KEÇE ÜSTADI AYFER GÜLEÇ, KEÇE WORKSHOP GERÇEKLEŞTİRDİ
KEÇE ÜSTADI AYFER GÜLEÇ, KEÇE WORKSHOP GERÇEKLEŞTİRDİ
Huzur, mutluluk bolluk ve kazanç için mıknatıs görevi gördüğüne inanılan Mandala enerji mıknatısları keçe üstadı Ayfer Güleç' in ellerinde keçe ile şekle büründü.
Kuşadası’ndaki Hilton Double Tree Hotel bünyesindeki Old Town Tanneries Kuşadası Sanat Sokağında, keçe ustası Ayfer Güleç’in yaptığı Keçe çalışmasında, kişiye özel mandalalarda dileklerini yakalamak isteyenleri, rengarenk şemsiyelerin altında gökkuşağı büyüsü sardı.
Hilton Double Tree Hotel bünyesindeki Old Town Tanneries Kuşadası Sanat Sokağında Ayfer Güleç tarafından gerçekleştirilen Keçe Workshop, büyük ilgi gördü. Keçe sanatına kendini adamış bir ressam olan Ayfer Güleç, yıllarca plastik sanatlar öğretmenliği ve atölye yöneticiliği yaptıktan sonra keçeye merak sarmış ve adeta onunla bütünleşmiş. Balıkesirli bir ustadan bu sanatın inceliklerini öğrenen ve yerleştiği Seferihisar’da bir de atölye açan Ayfer Güleç, 1991’den bu yana usta-çırak ilişkisi sürecinde öğrendiği keçe yapım ve desenleme tekniğini denemelerle zenginleştirip, çağdaş keçe tasarımı ve üretimi yapıyor.
Keçeye sanatçı titizliği ile yaklaşın Ayfer Güleç’in Kuşadası’nda açtığı workshop, ilginç ve dikkat çekici eserlerle de ilgi çekti. Gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyan Güleç, “Üç bin yıllık bir geçmişe sahip olan keçe, Anadolu topraklarının zor yaşam koşullarına tanıklık etmiş. Keçe, tasarım ürünü olarak 'Günlük yaşam alanımızda nasıl yer alır', 'Üretimi nasıl yaygınlaşır?' sorularına bir cevap bulmak istedim ve 1991 yılından bu güne bu konuya yoğunlaştım. Uzun yıllar Balıkesir- Savaştepe ‘den keçeci Muharrem Şengül usta ile birlikte çalıştım. Çalışmaları değişik illerde sergileyerek tanıttım, Anadolu’da keçe atölyelerinde araştırmalar yaptım. Keçe çalışmalarındaki değişimlerle, kaybettiği kültürel ve ekonomik değerleri yeniden kazanabileceğine dair kuvvetli bir inancım var. Bu farklı kullanım alanları keçe üretim tekniklerini geliştirerek; estetik değeri de olan keçe ürünleri yaratarak olabilir. Keçenin beğenili bir hale gelmesi gerekir. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum “ dedi.
Teknik farklılaştırmalarla keçeyi kumaşa dönüştürme üzerine denemeler yaptığını anlatan Ayfer Güleç, ”Çoban kepeneği ve yer yaygısı olarak kullanmaktan çıkan keçe istenildiğinde ipek- tül inceliğinde farklı kumaş tasarımlarına dönüştü. Herkesin, isterse evinde bile yapabileceği biçimde bir üretme tekniği ile zaman içerisinde unutulmuş kültürel değerlerimizi yeniden canlandırabildiğim için çok memnunum. Tanıştığım andan bugüne, adım adım geliştirdiğim ve bu noktaya getirmek için çaba sarf ettiğim, araştırmalar yaptığım, hobi olarak yaparım derken profesyonel anlamda nasıl üretilir, nasıl markalaşır, nasıl tasarım ürününe dönüşür diye kafa yorduğum bir materyali kendime iş edinerek aşkımı gösterebildim“ diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.