Koyun-Keçi Genetik Islah Çalıştayı ses getirdi
Koyun-Keçi Genetik Islah Çalıştayı ses getirdi
Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) araştırıcılarının öncülüğünde hazırlanan, bünyesinde panel ve damızlık hayvan materyali tanıtım etkinliğini de içeren Koyun-Keçi Genetik Islah Çalıştayı Uşak Üniversitesi ile Eşme Belediyesi Tabiat Parkı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
TAGEM tarafından Koordine edilen Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri kapsamındaki alt projelerin liderleri başta olmak üzere ilgili kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri ile bilgi paylaşımını hedef alan Çalıştayın açılış törenine Uşak Valisi Seddar Yavuz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, projedeki koyun yetiştiricileri ve diğer davetliler katıldı.
TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Grubu (KAMAG) tarafından desteklenen ve ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca tarafından yürütülen 109G014 nolu Eşme Yöresi Kıvırcık Melezi Koyun Popülasyonu Damızlık Üretim Sürecinin Yetiştirici Koşullarında Yapılandırılması isimli proje kapsamında temel amaç ve hedefin koyun ıslahı ve biyoteknolojik uygulamalar anlamında ortaya çıkan bilgi birikimi ve deneyimin ilgili kesimlerle paylaşılarak projenin yaygın etkisinin arttırılması olduğu öne sürüldü. Başta ADÜ olmak üzere Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)"nden çok sayıda araştırıcının katılımıyla 2001 yılından beri sürdürülen bu proje ile model bir ıslah yapılanması sahada geniş çaplı bir yetiştirici katılımıyla şekillendiriliyor.
ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca, Çalıştay Düzenleme Kurulu adına yaptığı açılış konuşmasında, gerçekleştirilen çalıştay ile TAGEM tarafından ülke çapında çok sayıda yetiştiricinin katılımı ile yürütülen Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri çerçevesinde yapılan uygulamaların daha etkili olması bakımından proje liderleri ile bir paylaşım ortamı oluştuğunu dile getirdi. Karaca, gerçekleştirilen proje ile Eşme İlçesinde halk elinde çağdaş bir ıslah programını geniş bir araştırıcı ekibiyle hayata geçirdiklerini ve damızlık olarak tescil edilmeye hazır bir materyal şekillendirildiğini ifade etti.
Protokol konuşmaları ve plaket töreninin ardından ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cemal tarafından projenin hedef, uygulama ve kazanımlarını özetleyen proje sunumu gerçekleştirildi. Daha sonra, Prof. Dr. Behiç Coşkun, Prof. Dr. Veysel Ayhan, Prof. Dr. Mustafa Tekerli ve Dr. Bekir Ankaralı"nın panelist olarak katıldığı ve oturum başkanlığı Prof. Dr. Orhan Karaca tarafından yapılan panelde Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri etraflıca tartışıldı.
Koyun yetiştiriciliği anlamında Ege Bölgesindeki önemli merkezlerden biri olan, projenin yürütüldüğü Uşak ili Eşme ilçesinde bulunan tabiat parkında, projedeki 12 elit sürüde bulunan koyun ve koçların tanıtımına yer verildi. Hayvan materyali ve yetiştirici tanıtımından sonra projede yer alan 12 elit sürü yetiştiricisine başarılarından dolayı proje ekibi tarafından plaket ile teşekkür belgesi ve Uşak İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliğinin hazırladığı hediye paketleri takdim edildi. Bunun yanında projede yer alan diğer 48 yetiştiriciye ise teşekkür belgesi ve hediye takdimi yapıldı. Ardından, oldukça başarılı olan proje çalışmaları sonucunda elde edilen kazanımları onurlandırmak üzere Eşme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Çiftçi tarafından proje araştırıcı ekibi üyelerine plaket verildi. Eşme ilçesinde yapılan tanıtım etkinliğinin ardından Uşak ili Ulubey ilçesinde bulunan Dünya"nın en büyük ikinci kanyonuna gezi düzenlendi.
Çalıştayın ikinci ve üçüncü günlerinde ise aşağıdaki başlıklar altında sunum ve tartışmalar yapıldıktan sonra Çalıştay sona erdi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.