Kocabaş, “Buğdayda verim kaybı var”
Kocabaş, tohum üreten firmaların daha iyi denetlenmesini, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu’nun da daha çok desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Gerçek Gazetesi / Nursel GÖÇER
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş, tohum üreten firmaların daha iyi denetlenmesini, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu’nun da daha çok desteklenmesi gerektiğini belirtti. Kocabaş yaptığı açıklamada, “Tohumun bitkisel üretimde ürünün kalite ve verimini belirleyen en önemli unsurlarından biri olduğunu biliyoruz. Artık eskisi gibi ekeceğimiz tohumu bir yıl öncesinden ayıramıyoruz. Tarımın gelişmesi tohumculuk faaliyetinin bir endüstri haline gelmesini yol açtı. Çoğunlukla bugün artık bizde ve dünyada hibrit ve GDO’lu tohumlar kullanılıyor. Tohumculuk kanunu 2006’da çıktı. Kanuna göre devlet tohumluk üretimini, sertifikasyonunu ve ticaretini, piyasa denetimini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verdi. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, yine pamuk tohumlarında sürme ve çimlenme gücündeki zayıflıklar nedeniyle üreticimiz mağdur oldu. Muhtelif firmalara ait pamuk tohumlarından örnekler olarak tahlile gönderdik. Sonucu bekliyoruz. Bu vesileyle bölgemizin ve ülkemizin pamuk tohumu konusunda en önemli kuruluşu olan Nazilli pamuk araştırma istasyonunun çalışmalarından büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu güzide kuruluşumuzun 2015 yılında birbirinden farklı özellikleri olan SEZENER 70 ve NAZ 07 pamuk çeşitlerinin tescillenmesinden sevinç duyuyoruz. Pamuk tohumu ile ilgili sıkıntılarımızı ancak Nazilli Pamuk araştırma istasyonunun çalışmaları ile aşacağımızı inanıyoruz. Nazilli Pamuk Araştırma çiftçimiz için önemli dedi.
BUĞDAY’DA VERİM KAYBI VAR
Başkan Kemal Kocabaş, bu sezon buğdayda verim kaybı yaşandığını da belirterek, “Söke Ovası’na bu sezon 22 bin dönüm civarında buğday ekimi yapıldı, geçen yıllara göre iklim şartlarından yüzde 20-25 verim kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Hasatı biten buğday tarlalarına silajlık mısır ve erkenci pamuk çeşitleri ekimi tamamlanmak üzere. Pamukta tohumların çimlenmesinde yaşanılan sıkıntılardan dolayı ekili alanların yüzde 25’ine yakın kısmı tarla bozulup tekrar ekim yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü tohum örneklerini tahlile gönderdi, sonuç bekliyoruz. Yaşanılan sıkıntı tohumdan kaynaklanıyorsa çiftçimizi belirlenen markalara karşı dikkatli davranmaları konusunda uyaracağız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.