Kıyafetlerde serbestlik tartışılıyor
Aydınlı tekstilciler serbest kıyafetten dertli
█ Gerçek Gazetesi
-Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkan Vekili Ahmet Gümüş, Aydınlı tekstilcilerin stoğunda bulunan okul kıyafetlerinin ellerinde kalması halinde 33 milyon 111 bin 400 TL'nin çöpe atılmış olacağını belirtti.
AYTO Meclis Başkan Vekili Ahmet Gümüş, AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Alpargun ve Aydın"daki tekstil sektörünün önde gelen isimleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. AYTO binasında düzenlenen toplantıda geçtiğimiz günlerde kararı alınan "Okullarda Serbest Kıyafet Yönetmeliği" hakkında açıklamalarda bulunuldu. AYTO Meclis Başkan Vekili Ahmet Gümüş yaptığı açıklamada, Aydın"daki tekstil sektörünün bu uygulamadan büyük zarar gördüğünü belirtti. AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Alpargun ise Bu yönetmelikle kapitalizm kazandı dedi.
Toplantıda ilk olarak konuşan AYTO Meclis Başkanvekili Ahmet Gümüş, ilk ve ortaöğretimde kıyafet zorunluluğunun çocuklar arasındaki sınıf ayrımını ortadan kaldıran, eşitlik duygusunu pekiştiren ve sosyal kaynaşmaya yönelik bir uygulama olduğunu kaydetti.
ZARAR 33 MİLYON
Okullarda serbest kıyafet dönemi ile birlikte tekstil fabrikaları, kumaş toptancıları, konfeksiyoncular ve perakende mağazalarının elinde önemli miktarda kumaş ve ürün kaldığını belirten Gümüş, Bugün itibariyle Aydın"da okula devam eden ve kılık kıyafet yönetmeliği ile etkilenen 166 bin 557 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilere hizmet veren sektörlerin elinde bulunan stok sayısını iki ile çarptığımızda 331 bin 114 adet ürün sayısına ulaşırız. Her öğrencinin kıyafet bedelini 100 TL olduğunu varsayarsak bu miktarın 33 milyon 111 bin 400 TL olduğuna ulaşırız. Bu da büyük bir milli servetin çöpe atılması anlamına gelmektedir dedi.
Çin"in tekstil sektöründe ülkemize giremediği tek dalın okul kıyafeti olduğu söyleyen Gümüş sözlerine şöyle devam etti: Bu işten evine ekmek götürenler düşünülmeliydi. Sektör sahipleri olarak bizlerle birlikte İzmir, İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illerdeki üretim tesisleri büyük zarar görecek. Uygulamaya geçilirken, 2-3 yıl gibi bir süre verilmesi kanaatindeyiz
GÜVENLİK SORUNU ORTAYA ÇIKACAKTIR
Kıyafetin serbest olduğunda çocukların her gün farklı kıyafetle okula gitmek isteyeceğini söyleyen Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı: Anne-babalar, çocuklarından "Arkadaşım marka giyiyor, ben de bunu giymek istiyorum" gibi taleplerle karşı karşıya kalacaktır. Diğer yandan ülkemizde gençlerimize kötü alışkanlıklar kazandırmak isteyen bir çok kişi okul çevrelerini mesken tutmaktadır. Serbest kıyafet uygulaması ile bu kişiler ile öğrencilerin ayırt edilememesine yol açacaktır. Bu da güvenlik sorununu ortaya çıkaracaktır
AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Alpargun da, büyük firmaların uzun süredir okullarda serbest kıyafet giyilmesini istediğine dikkat çekti. Alpargun konuşmasında geçmişte Eskişehir"de haftanın tek günü böyle bir uygulama yapıldığını ve öğrencilerin okullarda disiplinsizlik gösterdiğini söyledi. Her şeyden önce serbest kıyafet uygulaması ile güvenlik sıkıntısı yaşanacağını belirten Alpargun, Bu yönetmelikle kapitalizm kazandı. Büyük firmaların ve markaların hepsi şu anda memnun. Bu yönetmeliğin öğrencilerde marka düşkünlüğü yaratacağını düşünüyorum. Anne babalar mağdur olacak. En önemlisi eşitsizlik ortaya çıkacak. Kademeli geçiş yapılabilirdi diye konuştu.
Aydın"da okul kıyafeti üretimi ve satışı yapan tekstilci Semih Ergen ise, Aydın"ın okul kıyafeti açısından kaliteli üretim yaptığını, il dışına ürün sattığını söyledi. Devletin kararına saygılı olduğunu ancak zamanlamanın yanlış olduğunu belirten Ergen, Trilyonluk zararlar ile karşı karşıya kalan firmalar var. Bu firmalar hükümetle görüşmek istiyor ancak görüşemiyorlar. İşe sadece para yönünden bakmamak lazım. Çocukların serbest kıyafetle özgüvenin artacağı söyleniyor. Ancak, bizim çocuklarımızın böyle bir sorunu yok ifadelerini kullandı.
2009 yılında hükümetin yaptığı yeni bir uygulamayla dışarıdan gelen tekstil ürünlerine yüzde 30"luk vergi yükü yüklendiğini hatırlatan Ergen, Büyük markalar Çin"de üretim yapıp, Türkiye"de satıyor. Bu vergi tabi ki onları etkiliyor. Bu vergi konulduğunda büyük firmalar tepki göstermişti. O dönem de hükümet tarafından söz verilmiş. O söz uygulamaya konuldu ifadelerini kullandı.
AYTO Meclis Başkanvekili Ahmet Gümüş, konu için girişimlerde bulunacaklarını, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile irtibata geçerek, yargı yoluna gidebileceklerini sözlerine ekledi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.