Kestanelerin pazar yolculuğu başladı

Kestanelerin pazar yolculuğu başladı

Kestanelerin pazar yolculuğu başladı

Gerçek Gazetesi
Uzun kış gecelerinde odun sobalarının üzerinde pişirilen kestaneler, Aydın'da yaklaşık 2 ay önce dolduruldukları kuyulardan çıkarılmaya başlandı.
Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 42'sini karşılayan Aydın"da, Ekim ayı içerisinde ağaçlardan toplanarak kuyulara doldurulan kestanelerin, konuldukları yerlerden çıkarılması işlemlerine başlandı. Kestane üretiminin yapıldığı bölgelerde yaklaşık 15 gün gibi kısa bir süre devam eden hasat işleminin ardından olgunlaşmaları ve kozaklarının çürümesi için derin kuyulara doldurulan kestaneler; hasatta olduğu gibi kısa bir süre içerisinde kuyulardan çıkarılarak, tüketicilere sunulması için pazarlanacak.
Kestane üretimin çok fazla olduğu Aydın'ın dağ köylerinde traktöre bağlanan kestane dövme makinesiyle yapılan işlemler sonucunda kestaneler dikenli kozaklarından ayıklanıyor. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan kestaneyi kozağından ayırma işlemleri için kullanılan ayıklama makinesi 4 kişinin gün boyu ayıklayabileceği bir ton kestaneyi 1 saatte ayıklıyor. Günlük yevmiyenin 15-20 TL olduğu düşünüldüğünde, bir saatlik çalışması 60-80 TL seviyelerinde olan makine bu bakımdan da üreticilere büyük bir tasarruf sağlıyor. Gün boyu çalışan bir makine yaklaşık 8-10 ton kestaneyi ayıklayarak önemli bir zaman tasarrufunu da beraberinde getiriyor. Aydın'da makineli sisteme geçilmeden önce yaklaşık 2 ay boyunca devam eden kestanelerin kuyudan çıkarılma işlemlerinin, makineli sistemin yaygınlaşmasının ardınsan il genelinde 15 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor.
Kestanenin pazarlarda en bol olarak satışa sunulacağı dönemin yılbaşına isabet etmesi nedeniyle fiyatların biraz daha yükselmesi bekleniyor. Aralık ayı başlarına kadar pazarlarda 2 ila 5 TL arasında değişen tutarlarda satışa sunulan kestane fiyatlarının, önümüzdeki hafta başından itibaren yükselmesi bekleniyor. Piyasalarda kestane fiyatlarının yükselmeye başladığına işaret eden üreticiler, bunun ilk belirtisi olarak toptan alış fiyatlarının 2-3 TL civarlarında olmasını gösteriyor.
Bu yıl Aydında kestane sektörden 35-40 milyon TL gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.