Karacahayıt Köyü’nü elma üretimi heyecanı sardı

Karacahayıt Köyü’nü elma üretimi heyecanı sardı

Karacahayıt Köyü’nü elma üretimi heyecanı sardı

Gerçek Gazetesi
Geçtiğimiz yıl deneme amaçlı dikilen değişik türdeki 60 bin elma fidanı yok satınca, pamuk ve mısır üretimi ile bilinen Karachayıt Köyü"nü şimdide elma üretimi merak sardı.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Beşparmak Dağı eteğinde bulunan Karacahayıt Köyü"nde deneme amaçlı aşılama yöntemi ile üretilen 60 bin değişik türdeki elma fidanından, olumlu sonuç alınması Karacahayıt Köyü"nde sevinç yaşattı.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi eski Rektörü Metin Lütfi Baydar"ın rastlantı sonucu ev satın aldığı Karacahayıt Köyü"ne gelen SDÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın"ın yöre iklimi ve toprak yapısını görmesinin ardından ortaya attığı elma fidanı üretimi ilgi gördü.
Karacahayıt Köy Muhtarlığınca tahsisi edilen tarlada ilk etapda 60 bin Pink Lady, Fuji, Breaborn, Golden Reinsders, Summur Red, Williams Pride, Granpy Smith, Red Chief, Scarlet Spur gibi dikilen elma fidanı üç ay gibi kısa sürede gelişmesi Karacahayıt Köyü sakinlerini sevindirdi.
Üretilen elma fidanları başta Türki Cumhuriyetleri olmak üzere dış pazarda alıcı bulurken bir miktar elma fidanı da Söke Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfınca satın alınarak yöre çiftçilerine dağıtıldı.
SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi ve Karacahayıt Köy Muhtarlığı"nca ortaklaşa hayata geçirilen projede, Söke"de toprak ve iklim şartlarından daha kısa sürede fidanın gelişip yetişmesi üniversite yönetimini memnun ederken Karacahayıt köylülerini de kooperatif çatısı altında toplanarak elma fidanı üretimini yaygınlaştırmaya yöneltti.
Deneme üretiminde dikilen türlerin tamamına yakınından olumlu sonuç alındığını söyleyen Karacahayıt Köyü Muhtarı Ahmet Ateş; “Isparta SDÜ Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın ve ekibinin köyümüzde başlattığı elma fidanı üretiminden olumlu sonuç aldık. Yine SDÜ"nin desteği ile Köyümüzde elma anaç damızlık yetiştiriciliğini kurduk. Türkiye deki üç anaç damızlık tesisinden birisinin Karacahayıt Köyünde kurulmasını önemsiyoruz. Gelecekte Söke elma üretiminde önemli bir lokomotif üretim bölgesi olacağına inanıyorum” dedi.
Karacahayıt Köyünde 80 dekar, Yeşilköy"de 20 dekar"lık arazilere aralarında Golden Reinsders, Santana ve Gala cinsi toplam 50 bin yeni elma fidanının dikimi de tamamlandı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.