştirdiğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl yaşı 30 YKr ve kurusu da 1 YTL 50 YKr olmak üzere defne yaprağı alımı yaptıklarını açıklayan Aldı, bu yıl bu rakamların yaş 50 YKr ve Kuru 3 YTL'ye yükseldiğini söyledi. Fiyatların yükselmesine rağmen dağ köylülerinden yeteri kadar ürün alamadıklarını belirten Aldı, "Defne yaprağı kesimlerinin de ülke genelinde Orman İşletme Müdürlükleri kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bölgemizde etkili olan kuraklık nedeniyle, ürün kalitesi düştü. Ortaya çıkan bu tablo nedeniyle gerekli ürünü temin edemiyoruz. Yaptığımız tahminlere göre bu yıl 180 - 200 ton defne yaprağı zor elde edeceğiz. Bu durum birkaç yıl daha böyle devam ederse, bölgemizden hiç ürün alamayabiliriz. Buda ülke ihracatına önemli bir zarar verir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.