Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği
Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği
Gerçek Gazetesi
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) öncülüğünde, Söke"ye bağlı Karakaya Muhtarlığı işbirliğiyle bölgede bulunan tarih öncesi kaya resimlerinin hem tanıtılması hem korunması amacıyla gerçekleştirilen 1. Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği gerçekleştirildi.
Beşparmak Dağları"nın doğasını, tarihini, kültürünü, mitolojisini, kaya yapılarını ve binlerce yıllık prehistorik resimlerini anlatan panoların oluşturduğu bir sergiyi, ilk kez resimlerin bulunduğu yerde ve aynı coğrafyada yaşayan insanlarla birlikte açıldı. Göktepe kaya resimlerine doğru yapılan yürüyüşte, o dönemin insanlarını kıyafetiyle temsil edilen gösteri, gelenler tarafından ilgiyle izlendi.
1. Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliğine Amerika"lı, Alman, İngiliz, İtalyan ve Danimarka"lı turistlerden oluşan yabancı konuklarda katıldı. İlk kez böyle bir şenliğe katıldıklarını belirten yabancı konuklar, Beşparmak Dağları"nın doğasını çok ilginç bulduklarını, resimlerin bu kadar eski olmasına çok şaşırdıklarını, Türk köylülerinin otantik kültürünü yakından gördüklerini ve çok sevdiklerini söylediler.
Etkinlikte konuşan Karakaya Köyü Muhtarı Remzi, Biz yıllardır bu resimlerle birlikte yaşıyoruz ama hiç farkında değildik. Anneliese Pesclow bu resimleri aramak için köyümüze geldi. Sonra buraya EKODOSD geldi. Araştırmalar yaptı. Bizi de birlikte götürüyorlardı. Resimlere karşı bir heyecan duymaya başladık. Dağda hayvan bakmaya gittiğimizde bile, kayaların altında resim var mı diye bakmaya başladık. Böyle bir şenlik yapılmasına neden olan resimlerin korunması için elimizden gelen gayreti tüm köylüm ve ben gayret edeceğiz. EKODOSD"la çalışmalarımız devam edecek. Onlar bize bu güzelliklerin ve tarihin öneminin farkında olmamızı sağladılar. Bir daha ki yıl şenliklerimizin daha güzel olması için, elimizden gelen gayreti göstereceğiz dedi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de, Belki de 9000 yıl sonra, köylülerinde dediği gibi ilk kez bu kayalıkların arasında bir şenlik yapıldığını, Anadolu"nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerinden biri olma özelliğini kazanan bu tarih öncesi resimleri ve Beşparmak Dağları"nın bu muhteşem doğasını korumak için, şenliklerin her yıl geleneksel olarak devam etmesini ve önümüzdeki yıllarda tarih öncesi resimlerin meydana çıkmasını sağlayan onursal üyemiz Anneliese Peschlow"ın da şenliklere davet edilmesine karar verildi diye konuştu.
İLGİNÇ ŞENLİK -
İlkbaharda mor renkli açan kargan çiçekleriyle dolu meydanda yapılan şenliklerde, yöre halkı tarafından ikram edilmek üzere kazanlarda keşkek dövüldü, irmik helvası karıldı. Bazlamalar, gözlemeler, börekler yapıldı, ayranlar içildi. Yeşillikler içinde kırsal kesim insanlarıyla, kentten gelenlerin kaynaştığı ve tanıştığı bir etkinlik oldu.Ağaçların önemli özelliği olan güneşten koruma, bir kez daha keşfedildi. Alandaki tüm pinar ağaçları kapışıldı.
Şenliklerde en çok sevinenler çoçuklar oldu. Geniş yemyeşil meydanda özgürce koşturan çoçuklar, Karakaya Köylülerinin kınalı dedikleri, şenlik nedeniyle süslenen eşekle gezmekten büyük zevk aldılar. Davullar ve zurnalarla şenlik havasında geçen etkinlik, aynı zamanda kırsal kesim insanlarıyla kentli insanları bir araya getirerek kaynaştırdı. Belki de yaşamlarında köylerinde ilk kez bir şenlik gören Karakaya kadınları, 7"den 70"e hepsi şenlik meydanındaydı. Köylülerin kendi ürettikleri ürünlerden, yumurtalardan, yoğurtlardan, kaymaklardan, el işlerinden, yakalanan balıklardan herkes alarak, yöre insanlarına katkı yaptı. Bu faaliyetlerin yöre insanlarının sosyal ve ekonomik olarak gelişmelerine katkı yapacağını ve bu etkinliklerden kazanç sağlayan yöre halkının, bölgesinin doğasına ve tarihine daha korumacı bir şekilde yaklaşacağını, bu etkinlik bir kez daha gösterdi. Tüm köylü bizlerin her zaman gelmesini ve önümüzdeki yıl yapılacak etkinliklere şimdiden çalışmalar yapacaklarını, ilginç gösterilerde bulunacaklarını söylediler.
Düz alanı bulunmayan vahşi doğasında, çağdaş yaşamın getirdiği olanaklardan yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdüren, birbirine yakın Söğütözü, Kocaalan, İsliler ve Nebiler gibi yerleşim alanlarının bağlı bulunduğu Karakaya Köyü"ndeki tarih öncesi resimlerinin bulunduğu alandan, davetlilerin otobüsleri davul zurna eşliğinde köylüler tarafından uğurlandı.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.