KKKA uyarısı
İl Sağlık Müdürlüğü’nden KKKA uyarısı
“BAZI KURUMLAR ‘GİDİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN İLAÇLAMA YAPILSIN’ DİYEREK VATANDAŞLARI BİZE YÖNLENDİRİYOR”
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ramazan Tozlu, son yıllarda Türkiye’de sıkça görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının (KKKA) son 3 yıldır Aydın’da da görüldüğünü belirtti. KKKA’nın Türkiye’de 2002 yılından beri ilkbahar ve yaz aylarında özellikle Tokat ve çevresinde ateş ve kanamayla seyreden salgın şeklinde görüldüğüne işaret eden Tozlu, KKKA virüsü taşıyan kenelerin insanlara tutunması, kenelerin ezilmesi, hasta kanı ve enfekte sekrasyon ile korumasız temas halinde hastalığın bulaşmasının söz konusu olabildiğini belirtti.
Son günlerde Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’ne evinin bahçesinde, tarlasında bazen az sayıda bazen de çok sayıda kene gördüğünü beyan ederek insanların müracaata bulunduğunu açıklayan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ramazan Tozlu, bazı kurumların “Gidin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilaçlama yapılsın” diyerek vatandaşların kendilerine yönlendirildiğini söyledi. Kene ile mücadele için çevre ilaçlaması gibi bir çalışmalarının olmadığını belirten Tozlu, “Çevrenin tümünün ilaçlanması yöntemiyle bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda kene çıkartılması, kene çıkarılan kişilerde ateş, baş ağrısı, adale ve eklem ağrısı, aşırı halsizlik şikayeti olanlarda tam kan sayımı yapılmakta; kan sayımı ve hastanın şikayetlerine göre de hastanelerimizde hastaların takip ve tedavileri yürütülmektedir. Vatandaşlarımızın yapması gereken çevre ilaçlamasından ziyade kişisel korunma önlemlerine önem verilmesidir” dedi.
KKKA’dan korunmak için vatandaşların alması ve dikkat etmesi gereken hususlar olduğuna değinen Tozlu, “Bağ, bahçe ve tarlalara giden vatandaşlarımız kenelerin yapışmaması için gerekli önlemleri alsınlar ve mutlaka dönüşte üzerlerini kontrol etsinler.
Vücutta kene varsa mutlaka en yakın sağlık kurumuna müracaat edilsin. Vücudundan kene çıkarılan kişiler en az 10 gün kendilerini izlesinler, belirtilerin görülmesi halinde hastaneye müracaat edilsin. Sık sık el yıkama alışkanlığı kazanılmalı. Hayvan sahipleri ise tarım teşkilatlarıyla irtibata geçerek, hayvanlarını ilaçlatsınlar” diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.