Kocagöz ve Azbazdarın prim öfkesi
Kocagöz ve Azbazdarın prim öfkesi
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Barış Kocağöz, 21 Nisan Perşembe akşamı Ege TV'de, İsmail Uğural'ın hazırlayıp sunduğu, Tarım ve Ekonomi Programının canlı yayın konuğu oldular. Ancak öncesinde gündüz saatlerinde gerçekleşen ortak basın toplantısında da bir araya gelen İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ile UPK Başkan Yardımcısı ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamukta primin açıklanmamasından kaynaklı üzüntü duyduklarını belirterek, en az 50 kuruşluk prim istediler. İTB'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 7 Nisan'da yayınlanan destekleme tebliğinde tüm tarım ürünlerinde prim miktarı açıklanırken pamukta uygulanan sabit prim desteğinden vazgeçileceğine işaret eden 'Kütlü pamuk birim destek miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınarak Bakanlık tarafından daha sonra açıklanacaktır' ifadesinin kullanıldığını belirtti. Bu kararın kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Kocagöz, son yıllarda dünyadaki pamuk fiyatlarının yükselmesiyle birlikte 'Üretici zaten çok kazanıyor' zihniyetine işaret etti. Pamuk üreticisinin 2000-2009 yıllarındaki kaybı bu fiyatların kapsamayacağına da dikkat çeken Kocagöz, "Bu yıllar arasında dünya pamuk fiyatları aşağıda seyretti ve Türk pamuk üreticisi 9 yıl zarar etti. Üretim 935 bin tonlardan 370 bin tonlara geriledi. Önümüzdeki yıllarda pamuk piyasasında oluşacak fiyatları üreticiye garanti edebilecek bir kurum var mı? Yoksa üretici önümüzdeki yıllarda yine sahipsiz kalır mı?" diye sordu.
Son 10 yılda maliyetlerin yüzde 50 artmasına rağmen fiyatların son bir yıldaki yükselişe rağmen yüzde 12 azaldığının altını çizen Kocagöz, "Bu yıllarda tamamlayıcı fiyat uygulaması neden uygulanmadı da şimdi ilk defa üretici pamuktan para kazanırken prim uygulaması değiştiriliyor? Ülke olarak ihtiyacımız olan pamuk üretimine doğru tekrar ekim alanları arterken niye böyle bir uygulama ile pamuk üretiminin önü kesiliyor? Anlayamadık" dedi.
Üretici pamuk üretimine geri dönmüşken özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kocagöz, Türkiye'nin önümüzdeki yıl 800 bin tonluk yani 3.2 milyar dolarlık pamuk ithal etmesi beklentilerinin de gözönünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. Kocagöz pamuğun 'stratejik ürün' ilan edilmesi taleplerini de yineledi.
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Azbazdar ise tebliğle birlikte pamuk üreticisinin sahipsizliğinin ilan edildiğini belirterek, "Bunun adaletle alakası yoktur" diyerek tepki gösterdi. Bu gelişmelerle birlikte üreticinin yine pamuktan kaçacağı uyarısını yapan Azbazdar, 2000'li yıllarda zararına üretim yaptıklarını, makine yatırımı yaptıklarını anlatarak "2010'lu yıllara geldiğimizde Söke Ovası'nda 350 bin dekar ekilebilir alanın 80 bin dekarı el değiştirdi. Bu el değiştirme üreticiden üreticiye değil üreticiden tüccara oldu" dedi.
"Acaba birileri bizim pamuk üretmemizi istemiyor mu? Türkiye'de pamuk toplama makinesi neden yok? Çünkü satacakları makinenin kat be katını pamuk satarak alı yorlar" ifadeleriyle de kuşkularını dile getiren Azbazdar, "Biz bu primi fazlasıyla geri istiyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.