Köylerin çöp sorunu için 8,3 milyon TL

Köylerin çöp sorunu için 8,3 milyon TL

Köylerin çöp sorunu için 8,3 milyon TL

Gerçek Gazetesi
Aydın İl Genel Meclisi, il genelindeki 484 köyün çöp sorununu ortadan kaldırmak için düğmeye bastı. Köylerde vahşi depolamaya son verecek çalışma kapsamında alınacak 4 bin 626 adet konteynır ve 13 adet kamyonu ile diğer maliyetler için 2012 bütçesinden 8,3 milyon TL ödenek ayrılması planlanıyor.
Aydın İl Genel Meclisi, il genelindeki köylerde yaşanan çöp sorununu va vahşi depolamaya son vermek için başlattığı çalışmalarına devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Ağustos ayı toplantılarında İl Genel Meclisi üyeleri Orhan Ateş, Tuğrul Ozan ve Adil Gökçen tarafından verilen yazılı önergeyi görüşen Meclis üyeleri, 2011 yılı bütçesinin hazırlanması aşamasında köylerin katı atık toplama işi için 900 bin TL ödenek ayrılmıştı. İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantısında da ilçelerdeki çöp döküm alanlarının tespit edilmesi, ihtiyaç olan kamyon ve konteynırların bütçeye konan ödenekten karşılanmasına karar verilmişti.
Köylerdeki katı atıklarının toplanması ve bertaraf edilmesi işinin planlama ve maliyet analizi için çalışmalarını sürdüren Çevre ve Sağlık Komisyonu, bu konudaki incelemelerini tamamlayarak, hazırlanan raporu Eylül ayı toplantılarında Meclise getirdi.
Hazırlanan rapor hakkında bilgiler veren Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Necmettin Ünüvar, oluşturulan planlama komisyonunun İl Çevre Müdürlüğü ve Şube Müdürlükleriyle koordineli olarak araştırmalar yaptığını söyledi. Planlama komisyonu çalışmaları neticesinde Aydın genelindeki köylerinin katı atıklarının toplanmasına dair maliyet analizinin hesaplanarak bir rapor hazırladıklarını belirten Ünüvar, “Çevre mevzuatınca katı atıkların düzenli depolanması ve bertaraf edilmesi gerekmektedir. İlimizde Aydın Belediyesi, Didim Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi tarafından işletilen 3 adet katı atık düzenli depolama sahası bulunmaktadır. Bunun dışındaki depo sahaları "Vahşi depolama" tabir edilen iptidai depo alanlarıdır. Aydın İli Çevre Hizmetleri Birliğine Aydın, Köşk, İncirliova, Koçarlı, Germencik, Çeştepe, Tepecik, Ovaeymir, Dalama, Umurlu, Acarlar Belediyeleri"yle İl Özel İdaremizin üye olması nedeni ile Merkez, İncirliova, Germencik, Köşk ve Koçarlı ilçe sınırları dahilindeki köylerin katı atıkları Aydın merkez ilçede yer alan katı atık bertaraf tesisine nakledilerek, Kuşadası ve Didim ilçelerinde toplanan katı atık belediyelerinin işlettiği katı atık, bertaraf tesisine, diğer ilçelerde ise mevcut vahşi depo sahalarına göre nakliye analizleri yapılmıştır. Ancak toplanan katı atıkların, düzenli depolama tesisi olmayan vahşi depolama sahasına nakledilmesinin mevzuata aykırılık teşkil edileceği aşikardır. Vahşi depolama sahalarına nakliyenin analizindeki amaç iş hacminin belirlenebilmesidir” dedi.
ARAÇ GEREKSİNİMİ BELİRLENDİ
Planlama komisyonunun hazırladığı maliyet analiz tablosunda ilçelerin nüfuslarının da dikkate alındığına değinen Ünüvar, “Üüretilecek katı atık miktarı, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hesaplanmış ve her ilçe için gerekli olan hidrolik sıkıştırmak çöp toplama kamyonu ve çöp konteynırı sayısı belirlenmiştir. Buna göre ilimiz dahilindeki 16 ilçede ve Kuşadası ilçesindeki 6 köyde belediyesince çöp toplama yapılmaktadır. 484 köye 800 litre kapasiteli 4 bin 626 adet çöp konteynırı ile 13 metreküp kapasiteli 28 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu gerekmektedir. Bunun maliyeti 6 milyon 50 bin 400 TL"dir. Bahse konu çöp toplama işlerinin yapılabilmesi için gerekli; olan akaryakıt ve işçiliğin yıllık maliyeti ise 2 milyon 293 bin 498 TL olup, Aydın köylerinin katı atıklarının ilçeler bazında
toplanmasına dair maliyet analiz tablosundan anlaşılacağı ve Kuşadası ilçesi hariç olmak üzere toplam maliyet 8 milyon 343 bin 898.TL"dir” diye konuştu.
MERKEZE YAKIN İLÇELERDEN BAŞLANACAK
Köylerden katı atık toplama işlemlerinin katı atık bertaraf tesisinin bulunduğu Aydın merkezden başlanmasının uygun olacağına işaret eden Ünüvar, “İlk etapta Müdürlüğümüze ayrılan ödenek ve çevre mevzuatı dikkate alınarak, maliyet analiz tablosunda vahşi depolama olarak belirtilen ilçeler hariç olmak üzere Aydın merkez katı atık bertaraf tesisine düzenli depolama yapılabilecek olan Aydın merkez, İncirliova, Germencik, Köşk ve Koçarlı ilçelerinin köylerinin atıklarının toplanması için gerekli olan 11 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp toplama kamyonu ile bin 755 adet çöp konteynırının maliyeti 2 milyon 352 bin TL ve işletme maliyeti de 1 milyon 359 bin 594 TL"dir” şeklinde konuştu.
2012 BÜTÇESİNDEN ÖDENEK AYRILACAK
Aydın genelindeki köylerin çöp sorununun çözümü için gerekli ödeneğin 2012 bütçesinde yer alabileceği kaydeden Ünüvar, şunları söyledi: “Köylerdeki katı atık sorununun giderilmesi amacıyla 2011 yılı için ayrılan 900 bin TL"nin acil işlerde kullanılması ve 2012 yılı bütçe görüşmelerinde 16 ilçe 484 köye 800 litre kapasiteli 4 bin 626 adet çöp konteynırı ile 13 metreküp kapasiteli 28 adet hidrolik sıkıştırmak çöp kamyonunun alımı için 6 milyon 50 bin 400 TL ve işçilik maliyeti 2 milyon 293 bin 498 TL olmak üzere toplam 8 milyon 343 bin 898 TL"nin bütçeye konulması komisyonumuzca uygun görülmüştür” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.