Kestane balı üreticileri fiyatlardan memnun değil
Kestane balı üreticileri fiyatlardan memnun değil
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın altın çilekten sonra ikinci doğal sırrı da ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, altın çilekten sonra kestane balınında tüketimini artıracağa benziyor. Zira kestane balı tam bir şifa kaynağı olmasına rağmen, üreticiler düşük fiyattan yakınıyor. Başbakan Erdoğan yoğun temposuna rağmen zinde kalmasının sırrını altın çilek olarak açıklamıştı. Fakat seyahat sırasında bir gazetecinin fenalaşması üzerine Başbakan Erdoğan, ılık suyla eritilmiş kestane balının hazırlanmasını istemişti.
Benim doğal sırrım kestane balı, hiç yanımdan eksik etmem diyen Başbakan Erdoğan'ın bu açıklaması tüm dikkatleri kestane balına çevirdi. Ülkemizde kestane denilince ilk akla kestane şekeri, kestane şekeri denilince de Bursa geliyor. Fakat Bursa'da işlenen kestanenin yüzde 70'inin Aydın'ın Bozdoğan, Nazilli ve Köşk ilçelerinden gittiğini biliyor muydunuz?
Kestane balının temmuz aylarında piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Çünkü nisan ortalarında kestane ağaçları yeşermeye başlarken, mayıs sonuna doğru da çiçeklenme başlıyor. Bununla birlikte de bal üreticileri kovanlarını kestane ağaçlarının altlarına koyuyorlar.
Aynı zamanda Aydın Bal Üreticileri Birliği"nin üyesi olan Bozdoğanlı arıcı Eray Kuşçu ve Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Ali Erkut 1.900 rakımlı Bozdoğan yaylalarına çıktılar. Başbakan Erdoğan'ın, Kestane balı şifa kaynağıdır yönünde açıklama yapmasının kestane balı piyasasını canlandıracağını umut ettiklerini söyleyen arıcılar, fiyattan yakındılar. Bozdoğanlı üretici Eray Kuşçu, Kestane ağaçları nisan ortalarında yeşermeye başlar ve mayıs ortalarında da çiçeklenme sürecine girer. Biz de bu tarihte kovanlarımızı bölgeye koyarız. Kovanlar haziran ayı ortalarına kadar burada kalır. Başbakanımız kestane balını dillendirdi. İnşallah bundan sonra fiyat artar. Çünkü kilosu 15-16 lira olması gerekirken, 10 liralarda seyrediyor. Ancak büyük şehirlerde bir kilo balın 60-70 lira olduğu öğrenildi. dedi.
Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Ali Erkut ise, yüksek rakımlı yaylarda yetişen kestanenin Zirai İlaç Mücadelesi yapılmadan yetiştiğini ve bu nedenle de organik olduğu söylerken, Türkiye üretiminin 65-70'i Aydın ilimize ait. Bozdoğan bölgemizde de yüzde 15 ile 20 oranında katkıda bulunuyoruz. Kestane üretimi yaylalarda yetiştiği içinde tamamen organiktir dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.