Kestane hasadı devam ediyor
Kestane hasadı devam ediyor
Gerçek Gazetesi
Kestane üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Aydın'da üreticiler kestane toplama işlemelerine sürdürüyor. Ülkemizdeki toplam kestane üretiminin yüzde 27"sini karşılayan Aydın ve ilçelerinde, 1520 gün gibi kısa bir süre süren hasat sezonun sonuna yaklaşıldı.
Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Kavacık Köyü'nde 45 yıllık kestanecilik yapan Hüseyin Barlas, bu meyvenin ayrı bir özelliğe sahip olmasından dolayı toplama işlemlerin geciktirilemeyeceğine işaret ediyor. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başladığı bilgisini veren Barlas, toplama işlemlerinin gecikmesi durumunda kestanelerin kozakların açılan kısımlarından yere düşmeye başlayacağını söyledi. Yere düşen kestanelerin hemen toplanmaması durumunda güneş ışıklarına maruz kalarak kurtlanmaya başlayacağını belirten Barlas, Bölgemizde birkaç gün önce başlayan toplama işlemleri yaklaşık 20 gün devam eder. Kestane üretiminde ülkede birinci sırada bulunan ilimizde üretilen yaklaşık 16 bin ton kestanenin tamamının bu kadar kısa bir sürede toplanması gerekiyor dedi. Kestaneleri, ağaçlardan sırıklar yardımı ile çırparak yere düşürdüklerini açıklayan Hüseyin Barlas, toplanan meyvelerin bahçe içerisine daha önceden kazılan yaklaşık 2 metre deriliğindeki kuyulara doldurulduğunu belirtti. Kuyulara konulan kestanelerin üzerlerin eğrelti otlarıyla örtüldüğünden söz eden Barlas, Kestaneler bu kuyularda yaklaşık 2 ay süresince bekletiliyor. Yağan kar ve yağmurlar ağaçta tam olarak olgunluğa gelmemiş kestanelerin biraz daha gelişmesini ve kozakların çürüyerek kaybolmasını sağlıyorlar. Kestanelerin tam olgunluğa ulaşmasının ardından, Aralık ayı sonlarından itibaren kuyulardaki kestaneleri çıkarmaya başlayacağız. Kozak ve ot artıklarından ayrıştırılan kestaneler çuvallara konularak tüccarlara teslim ediyoruz diye konuştu.
Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27'sini karşılayan Aydın, bu sektörden yılda ortalama 35 milyon TL gelir elde ediyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor.
Üretimin çok olmasının yanı sıra çok sayıda işleme ve paketleme tesisi bulunduğu için Aydın, ülkenin kestane ve incir ihracatının büyük bir bölümünü karşılıyor. Bu yıl kestanede kaliteli ve bereketli bir sezon geçirilmesini beklediklerini belirten işletme sahipleri, yurt genelinde üretilen kestanenin yüzde 90'ı bu bölgede yetiştiğine işaret ediyorlar. Halen ihracatın yapıldığı ülkelerin dışında bir çok ülkeden kestane talebi almaya başladıklarını kaydeden firma sahipleri, bu yüzden Aydın'da daha çok kestane işleyecek tesise ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyorlar. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.